Een CO2 blusser bevat het gas koolstofdioxide. Je vindt ze ook wel onder de benaming 'koolzuursneeuwblusser', refererend naar het witte poeder die als residu achterblijft wanneer de brandblusser volledig leeggespoten is. Je herkent een CO2 blusser aan de trechtervormige spuitmond waarmee het gas verspreid wordt.
Welk gas wordt gebruikt bij een koolzuursneeuwblusser? Met een koolsneeuwblusser blus je branden door middel CO2 gas, de aanwezig zuurstof verdreven door het CO2 gas. Als er gestopt wordt met blussen, kan het voor weer oplaaien.
Een CO2 blusser is te herkennen aan de zwarte expansiekoker of sneeuwkoker aan het uiteinde van de slang. Tussen de expansiekoker en slang zit een handvat, dat men tijdens gebruik van de blusser moet vasthouden.
Een CO2-blusser is vooral geschikt voor branden van vloeistoffen en van apparaten die onder spanning staan. Het veroorzaakt geen schade, en laat geen reststoffen achter. Je vindt deze brandblussers dan ook veel bij laboratoria, bij hoogspanningsinstallaties, en op plekken met veel elektronische apparatuur.
Een CO2 brandblusser gaat tijdelijk de zuurstof rond de brandhaard wegnemen. Dat doet hij door een blussend gas (dat de zuurstof verstikt) op de brand te richten. In het blusapparaat zelf zit dat gas zo geconcentreerd dat het in vloeistof wordt omgezet.
Een CO2 blusser geleidt geen stroom. Het is daarom zeer geschikt voor het blussen van een 'elektrabrand'. Ook is een deze blusser geschikt voor voor vloeistof- en gasbranden. Geeft geen nevenschade doordat er geblust wordt met CO2 gas.
Met een CO2 blusser kunnen wij alleen maar een brand van klasse B bestrijden. Brandklasse B omvat alle brandbare stoffen die vloeibaar zijn of vloeibaar worden bij verhitting en brandbaar worden. Deze vloeibare stoffen zijn bijvoorbeeld: benzine.
CO2 heeft een breed scala aan toepassingen in deze industrie. Het meest voor de hand liggende is het gas dat wordt gebruikt voor koolzuurhoudende dranken, met name bier, frisdrank en wijn. Dit voorkomt de groei van bacteriën en schimmels. Kooldioxide kan ook worden gebruikt voor het cafeïnevrij maken van koffie.
Het koolzuur geeft frisdrank of bruiswater een verfrissende smaak. In drankgelegenheden wordt CO2 gebruikt als aandrijfgas om bier te tappen. CO2 wordt als milieuvriendelijk schuimvormend middel gebruikt bij de aanmaak van isolatieplaten. Kooldioxide wordt gebruikt in bepaalde brandblussers.
CO2 is noodzakelijk voor het leven op de aarde.Zo hebben bomen en planten CO2 nodig om te kunnen groeien. Mensen en dieren hebben op hun beurt de bomen en planten weer nodig voor onder andere voedsel en zuurstof.
Zwaar en duurder. Kan eigenlijk niet buiten gebruikt worden. Mag NOOIT gebruikt worden om mensen te blussen.
Verdrijft zuurstof en is verstikkend voor de blusser. Doordat het maar 1,5 keer zwaarder is dan lucht verwaait het. Kan brandwonden vooroorzaken bij aanraking met de huid. Dooft wel de vlammen maar niet de gloedbranden.
In tegenstelling tot een regulier brandblusapparaat, maakt een Koolzuur-blusser gebruik van Koolzuur-gas. Dit nevel uit het blusapparaat zorgt ervoor dat de zuurstof uit de lucht verdwijnt, waardoor het vuur geen kans meer krijgt door te blijven branden.
De CO2-blusser, ook wel koolsneeuwblusser genoemd, is geschikt voor het blussen van vloeistofbranden (Brandklasse B), gassen (Brandklasse C) en branden in ruimtes met elektrische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen zoals sproeischuim.
CO2 blusser voor elektrische apparaten
Door de speciale spuitmond bevriest het gas en ziet het eruit als sneeuwvlokjes. De sneeuwvlokjes zorgen voor de worplengte, de blusafstand is ca. 1,5 meter. Aangebracht op de brand verdampen de sneeuwvlokken en verdringen de zuurstof waardoor de brand wordt gedoofd.
Brandklasse C: gassen. Bijvoorbeeld lpg, butaan, propaan of aardgas. Brandklasse D: metalen.
Koolstofmonoxide (CO) en Koolstofdioxide (CO2) zijn beide koolstofverbindingen. CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam.Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk.CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk.
CO2 is de chemische formule voor koolstofdioxide (ook wel koolzuurgas of kooldioxide genoemd). Het is een niet-organische verbinding van koolstof en zuurstof. CO2 is kleurloos en geurloos en komt van nature in de atmosfeer voor.
Koolzuurgas, ook wel CO2 genoemd en in de volksmond 'prik', is toegevoegd aan frisdranken en mineraal- of bronwater. Koolzuurhoudend water bevat van nature koolzuur of het gas wordt toegevoegd.
CO2 is zuur en als je er minder van hebt, dan wordt je bloed meer basisch.
Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de laatste 150 jaar echter extreem sterk toegenomen. Het is een kleur- en geurloos gas en bovendien letterlijk onzichtbaar met het blote oog.
Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht. Daar een mens per dag ongeveer 8.000 liter lucht inademt, halen we dagelijks 32.000 milliliter CO2 uit de lucht.
Voordelen CO2-blusser
Het grootste voordeel van CO2-brandblussers is dat ze geen nevenschade veroorzaken en geen reststoffen achterlaten. Dit in tegenstelling tot schuimbrandblussers en poederbrandblussers. Daarom is deze brandblusser heel erg geschikt als objectbescherming.
Welke brandblusser is dan wel geschikt voor elektriciteit? Zowel een schuimblusser als een CO2-blusser kan hiervoor perfect worden gebruikt. Zowel het schuim uit een schuimblusser als CO2 geleidt elektriciteit niet en is daarom niet alleen effectief, maar vooral ook veilig.