Kattenkruid (Nepeta faassenii) is een sterke, polvormende vaste plant, met mooi grijs/ groen behaart blad. Het is een langbloeiende plant, hij bloeit van begin zomer tot in het begin van het najaar. Er zijn veel verschillende soorten Kattenkruid, met de bloemkleuren blauw, lila, paars en wit.
Katten worden er doorgaans heel enthousiast door; ze gaan met hun kopje of lijf tegen het catnip-speeltje aan wrijven. Ze kunnen ook overdreven gaan rollen over de grond of gekke geluidjes maken! Na zo'n 10 à 15 minuten is het effect van kattenkruid weer uitgewerkt.
Wat doet kattenkruid oftewel catnip bij je kat? Catnip bevat verschillende etherische oliën, waaronder nepetalacton. Dit is een stofje dat een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Deze stof prikkelt bepaalde cellen (receptoren in het orgaan van Jacobson) achterin de neus van de kat.
Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van 'kattenkruid-intoxicatie' zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat 'onder invloed' lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben!
Als je bijvoorbeeld lekker wilt slapen, bevordert kattenkruid mogelijk de slaapbereidheid. Daarnaast kan het kruid de spijsvertering ondersteunen. Zo dragen de verzachtende effecten bij aan een natuurlijke stoelgang. Mensen die regelmatig kattenkruid gebruiken, melden ook talloze andere voordelen.
Catnip bevat de olie 'nepetalactone', waarvan bekend is dat het een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Aangezien kattenkruid een volledig natuurlijk, veilig en niet-verslavend middel is, wordt dit veelvuldig gebruikt voor kattenspeeltjes.
Kattenkruid is voor katten ongevaarlijk en werkt niet verslavend. Als kattenliefhebber geniet je natuurlijk volop als je kat het naar de zin heeft en positief reageert op kattenkruid speeltjes.
Naast de smaak heeft kattenkruid licht ontspannende eigenschappen die goed bij die van wiet passen. Gezien deze voordelen is kattenkruid in veel opzichten een van de prettigste tabaksvervangers in je joints. Aan de andere kant verbrandt kattenkruid snel en ongelijkmatig.
Over het algemeen houden katten niet van lawaai, zoals bijvoorbeeld van vuurwerk met Oud en Nieuw of een of ander festival in de buurt. Vaak zijn ze er zelfs doodsbang voor. Ook lawaaiierige feestjes of onweer vinden ze niks. Vaak zoeken ze een rustige, veilige plek op, zoals onder het bed of achter of in een kast.
Kattenkruid in speelgoed wordt vaak catnip genoemd, de Engelse naam voor kattenkruid. Kattenkruid bevat vitamines, mineralen en essentiële oliën. Eén van deze oliën is nepetalacton. Deze olie maakt plezierige gevoelens los bij een kat.
Bij een lage krabpaal kan de kat zich niet goed uitrekken en bij een instabiele krabpaal voelt de kat zich niet veilig genoeg om deze te gebruiken. Zet de krabpaal strategisch neer. De meeste krabpalen zijn geen lust voor het oog, dus worden in de hoek van de kamer gedeponeerd.
Het lijkt een beetje op munt en kan in het wild wel een meter hoog worden. Vaak wordt het aangezien voor onkruid. Sommige mensen met katten planten expres kattenkruid in hun tuin of houden het binnenshuis in een potje. Kattenkruid maakt een stof aan die voor katten ongeveer hetzelfde ruikt als de feromonen van een kat.
Beste Koop
Deze catnip spray van het merk Kong naturals is onweerstaanbaar voor je kat. Het verhoogt het speelplezier van je kat aanzienlijk! Doordat het een spray olie is, is het eenvoudig in gebruik op allerlei objecten. Je kat zal veel meer bewegen dan anders, wat goed is voor zijn gezondheid.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Katten zijn dol op kattenkruid (catnip). Moet je je daar zorgen over maken? Nee, kattenkruid is niet schadelijk. Zou je kat echter grote hoeveelheden kattenkruid eten, dan kan haar maag van streek raken en kan ze buikpijn krijgen, maar dat komt weinig voor.
Lavendel voegt echter niet alleen een lekkere smaak toe aan een spliff. Door het zogenaamde “entourage-effect” vindt er synergie plaats tussen terpenen en cannabinoïden, zoals THC en CBD. Dit versterkt het effect en maakt de high anders.
Het inhaleren van stoffen in de longen heeft bovendien een ander effect dan het inslikken. Ook kruidensigaretten geven teer en koolmonoxide af. Onderzoek laat zien dat de rook van kruidensigaretten ongeveer even kankerverwekkend is als die van tabakssigaretten. Kruidensigaretten zonder tabak bevatten geen nicotine.
Catnip kan dus geen kwaad voor honden.
Net als honden hebben katten een endocannabinoïde systeem, waardoor ze op wiet reageren. Maar ook zij begrijpen niet wat er met ze gebeurt als ze high worden. De effecten kunnen zelfs invloed op de zenuwen en hersenen hebben, wat schadelijk kan zijn.
Verplaats de krabpaal dan naar een andere plek, bij voorkeur een plek waar je kat nu al vaak en graag krabt. Leg speeltjes en kattensnoepjes op de krabpaal en maak gebruik van geuren om de krabpaal aantrekkelijk te maken. Laat de kat vervolgens zelf bepalen wanneer hij eraan krabt.
Verder helpt het om de kat direct op de krabpaal te zetten op het moment dat hij gaat krabben aan de bank bijvoorbeeld. Blijf de kat afstraffen als hij krabt aan iets waar hij niet mag krabben. Op deze manier leert de kat dat het alleen is toegestaan om aan de krabpaal te krabben.
Een kat zal het liefst op 'strategische' plaatsen krabben. Wanneer hij z'n territorium wil markeren kan dat bijvoorbeeld aan deurposten op ramen, of bij zijn etensplek of kattenbak. Verder krabt een kat graag aan ruwe ondergronden waarmee hij zijn nagels kan verzorgen, denk aan ruw tapijt, meubels, gordijnen en hout.