Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten.
Spinazie bevat voedingstoffen, zoals vitamine A en K, folaat- en foliumzuur en het mineraal Kalium. Daarnaast is spinazie laag in calorieën en bevat het ook nog eens veel vezels. Spinazie is ook geschikt voor een koolhydraadarm-dieet. Zo helpt spinazie je een goed gevoel te geven.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Het Voedingscentrum geeft volwassenen dan ook het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Iglo hanteert een gemiddelde portie diepvries spinazie voor een volwassene van ca. 150 gram per persoon. Kinderen hebben over het algemeen minder nodig.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Het ontdooien van diepvriesspinazie duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Je kunt diepvriesspinazie ook opwarmen met behulp van de magnetron, al zal dit veel minder lekker smaken. Plaats de bevroren spinazie in een kom en verwarm deze op een lage stand. Roer de spinazie na een aantal minuten door.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Groenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel op: Dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine, een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Spinazie is een supergezonde groente. Het zit bomvol vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Spinazie kun je vers kopen, maar ook in een potje, blikje of diepgevroren. Aan conserven wordt vaak zout toegevoegd, een gezondere keuze is daarom verse spinazie of diepvriesspinazie.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Bij mensen kan nitraat uit bijvoorbeeld spinazie de spiervezels versterken die je nodig hebt om iets zwaars te tillen of een steile heuvel op te rennen. Ook is deze ontdekking goed nieuws voor patiënten met een spierziekte of zwakke spieren. Mogelijk kan nitraat hun spierfunctie verbeteren.
De vers geoogste spinazie gaat zonder omwegen vanaf de velden rechtstreeks naar de nabijgelegen fabriek. Daar wordt het gewogen en gewassen. De spinazie wordt daarna in een 35 meter lange “wasstraat” met voldoende water gereinigd en aansluitend geblancheerd (kort verhit in kokend water) en vervolgens snel afgekoeld.
Naast dat er meer bacteriën vrijkomen bij het koken na het opnieuw invriezen van de spinazie, komt de tweede keer spinazie invriezen de smaak en textuur van het product niet ten goede. Het opnieuw invriezen van diepvries spinazie wordt dan ook afgeraden.
Wanneer je diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen stilgelegen bacteriën de kans om zich weer te ontwikkelen. Als je het dus daarna opnieuw invriest, zijn er al meer bacteriën aanwezig dan toen het de eerste keer werd ontdooid.
Wanneer de spinazie van het land komt, wordt het na het wegen en wassen eerst kort geblancheerd (kort verhit in kokend water) voordat het wordt diep gevroren. Dit maakt dat je de diepvries spinazie alleen hoeft op te warmen en aan het einde even moet laten doorkoken!
Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Spinazie kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen 2 minuten blancheren (kort verhitten). Spinazie is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.