Een segway gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. Een segway is een bijzondere bromfiets. Meer informatie over bijzondere bromfietsen staat op de website van RDW.
Vooruitlopend op de aanpassing van de regelgeving wordt het algemeen gebruik van de Segway toegestaan op fietspaden en rijbanen, mits daarbij niet sneller dan 25 km/h wordt gereden. Gehandicapten mogen de Segway ook op het trottoir/voetpad gebruiken, maar dan geldt een maximum toegestane snelheid van 6 km/h.
Segway-achtige voertuigen
Als eerste de Segway zelf. Voor alle modellen met een hoog stuur heeft het toestemming voor de openbare weg. Het gaat om de Segway i2 en x2 SE en de Ninebot by Segway E+. Voor alle andere producten, zoals de step KickScooter, MiniPro, MiniPlus en ONE S2 heeft het geen toestemming.
De Segway is het eerste zelfbalancerende vervoermiddel ter wereld dat geen speciale techniek vereist om te besturen. Segway rijden, is dat niet heel moeilijk dan? Nee, iedereen kan het! De Segway reageert op jouw beweging: naar voren leunen is vooruit rijden en door naar achteren te leunen rem je af.
Voor e-steps die volgens de wet als bijzondere bromfiets worden gezien, heb je geen rijbewijs nodig. Denk hierbij aan een Ninebot by Segway E+ of Swing Trike. Voor andere typen, zoals een motorstep of Go-Ped, heb je wel een bromfietsrijbewijs nodig.
En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden. Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.
Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. Een e-step hoort tot de bijzondere bromfietsen. Meer informatie over bijzondere bromfietsen staat op de website van RDW.
Een Segway is een elektrisch aangedreven, zelfbalancerend eenpersoons vervoermiddel. Je bestuurt de Segway met je lichaam. Door naar voren te leunen gaat de Segway vooruit en door naar achteren te leunen rijdt de Segway naar achteren. Hij stopt wanneer je rechtop staat.
Wens je een originele en speelse tocht doorheen Durbuy, Saint-Hubert en hun omgeving te maken? Kies voor een segwayritje met Seggo! De segway is een stil en milieuvriendelijk elektrisch voertuig dat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden bestuurd.
Helaas vallen de Ninebot Kick Scooter E en F-series, alsook de Ninebot Kick Scooter Max G30 hier niet onder. Voor een uitgebreidere lijst met legale elektrische steps in Nederland die niet verboden zijn kun je terecht op de website van de RDW.
Wat is een e-step met trapondersteuning? U stept zelf op deze e-step. Door de hulpmotor gaat u harder vooruit. Maar niet harder dan 25 kilometer per uur.
Dus welke elektrische step mag op de weg? Momenteel geldt dit alleen als het is goedgekeurd door de RDW. De legalisering is op basis van elektrische step met kenteken. Volgens het minister wil dat iedfere fabrikant haar elektrische step modellen laat goedkeuren voor de RDW.
De Segway Ninebot Max G30 is een van de beste e-steps voor volwassenen. De step beschikt over een betrouwbare actieradius van 65 kilometer, tegen een maximale snelheid van 25 km/h. Een lege accu is in 6 uur weer volledig opgeladen.
Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.
Als bestuurder van een segway hoeft u geen helm te dragen, omdat het een snorfiets is. Voor het besturen van een segway heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig.
Het verhaal van Ninebot
Ninebot is een privébedrijf waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Beijing, China. In 2015 werd Ninebot strategisch samengevoegd met Segway, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Bedford, de Verenigde Staten.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
Bij sommige e-steps pas je via 'P-Instellingen' op het scherm de snelheid aan. Bij andere e-steps, zoals de Xiaomi Pro 2, moet je via Bluetooth een connectie maken met de mobiele app. Vervolgens kun je (in sommige gevallen) met de app de firmware van de e-step aanpassen of updaten en zo de snelheid opvoeren.
De ER-11 Pro (FLJ SK3 Pro) kan zichzelf officieel de snelste elektrische step van dit moment noemen. Met een ongekende (onbegrensde) topsnelheid van 120 km/u rijd je alles en iedereen voorbij.
De Dualtron Thunder van het bedrijf Minimotors is de snelste step en heeft daarbij indrukwekkende specificaties. Een topsnelheid van maar liefst 80 km/h en 5.400 Watt vermogen zorgt ervoor dat je nooit meer ergens te laat bent en zelfs sneller bent dan de elektrische scooters die je onderweg inhaalt.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet. Voor e-steps die wel zijn goedgekeurd, geldt dat ze ook niet op de stoep mogen.
Ze duiken steeds vaker op: elektrische stepjes. Overgewaaid uit hippe steden in Europa. De verkeerspolitie van Oost-Nederland waarschuwt dat ze hier echter niet op de openbare weg mogen. Als je ermee wordt betrapt, kan het stepje worden afgepakt en vernietigd.
Elektrische step boete – Nederland
In Nederland riskeer je momenteel een boete van €280,- euro en/of inbeslagname als het voertuig niet onder 'bijzondere bromfiets' valt. Om binnen deze categorie te vallen moet een voertuig aan bepaalde regels voldoen.