TSS uit zich vaak in de vorm van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en keelpijn.Ook een hoge koorts kan een symptoom zijn. Andere symptomen kunnen zijn: Uitslag over een groot deel van het lichaam.
De belangrijkste tekenen die kunnen duiden op TSS zijn: Plotse opkomende hoge koorts (39 ºC of hoger) Verwardheid. Stuiptrekkingen.
TSS komt wereldwijd bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor, maar heeft vrijwel nooit een dodelijk afloop. Volgens de Belgische gynaecoloog Hendrik Cammu, verbonden aan het universiteitsziekenhuis in Brussel, is het geval van Nactergal 'een zeldzaamheid'.
In de bijsluiter van je tampons staat een rijtje symptomen van de tamponziekte die we hieronder op een rijtje kunnen zetten. Je moet opletten als je tijdens of vlak na je menstruatie last krijgt van de volgende symptomen: Hoge koorts (39 graden of hoger) Overgeven en diarree.
Een ontsteking in het kleine bekken gaat niet vanzelf over. Door antibiotica gaan je klachten sneller weg en ben je minder lang ziek. Je hebt ook minder kans op blijvende problemen door de ontsteking. Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk antibiotica krijgt.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dag van je menstruatie.
Ze kunnen giftige stoffen aanmaken. Zodra u een tampon langdurig inhoudt, kunnen de giftige stoffen in uw bloedbaan raken. Hierna ontstaat er een infectie, waardoor het Toxic Shock Syndrome kan worden veroorzaakt. Het is daarom erg belangrijk om te letten op uw hygiëne als u een tampon gebruikt.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Symptomen van tamponziekte zijn onder andere extreme bloeddrukdaling (shock) en hoge koorts. Schakel bij het vermoeden van tamponziekte gelijk een (huis)arts in. Tamponziekte kan dodelijk zijn wanneer een patiënt in een shock verkeert. Bij tamponziekte is een antibioticakuur zo snel mogelijk nodig.
Ook nu er een geval bekend is van TSS bij een menstruatiecup, betekent dat niet dat je geen menstruatiecups meer kunt dragen. Zelfs helemaal zonder interne menstruatieproducten kun je TSS oplopen. Ter vergelijking: van TSS worden 3-15 gevallen per 100.000 tampongebruiksters per jaar gemeld.
Er bestaan preventiemaatregelen om de infectie te voorkomen: uw handen wassen voor en na het inbrengen van een tampon of menstruatiecup, de tampon of menstruatiecup om de 4 uur vervangen, een tampon of menstruatiecup nooit een hele nacht inhouden, maar de voorkeur geven aan maandverband.
A: Blijf vooral rustig. Hoe meer je ontspant hoe makkelijker je de tampon eruit krijgt. Haal de tampon er met je vingers uit, pincet greep of zoek het lusje van Beppy en trek hem naar buiten. Lukt dit niet, probeer een vaginale douche zodat het zwaarder wordt.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Septische shock
Bij sommige patiënten met een sepsis wordt de bloeddruk (te) laag en ontstaat een beeld waarbij de bloedcirculatie onvoldoende is om de organen van voldoende zuurstof te voorzien. Dit noemen wij een septische shock.
Het risico op TSS wordt verhoogd door het te lang inhouden van je tampon, of beschadigingen van de huid en slijmvliezen, kunnen deze giftige stoffen (toxinen) in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor kan een infectie ontstaan. Gebruik 's nachts liever maandverband van Libresse in plaats van een tampon.
Trek voorzichtig, maar stevig aan het touwtje en de tampon zou er zonder problemen uit moeten komen. Als je weerstand voelt bij het trekken en de tampon komt er niet makkelijk uit, dan moet je hem misschien langer laten zitten. Misschien is hij nog te droog.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Door een tampon langer in te houden dan de voorgestelde acht uur loop je het risico op toxic shock syndrome (TSS), de tamponziekte, een uiterst zeldzame maar levensbedreigende bacteriële infectie die geassocieerd wordt met superabsorberende tampons.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie? Ja! De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Hoe weet je hoeveel bloed je verliest? Dun maandverband kan tot 3 ml opnemen. Medium maandverband of tampons kunnen tot 5 ml opnemen. Super dik maandverband of een super tampons – 10 ml.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.