Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
Als je een normaal model trui in maat 38/40 helemaal uit zou spreiden, dan kom je uit op een oppervlakte van ongeveer 0,8 vierkante meter. Stel je wilt een babydekentje breien van 60 x 80 cm. De oppervlakte van dat dekentje is 0,60 x 0,80 = 0,48 vierkante meter. Dat is grofweg 60% van een trui in maat 38/40.
Gebruik voor baby kleding zoals een baby vestje, een babytruitje, baby slofjes of babymutsje, de dunnere baby wol. Dan valt het lekker soepel en blijft je kleine comfortabel warm. Voor items als een baby dekentje of trappelzak kun je prima een dikker soort merino wol gebruiken.
Een babydeken is te koop in katoen, wol en synthetisch materiaal. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zo zeer uitmaakt van welk materiaal je dekentje is gemaakt, zolang het bedje maar kort en strak wordt opgemaakt.
Katoen is echt ideaal voor het haken van amigurumi's of knuffels. Het pluist niet zo, waardoor eht ideaal is voor kleine kinderen (die alles graag in hun mond stoppen) en het blijft mooi. Katoen kan ook goed gewassen worden. Katoen kan gebruikt worden voor het haken van dekens.
Conclusie; je gebruikt garen, je gebruikt een naald of pen en je maakt de mooiste dingen. Zoveel verschil zit er niet tussen breien en haken. Breien is met 2 naalden en haken met 1. Dat is het grootste verschil.
Katoen pluist niet, zoals zowel synthetische als wollen garens vaak doen. De kleintjes krijgen dus geen kleine vezels in hun mond, die ze last kunnen bezorgen. Katoengaren is ook goed geschikt voor kleding voor volwassenen.
Toch kan je in een ledikant de eerste maanden ook een wiegdeken gebruiken, omdat je een bedje altijd laag op moet maken. De lengte van deze deken kan je dan gebruiken om aan de zijkanten in te stoppen en zo heb je niet een hele prop deken onder het matras.
In principe zijn er twee standaard afmetingen bij dekens die je kunt aanhouden. Voor een wiegje gebruik je een deken van 75x100 cm en voor een ledikant gebruik je een deken van 100x150 cm.
Wil je de deken in de winter gebruiken, dan zijn wollen en teddy dekens ideaal, deze zijn heerlijk dik en houden je pasgeboren kindje lekker warm. Wil je de deken in de zomer gebruiken om je pasgeboren kindje toe te dekken? Dan kun je beter gaan voor de dekens van flanel of wol, deze zijn dunner.
De afmetingen van een babydeken
Een wiegdeken hoeft over het algemeen niet zo groot te zijn. We gaan hierbij uit van een gemiddeld wiegje van 40 x 80 cm. Een ledikant deken; 100 of 120 x 150 cm. Een ledikant deken voor een kinderledikantje van 60 x 120 cm heeft zo voldoen ruimte om het goed in te kunnen stoppen.
Baby-Garen Katoen AFGEPRIJSD - Dit katoenen handwerkgaren is een zacht en comfortabel garen om mee te breien of te haken. Je maakt er mooie baby-kleertjes van, accessoires of knuffels voor de baby.
Wol: kies je voor wol om je deken te haken dan weet je zeker dat je een heerlijke warme deken krijgt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat wol kan kriebelen. Wol moet veelal op de hand worden gewassen. Katoen: kies je voor katoen om je deken te haken dan krijg je een mooie strakke deken.
Stel je wilt een deken van 180×100 cm en je proeflapje weegt 5 gram. Dan heb je 18×10 (zoveel vierkantjes van 10 cm gaan erin) = 180 x 5 (van de 5 gram) = 900 gram nodig. Op elke bol staat het aantal grammen dat er in de bol zit vermeld. Stel je gekozen garen weegt 50 gram per bol dan deel je 900 door 50 = 18.
De babydeken is in formaat 'wiegdeken' gemaakt (60 x 80 cm). Ik heb hiervoor 101 steken opgezet (lossenketting).
Een kinderwagen deken is een iets kleinere deken voor een baby. De afmeting van deze wagendeken is 60x80. Hij is goed te gebruiken in een wat kleinere wandelwagen, maar ook in het babynestje of bijvoorbeeld een rieten mozesmandje.
Een wiegdeken hoeft over het algemeen niet zo groot te zijn. We gaan hierbij uit van een gemiddeld wiegje van 40 x 80 cm. Een ledikant deken; 100 of 120 x 150 cm. Een ledikant deken voor een kinderledikantje van 60 x 120 cm heeft zo voldoen ruimte om het goed in te kunnen stoppen.
De kinderwagen maak je inderdaad op zoals een bedje ik had een hoeslaken een hydrofiele luier voor onder het hoofdje (ik gebruikte geen plastic matje trouwens) ik had alleen een dekbedje op maat gemaakt met een hoes erom heen maar als je dat niet hebt moet je een deken+lakentje gebruiken.
Kort opmaken
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om.
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
Het belangrijkste verschil tussen een wieg en een ledikant, is dat een wieg een stuk kleiner en lichter is. Een wieg is hierdoor eenvoudiger te verplaatsen: je kan hem bijvoorbeeld even makkelijk op je eigen kamer en zelfs naast je bed neerzetten.
Pas op met te warm beddengoed
Het kan gevaarlijk zijn als je baby het te warm krijgt tijdens het slapen, dus onder te dik beddengoed ligt. Warmtestuwing is één van de risicofactoren voor wiegendood. Denk aan het gebruik van een dikke slaapzak, lakentje, wiegdekentje.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Het merinoschaap is het meest voorkomende schapenras ter wereld. Dit schaap zorgt voor wol van een hoge kwaliteit. De stof is zacht, fijn en absorbeert vocht. De stof kriebelt niet, in tegenstelling tot andere soorten wol, door de hogere dichtheid.