Wanneer de gemeente het dyslexieonderzoek niet vergoedt, kun je kiezen voor een particulier dyslexieonderzoek. Het is identiek aan een vergoed onderzoek. Het enige verschil is dat je de rekening zelf betaalt. De kosten voor een dyslexietest zijn €715,-.
Een dyslexieonderzoek wordt uitgevoerd door een psycholoog of orthopedagoog met de bevoegdheid om dyslexieonderzoek te doen. Zo'n dyslexietest noemen we een diagnostisch onderzoek. Het onderzoek bestaat altijd uit een aantal onderdelen: Gesprek met ouders.
Een dyslexieverklaring is een verkorte weergave van het onderzoeksverslag. De verklaring beschrijft op basis waarvan de diagnose dyslexie is gesteld, welke mogelijke verklaringen er uit het onderzoek naar voren zijn gekomen en welke ernstige belemmeringen de jeugdige ervaart.
1. Vergoed dyslexieonderzoek (ED) Vanaf januari 2015 worden de kosten voor onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie vergoed door uw gemeente. Tot 1 januari 2022 werd gesproken van ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) en kwamen leerlingen met bijkomende problematiek niet voor vergoede dyslexiezorg in aanmerking.
Alleen een erkende psycholoog of orthopedagoog, gespecialiseerd in leerstoornissen, kan een dyslexieverklaring afgeven.
Vanaf welke leeftijd kan je testen op dyslexie? Je kind mag vanaf zijn zevende levensjaar getest worden op dyslexie. Als je wilt dat de test vergoed wordt, moet deze voor het twaalfde levensjaar van je kind uitgevoerd worden.
Een dyslexie test bij kinderen- en jeugdigen neemt meestal een dagdeel in beslag en in enkele gevallen twee dagdelen. Gedurende het onderzoek worden verschillende testen afgenomen. Buiten het contact met het kind of de jeugdige, is de voorinformatie over bijvoorbeeld de (school)ontwikkeling erg belangrijk.
Een bekende beschrijving van dyslexie is dat het lijkt alsof de letters verspringen. De letters staan er wel en ze zijn los van elkaar ook prima te lezen maar het is lastig om snel woorden te herkennen.
Kinderen in het voortgezet onderwijs
Natuurlijk houden de lees- en/of spellingproblemen niet ineens op wanneer een kind 13 jaar is geworden. Er kan dan alsnog sprake zijn van dyslexie. Kosten voor zowel het onderzoek als de behandeling zijn dan voor rekening van de ouders.
Een dyslexieverklaring is onbeperkt geldig. Wel kan het zo zijn dat de ondersteuningsbehoeften van een kind veranderen, bijvoorbeeld bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs, of bij de overgang naar het hoger onderwijs.
Aanvullende verzekering voor dyslexie
In een beperkt aantal gevallen kunnen kinderen die op school problemen hebben met lezen en/of spelling in aanmerking komen voor 100% vergoeding van dyslexiezorg vanuit de basisverzekering.
Kinderen met dyslexie ervaren problemen op het gebied van technisch lezen. Ze vinden het lastig om letters om te zetten in klanken en om die klanken samen te voegen tot woorden. Het aanleren van deze zogenaamde klank-tekenkoppelingen kost kinderen met dyslexie meer tijd en energie.
Dyslectici hebben het moeilijker dan andere studenten om een tekst helder te structureren en hoofd- en bijzaken te scheiden. Dyslectici maken meer spelfouten dan leeftijdsgenoten: 'luisterfouten', (bijv.verspeken in plaats van verspreken), 'onthoudfouten' (bijv.ou-au of ei-ij) of regelgebaseerde fouten (bijv.
Mensen met dyslexie zijn over het algemeen goed in het waarnemen van de dingen in hun omgeving, het zien van grote gehelen maar ook van details die anderen niet altijd opvallen. De meeste dyslectici denken ook op een sterk visuele (en minder talige) manier.
Welke CITO-scores zijn er nodig voor een vergoed dyslexieonderzoek? Voor een vergoed dyslexieonderzoek moet je kind 3 keer achtereenvolgens een E-score hebben behaald op woordlezen op de hoofdmeetmomenten.
Wanneer je denkt dat je kind dyslexie heeft, kun je een onderzoek uit laten voeren. Dit kan het beste in samenwerking met de school. School weet vaak goed welk traject nodig is. Bij het vermoeden van ernstige dyslexie is het mogelijk het onderzoek door de zorgverzekeraar te laten vergoeden.
Dyslexie en dyscalculie ontstaan door een combinatie van factoren. Een heel belangrijke factor is erfelijkheid: je hebt dan een foutje in je genen. Als 1 van je ouders of je beide ouders dyslexie hebben, dan is de kans namelijk veel groter dat jij ermee geboren wordt.
Want de meeste kinderen met dyslexie kunnen goed leren lezen en spellen! Je kunt leren lezen en spellen door veel te oefenen. Maar het oefenen moet wel zo gebeuren dat het voor jou helpt.
Voor kinderen met dyslexie is het uiterst belangrijk om zoveel mogelijk te lezen. Zij moeten veel extra leeskilometers maken. Per week moeten zij een uur extra leestijd hebben, verdeeld in bijvoorbeeld 3 keer 20 minuten. Daarnaast is het belangrijk om veel aan begrijpend luisteren te doen.
Verworven dyslexie is vaak het gevolg van een hersenbeschadiging. Dit kan onder meer optreden door: Een hersenbeschadiging door een ongeval. Een infectie die de hersenen aantast, zoals een hersenvliesontsteking.
Wat voor rechten heeft een kind met dyslexie op de basisschool? Een kind met dyslexie heeft op de basisschool geen specifieke rechten die wettelijk zijn vastgesteld.
Een logopedist kan onderzoeken of een kind dyslexie heeft. En kan kinderen al vroeg beter leren lezen en schrijven. Een logopedist kan kinderen met dyslexie begeleiden en oefenen met klanken, letters en woorden.
Dyslexie is de algemene term voor ernstige lees- en/of spellingproblemen, die internationaal ook wordt gebruikt. Ernstige dyslexie (ED) is een Nederlandse term, die vooral met regelgeving voor vergoede zorg in Nederland te maken heeft (tot 1 januari 2022 werd gesproken van EED, Ernstige Enkelvoudige Dyslexie).
Naast problemen met het spellen en lezen van woorden hebben volwassenen met dyslexie ook problemen met kort onthouden en aanleren van de volgorde van letters in een reeks. Dit is onderzocht door de Universiteit Gent. De rol van het geheugen werd onderzocht bij leesproblemen.