Alle echte goede, onvervalste, rauwe honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel 'versuikeren' genoemd.
Kun je gekristalliseerde honing nog eten? Velen gooien honing weg op het moment dat ze zien dat deze versuikerd is. Dit is eigenlijk zonde, want honing blijft heel erg lang goed. Het versuikeren van honing is een natuurlijk proces waarbij de honing verder rijpt naarmate deze langer wordt bewaard.
Honing trekt vocht aan waardoor het versuikeringsproces sneller van start gaat. Draai daarom altijd de deksel goed en stevig vast. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de honing op een donkere, droge opbergplek bewaard waar de temperatuur constant is. Hierdoor zal de honing minder snel versuikeren.
Versuikerde honing is een natuurlijk verschijnsel. De kristallisatie is simpel gezegd de laatste stap in de ontwikkeling van het product. Hoe snel deze fase aanbreekt heeft te maken met verschillende factoren. Ten eerste heeft de concentratie glucose invloed op dit proces.
De conclusie is dat, zelfs als de honing zit en snel versuikert, je gekristalliseerde honing nog steeds kunt eten. Dit komt omdat het versuikeren van honing een natuurlijk proces is dat geen invloed heeft op de kwaliteit or voedingswaarde ervan.
Donkere honing bevat de meeste voedingsstoffen en antioxidanten.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Echte honing kan je herkennen aan de pollen door middel van een honinganalyse. het is door bijen gemaakt van nectar en de honing mag geen toegevoegde geraffineerde suiker bevatten. Deze pure honing kan je het beste direct van de imker kopen.
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Enzymen. In de honing zitten namelijk allemaal enzymen cruciaal zijn voor de substantie en smaak van de honing. En daarbij zijn de enzymen ook nog eens hartstikke gezond. Door je honing in de magnetron te doen - of te verwarmen bij meer dan 45 graden - verliest het goedje deze enzymen.
Honing kent geen houdbaarheidsdatum. Ook al kijk je er jaren niet naar om, dan nog kun je het zonder zorgen (of buikpijn) gebruiken. Dit komt door de hoge hoeveelheid suikers en lage concentratie vocht. Dit geeft bacteriën en gisten geen kans om groot te groeien.
Acaciahoning is een milde en vloeibare honing met een delicate en verfijnde smaak. Dankzij zijn hoog gehalte aan fructose blijft hij dan ook een heel lange tijd vloeibaar. Dat maakt acaciahoning uitstekend voor gebruik in gerechten.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie.
Hoe lang kan ik honing bewaren? Eigenlijk bederft honing niet. Wel kleurt honing in de loop van de tijd donkerder. Wij geven onze honing een houdbaarheidsdatum mee van 2 jaar vanaf het moment van verwerking/ etikettering.
Je kan ze herkennen aan de grote transparante tonnen die op ooghoogte staan. De honing is rauw en onbewerkt waardoor alle belangrijke voedingswaarden in de honing bewaard blijven.
Controleer de honing regelmatig om te zien of er kristallisatie optreedt. Als de honing kristalliseert, verwarm de container dan zachtjes in warm water om de kristallen op te lossen. Zorg ervoor dat de honing niet te heet wordt, omdat dit de kwaliteit en smaak van de honing kan beïnvloeden.
Echte honing is puur en onbewerkt. Het wordt rechtstreeks gewonnen uit de bijenkorven en heeft geen toevoegingen of verdunningen ondergaan. Supermarkthoning daarentegen kan worden verhit, gefilterd en gemengd met andere ingrediënten om de kosten te verlagen.
De kleur is verder ook afhankelijk van de het seizoen. Zo is honing van bloemen in de zomer vaak licht en geel van kleur, en is honing van bloemen in de herfst weer wat donkerder van kleur. Honing is verder een natuurlijk product en is daarom niet kleurvast.
Nog enkele waarschuwing over honing in de thee!
Een studie toonde aan dat wanneer honing wordt verhit zich een stof vormt die hydromethylfurfural wordt genoemd en potentieel toxisch en kankerverwekkend zou zijn. De chemische structuur van honing verandert door verhitting, wat het peroxidegehalte doet stijgen.
raathoning: dit is honing van de zuiverste vorm: de honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat, die geheel door de bijen vervaardigd zijn. Deze honing is dan ook 100% natuurzuiver. tijmhoning: deze honing vol, bruinkleurig, geurig en pittig. woudhoning: dit is een donkerbruine vloeibare honing.