Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfe- en het zenuwstelsel. Ze brengen het lichaam weer in een beter evenwicht en in optimale gezondheid. In combinatie met een correct voedings- en houdingsadvies bevordert osteopathie het welzijn van de patiënt.
Deze geneeswijze richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld nekpijn, hoofdpijn, rugpijn of buikpijn. Maar ook met psychische klachten, concentratieproblemen, ontwikkelingsproblemen of een zwangerschapswens kun je bij een osteopaat terecht.
Hetzelfde geldt voor osteopathie: dat kan absoluut geen kwaad en is net als acupunctuur ook geschikt bij een gecompliceerde zwangerschap”, zegt Gea Reussing, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk NOP in Emmeloord. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van een klacht en ziet daarbij het lichaam als een geheel.
De behandeling
De fysiotherapeut maakt gebruik van handtechnieken, maar eventueel ook van apparaten en rektechnieken. Hiermee worden oefeningen gedaan om de bewegelijkheid te verbeteren. Osteopaten werken tijdens een behandeling alleen met de handen. Het doel is om het herstellend vermogen van je lichaam te stimuleren.
Afhankelijk van de klacht zal dat variëren tussen de 2 en 10 keer. De behandelfrequentie kan sterk verschillen; vaak wordt er gestart met één behandeling per 3 á 4 weken. Soms is in de beginfase de frequentie hoger en wordt er, zodra het mogelijk is afgebouwd, naar een lagere behandelfrequentie.
'Het kleine aantal betrouwbare wetenschappelijke studies toont aan dat chiropraxie en osteopathie alleen lage rug- of nekpijn verlichten', stellen de onderzoekers. 'Voor andere klachten - zoals chronische vermoeidheid, astma of reflux bij baby's - is niet bewezen dat de therapieën werken.
De kosten worden onder andere bepaald door de tijd die de osteopaat met u bezig is. Een eerste consult duurt meestal ongeveer 45-60 minuten en kost € 100,=; een vervolgconsult duurt vaak wat korter (ongeveer 30-45 minuten) en kost € 85,=.
Gemiddeld liggen de kosten voor een consult rond de 90 euro voor 50 tot 60 minuten. Vaak is er ook een optie om een korter consult te krijgen, bijvoorbeeld van 30 minuten. Het tarief voor zo'n kort consult ligt meestal tussen de 40 en 60 euro.
Waar een osteopaat voornamelijk zachte technieken zoals mobilisaties gebruikt, zal een chiropractor zich vooral beroepen op manipulaties. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel een kraker genoemd. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig om bij de chiropractor te gaan.
Door het losmaken van de bewegingsbeperkingen, komen er afvalstoffen vrij. Deze moeten afgevoerd worden en dit heeft soms wat tijd nodig. We raden ook altijd aan om na de behandeling voldoende water te drinken zodat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
De meeste mensen ervaren direct verlichting en toename in beweeglijkheid. Maar het is ook mogelijk de eerste paar dagen na de behandeling wat pijn te ervaren. Dit trekt meestal snel weer weg. Na een intensieve behandeling adviseren wij altijd wat rust te nemen en voldoende water te drinken.
Het is het beste om de dag van de behandeling enige rust in acht te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft het lichaam energie en tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.
Gediplomeerde osteopaten zijn dus erkend door de mutualiteiten maar (nog) niet door de staat (ic het “RIZIV”). De opleiding tot osteopaat is 5 jaar weekend-onderwijs, na de studies kinesitherapie of geneeskunde. Elk jaar dienen examens afgelegd te worden.
Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)
Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie beperkt zich tot botten, gewrichten en de spieren (het bewegingsapparaat). Osteopathie behandelt zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel én behandelt holistisch.
Een goede osteopaat vind je door een bezoek te brengen aan de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie. Deze beroepsvereniging voor osteopaten ziet erop toe dat enkel gekwalificeerde osteopaten met een diploma in de osteopathie tot hun vereniging kunnen toetreden.
Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen. Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen: het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren.
Osteopathie is direct toegankelijk en je hebt geen verwijzing nodig van een (huis)arts om een afspraak te maken.
Osteopathische behandelingen hebben een positief effect op de bloedsomloop, het lymfe- en het zenuwstelsel. Ze brengen het lichaam weer in een beter evenwicht en in optimale gezondheid. In combinatie met een correct voedings- en houdingsadvies bevordert osteopathie het welzijn van de patiënt.
Per sessie osteopathie bij een erkend osteopaat krijg je een tussenkomst van 10 euro, goed voor 6 sessies. In totaal krijg je dus een terugbetaling osteopathie tot 60 euro op voorwaarde dat je in hetzelfde jaar geen andere terugbetaling voor alternatieve geneeskunde hebt gekregen.
Vergoeding aanvullende verzekering
Osteopathie voor kinderen en volwassenen wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Vele ervaren snel een pijnverlichting na de behandeling maar soms kunnen de klachten even toenemen. Afhankelijk van je conditie en vermogen tot herstel is de bijkomende last van korte duur maar het kan ook even aanhouden.
Mensen voelen zich na de behandeling vaak één of meerdere dagen minder goed, moe, spierpijn,… een teken dat het lichaam reageert op de behandeling. Vandaar dat er tussen twee sessies altijd minstens een week zit, om het lichaam de kans te geven zich te herstellen.
In het algemeen kan de patiënt in de 72u na een behandeling wat last hebben van lichte pijn, stijfheid, vermoeidheid, ... Het is ook mogelijk dat u nergens last van heeft. Het al dan niet last hebben van ongemakken gelinkt aan de behandeling is geen indicatie voor het al dan niet effect hebben van de behandeling.