Spoel de vlek met koud water en week het textiel in een wasmiddel met enzymen (zoals Biotex).Daarna kan je het gewoon in de wasmachine wassen. TIP 2! Doe een beetje baksoda of azijn bij koud water en laat het textiel erin weken.
Shampoo. Maak je kledingstuk eerst nat met koud water. Smeer de vlek daarna in met shampoo en wrijf met een borsteltje. Na 1 of 2 minuten poetsen zie je de vlek verdwijnen.
Groene zeep: maak de ingedroogde vlek goed nat met koud water en smeer deze vervolgens in met groene zeep. Laat deze een tijdje intrekken en was het kledingstuk vervolgens op een standaard programma. Ammonia: verdun ammonia met een gelijke hoeveelheid water en giet deze op de vlek.
Behandel de vlek eerst met koud water, strooi er vervolgens zout overheen en laat het zout zijn werking doen. Het is de bedoeling dat het zout de vlek uit de stof zuigt. Ook met koud water en soda kun je de bloedvlek uit je kleding verwijderen.
Verse vlekken van bloed kan je uit je kleding verwijderen door er direct wat speeksel op te doen en daarna uit te spoelen met met lauw water. Oud bloed daarentegen mag je nooit met héét water behandelen op kleding want dan fixeer je de vlek.
Meng zuiveringszout en waterstofperoxide en breng dit aan op de vlek. Laat het intrekken en maak het vervolgens schoon met een vochtige doek. Heb je geen waterstofperoxide bij de hand? Meng dan wat zuiveringszout met koud water om er een pasta van te maken.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
De meeste vlekken krijg je er door heet wassen makkelijk uit. Dat is niet het geval bij bloedvlekken. Door warm water stollen de eiwitten van bloed, waardoor het aan de textielvezels blijft plakken. Dit resulteert in een roestbruine kleur en is als het er eenmaal inzit moeilijk uit te krijgen.
Gebruik bij voorkeur koud water voor bloedvlekken, want hierdoor breekt het bloed af en lost het op. In combinatie met lauw of warm water begint het bloed te stollen en krijg je de vlek er niet meer zo gemakkelijk uit. De vlek weg deppen met een servet kan ook effectief zijn.
Handel zo snel mogelijk bij bloedvlekken om te voorkomen dat de vlek indroogt. Bloedvlekken verwijder je met koud water. Warm of lauw water zorgt er namelijk voor dat het bloed stolt en daarmee in het weefsel komt te zitten. Met koud water blijft het bloed vloeibaar en spoel je het gemakkelijk weg.
Giet witte azijn over vlek (optioneel) en strooi er vervolgens flink wat zout over. Laat alles 5-10 minuutjes intrekken. Zit er een kleine bloedvlek, probeer dan deze vlekkenpen. Giet een beetje warm water over de vlek en dep weer schoon met een vochtige doek, net zo lang tot het bloed uit je schoenen is verdwenen.
1. Laat de kleding weken in heet water. 2. Helpt dit niet en blijf je gelige randen zien, dan kan je een scheutje bleekmiddel toevoegen.
Maar zelf als vlek blijven de ettertjes je dus ergeren. Wees gerust, je hoeft de boel niet opnieuw te witten. Een schuursponsje en een beetje groene zeep, vloeibaar of uit de pot, rekent definitief met ze af, die kleine bloedzuigertjes.
Breng het Persil wasmiddel aan op de vlek, laat het een paar minuten intrekken en was het kledingstuk. Dit moet weer gebeuren op de maximale temperatuur voor de jeans. Als de bloedvlek al is opgedroogd, kun je een sopje maken van koud water en Persil wasmiddel, waarin de jeans gedurende een paar minuten wordt geweekt.
Als je kledingstuk uitgespoeld is, dan is het meeste bloed al weg. Was daarna gelijk de kleding in de wasmachine zoals je altijd doet maar dan op 30 graden. De bloedvlek is dan helemaal verdwenen.
Tips om vlekken te verwijderen van je stoffen bank:
Maak een sopje met een paar schepjes soda en lauwwarm water. Smeer de vlekken op de bank in met het mengsel en schrob voorzichtig met een sponsje. Maak het behandelde oppervlak daarna schoon met water (tot je geen soda-mengsel meer ziet)
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Hoe zit ons bloed in elkaar?* Elke mens heeft tussen de 4 en 6 liter bloed en bloed is een cruciaal bestanddeel van het menselijk lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. De andere helft bestaat uit bloedcellen.
Bloed is een vloeibaar weefsel dat via de bloedvaten door ons lichaam stroomt. Het bestaat uit rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes die in een vloeistof drijven.
Nepbloed. Verwijderen nepbloed: Het nepbloed eerst alleen met koud water en daarna met water en zeep van de huid verwijderen. Bij kleding deze eerst weken in koud water met een voorwasmiddel.
Roer 1 tot 2 theelepels (5 tot 10 ml) vloeibaar afwasmiddel door 250 ml koud water. Doorweek een schone witte doek met het mengsel en breng het aan op de bevlekte plek. Spoel de plek door er gewoon water op te spuiten en de vloerbedekking vervolgens droog te deppen.
Spoel de vlek met koud water en week het textiel in een wasmiddel met enzymen (zoals Biotex). Daarna kan je het gewoon in de wasmachine wassen. TIP 2! Doe een beetje baksoda of azijn bij koud water en laat het textiel erin weken.
Ossengal zeep stick
Dompel de stick in water. Bestrijk de vlek met de natte zeep en wrijf deze in met de vingers, borstel of doek. Laat de zeep even intrekken maar zorg ervoor dat de zeep niet indroogt. Spoel vervolgens het textiel grondig uit.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Hou je slaapkamer koel. Tijdens je menstruatie stijgt je lichaamstemperatuur. Op koudere dagen is dit ideaal, maar wanneer je erdoor gaat zweten en je je er ongemakkelijk door voelt kan het een nachtmerrie worden.