Deze zweetklieren reageren niet op temperatuur, maar op stress en emoties. Het zweet dat deze klieren produceren heeft een andere geur, door de hormonale veranderingen ruikt de lichaamsgeur bij pubers sterk: puberzweet. Voor een deel zit het probleem ook in het gedrag van pubers.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur. Bij de start van de pubertijd beginnen de hormonen te razen en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken.
Tock zijn sticks veelal de beste om te kiezen, omdat daar dan ook bij de natuurlijke deodorant een zinkoxide in zit die perfect werkt tegen hormoonzweet. Puberzweet dus. BewustPuur heeft een aantal fijne deo's in haar assortiment zitten, waaronder Loveli.
Hormonen en bacteriën
In de puberteit worden de zogenaamde apocriene zweetklieren actief. Die zitten bij de oksels, rond de anus en genitaliën, maar ook bij tepels, oogleden en het oorkanaal. Volgens Callewaert produceren ze een gele, vetachtige substantie.
Wat kan je tegen hormoonzweet doen? Wassen: De beste remedie is wassen, wassen, wassen en steeds weer schone kleren aantrekken, liefst van natuurlijke materialen, want het zijn de bacteriën op je huid en in je kleding die de geur veroorzaken.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
Er is geen juiste leeftijd om deodorant te gaan gebruiken. Sommige kinderen beginnen te zweten vanaf 7 jaar en anderen pas vanaf 10 jaar. Sommige kinderen hebben een duidelijke geur en anderen niet. Dit komt omdat geur wordt veroorzaakt door 2 factoren; de bacteriën op je huid en de werkende apocriene zweetklieren.
Gebruik voor kinderen geen anti-transpirant deodorant, hier zit aluminium in. Deze deodorant werkt wel tegen het zweten, maar gaat de geur niet tegen. Kies het liefst voor een deodorant zonder parfum en alcohol. Het is een fabel dat deodorant slecht is voor de gezondheid van je kind.
Zweten koelt het lichaam
Wanneer de lichaamstemperatuur van je kind hoger dreigt te worden, zoals bij inspanning en warmte, gaat je kind zweten. Het zweet verdampt, waardoor de huid van je kind afkoelt. De temperatuur van het lichaam zal hierdoor constant blijven.
Bacteriën zetten zweet om in geur
'Daar komen de zogeheten apocriene zweetklieren voor. Daar zweet je ook vetten, aminozuren en hormonen uit. ' Daar zijn de bacteriën op onze huid verantwoordelijk voor. 'Als het zweet bij de apocriene zweetklieren wordt omgezet, ontstaat onze geur', legt Callewaert uit.
Is het normaal dat ik soms bij mijn kind een zweetgeur opmerk? 'Ja hoor, dat is normaal. Vanaf een jaar of 7 gaan kinderen meer zweten. Zweet is in principe reukloos, maar door huidbacteriën die het transpiratievocht afbreken, ontstaat die typische geur.
Als je normaal transpireert, is een deodorant meestal voldoende. Een deodorant pakt de bacteriën aan die het apocriene zweet afbreken. Daarnaast is aan de meeste deo's een parfum toegevoegd om de zweetgeur te verbloemen. Deodorant gaat echter niet het zweten tegen.
Als je een anti-transpirant spray gebruikt, is het belangrijk dat je deze goed schudt, zodat het aluminiumchloorhydraatpoeder gelijkmatig wordt verdeeld in de spuitbus en op de huid. Om witte sporen te voorkomen, moeten alle producten tegen transpiratie (dus ook sticks of rollers!)
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
Vermijd tot 24 uur na het ontharen ook factoren als deodorant of geparfumeerde producten, deze kunnen leiden tot een gevoelige of pijnlijke huid.
Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen. Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.
Iedereen heeft weleens last van een onaangename lichaamsgeur. Maar wist je dat bij sommige vrouwen hun lichaamsgeur verandert tijdens de overgang? Dat heeft alles te maken met je hormonen. Zo'n veranderde lichaamsgeur kan erg vervelend zijn, maar het is helemaal niet vreemd.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Aluminium geeft een chemische reactie als het in contact komt met zweet en katoen. En dat geeft die vervelende vlekken die je er met wassen niet uit krijgt. 5. Aluminium is een neurotoxic die Alzheimer kan veroorzaken.