14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het 'geelgoud'. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Omdat goud in zijn pure vorm een relatief zacht metaal is, mengen we het met andere edelmetalen om het harder te maken. Zo krijgen we een legering. Geelgoud is een legering van goud, zilver en koper, waarbij er meer zilver dan koper is toegevoegd.
Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur. Witgoud is wel duurder, dat komt omdat de metalen die bij witgoud worden toegevoegd veel kostbaarder zijn.
Geelgoud verkleurt nauwelijks en hoeft bijna niet gepoetst te worden.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Als uw sieraden van geelgoud zijn en dat is niet uw favoriete goudkleur dan is het mogelijk om daar witgoud of roségoud van te maken. Door het goud met hoog gehalte palladium-witgoud of met roodgoud door te legeren kunnen we het van kleur veranderen en ook dat filmen we!
Geel goud is een goudlegering waaraan (belangrijk) meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Het tegenovergestelde, een goudlegering waarin koper overheerst, noemt men rood goud.
Begint je witgouden ring geel te worden? Dan is dat een teken dat het rodiumlaagje een beetje is afgesleten. Een perfect normaal fenomeen, dat meestal na enkele jaren optreedt en makkelijk op te lossen valt. Een witgouden ring kun je namelijk gewoon opnieuw laten rodineren.
Geelgoud is een goudlegering waaraan meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Hierdoor ontstaat 14 karaat geelgoud.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Vaak krijg ik de vraag of het mogelijk is om van geelgoud witgoud te maken. Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd.
14 karaat goud in een trouwring bijvoorbeeld is 58,333% goud en de rest is een ander metaal zoals koper en zilver. Een trouwring weegt ongeveer 3 gram. De waarde van het goud is dan 3 gram x 58,333% van 31 euro per gram minus de kosten van het smelten. Gemiddeld komt een trouwring dan op € 45.
Turks goud
Misschien heeft u zelf wel eens goud gekocht in Turkije. Men spreekt wel eens over Turks goud, dat is goud wat roder of geler lijkt. U treft veel van dit soort goud in gouden sieraden aan bij juweliers in Turkije of zelfs op de Grote Bazaar in Istanbul.
Zilver en goud zijn puur te zacht om te verwerken
Het is belangrijk om goud en zilver te legeren om de materialen werkbaar en duurzaam te maken. Misschien wist je het niet, maar puur goud en puur zilver zijn van zichzelf zacht en niet slijtvast. Daarom is het niet mogelijk er direct sieraden van te maken.
Geelgoud is geelkleurig, witgoud wat witter en ziet er soms bijna zilver uit en roségoud is rozerood van kleur. Kijk eens bij onze collectie gedenksieraden om het verschil te zien. We kunnen eigenlijk stellen dat geelgoud de originele kleur goud is. 21 karaat goud is de meest pure vorm van goud en geel van kleur.
Gold platen oftewel vergulden is het bedekken van een voorwerp of sieraad met een dun laagje goud.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Het bedrag waar je aan moet denken varieert dan ook van 100 euro (voor kleine “ingrepen” ) tot 4.000 euro (en soms meer) voor een volledig nieuw ontwerp met diamant(en).
Kan goud verkleuren? Goud van ieder karaat behoudt altijd zijn kleur. Goud kan door dragen, de zuurgraad van je huid en gebruik van chemische middelen zoals zeep wel doffer van kleur worden. Een nieuw sieraad is altijd mooi gepolijst en glanst daardoor.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.