Zet de Numlock aan. Maak dan het ½-teken door op het numerieke deel van je toetsenboord de toetscombinatie: AltGr + 7 of ALT + 171 te typen. Het ¼-teken krijg je met de toetscombinatie AltGr + 6 en het ¾-teken met toetscombinatie AltGr + 8.
In de tekstverwerker Microsoft Word wordt het halve kastlijntje gemaakt met de combinatie van de Ctrl -toets en het min-teken van het numerieke toetsenbord.
Half is de benaming voor het breukgetal 1/2 (½), dus een gedeeld door twee. Half is iets als het in twee gelijke delen wordt gesplitst. Bij zelfstandig gebruik zegt men de helft. In het Nederlands zegt men "anderhalf" voor het getal 1½ en niet "een en een half".
Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen.
Twee breuken op elkaar delen is hetzelfde als de eerste breuk met het omgekeerde van de tweede breuk te vermenigvuldigen. De eerste stap is daarom om het omgekeerde van de tweede breuk te bepalen (waarbij de teller en de noemer van plaats gewisseld zijn). Daarna vermenigvuldig je de twee tellers.
Een breuk bestaat uit een teller en noemer. De teller van een breuk is het bovenste getal van een breuk, deze telt het aantal delen. De noemer van een breuk is het onderste getal van een breuk. De noemer benoemt hoeveel delen nodig zijn om tot 1 geheel te komen.
Het streepje in de breuk wordt dan ook 'breukstreepje' of 'deelstreepje' genoemd. De breuk is dus een deelsom. Wat boven het streepje staat heet de teller, daaronder de noemer.
Een getal met half is één woord als het eindigt op enhalf, zonder een. Als het op en een half eindigt, worden die woorden los geschreven: 2½: tweeënhalf, twee en een half.
In die tijd is ook het woord anderhalf gevormd, waarin ander 'tweede' betekent; anderhalf is dus 'de tweede voor de helft'. De oorspronkelijke betekenis van ander(e) is namelijk 'tweede'; dat zie je bijvoorbeeld nog in het woord andermaal.
Als zelfstandig naamwoord wordt twee-en-een-half aan elkaar geschreven.
U kunt een losse toets opnieuw plaatsen door deze op één lijn te brengen met het veerklemmetje onderin en met uw vinger omlaag te drukken totdat de toets weer op zijn plaats zit.
Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Decimale getallen kunnen we schrijven als breuken. Om een decimaal getal in een breuk om te zetten, moeten we de decimalen boven hun plaatswaarde zetten. Bijvoorbeeld: in 0,6 staat er een zes op de plaats van de tienden, dus zetten we de 6 boven de 10 om de gelijkwaardige breuk te maken, 6/10.
Bel in de volgende gevallen 112:Breuken of ontwrichtingen van het been, de heup en de bekken. Verandering van de huidskleur, zoals blauwe of zeer bleke ledematen. Hevige pijn.
Een bijkomend aspect van gelijknamig maken is ook dat soms verschillende breuken dezelfde waarde hebben: 2/3 = 8/12. Omgekeerd betekent dit dat je soms breuken met grote getallen kun "vereenvoudigen": 8/12 = 4/6 = 2/3.
Die breuk kun je wel door 2 delen: 2/6 : 2 = 1/6. Je deelt alleen de teller, want ook hier geldt weer: je rekent met de teller, maar de noemer blijft gelijk.
Wat zijn gelijknamige breuken? Gelijknamige breuken zijn breuken waarvan de noemers (de noemer is het getal onder de breukstreep) gelijk zijn aan elkaar. niet! Als breuken gelijknamig zijn, dan kun je deze bij elkaar optellen door alleen de tellers (de teller is het getal boven de breukstreep) bij elkaar op te tellen.
U kunt ook de tekencode van het symbool als sneltoets gebruiken. Symbolen en speciale tekens worden ingevoegd met ASCII- of Unicode-codes. U kunt zien welke u nodig hebt de wanneer u de code voor het teken opzoekt. Ga naar >symboolinvoegen > meer symbolen.
Naast het wijzigen van je toetsenbordindeling is er ook een alternatieve invoer die je gebruikt om een @ in te voeren. Via de volgende toetscombinatie voer je de @ toets in: Alt + 0 + 6 + 4.
Die open je door in de zoekbalk van het startmenu van Windows de naam van de tool 'Speciale tekens' in te typen. Open de tool en zoek het gewenste teken op. In dit geval het vermenigvuldigingsteken '×'. Rechtsonder in de hoek van het venster zie je dan de juiste toetsencombinatie verschijnen: Alt+0215.