De formele aanhef van een brief (geachte) is in het Duits 'sehr geehrte(r)'. Als je een man aanspreekt, schrijf je 'Sehr geehrter Herr Meier'. Bij een vrouw is het 'Sehr geehrte Frau Schneider'. Is er helemaal geen naam, dan schrijf je 'Sehr geehrte Damen und Herren'.
Ich sehe Ihrer Antwort mit Interesse entgegen. Für weitere Informationen stehe ich Ihnen gerne zur Verfügung. Vielen Dank im Voraus... Wir sehen Ihrer Antwort mit Interesse entgegen.
Je begint de daadwerkelijke tekst altijd met een aanhef. Hierin heb je best wat keuze, het is namelijk een vriend(in) waar je naar schrijft, maar hij moet wel altijd in de eerste naamval staan! Mogelijke opties zijn: Liebe/Lieber …, Mein(e) Liebe(r) … of simpelweg Hallo.Na de aanhef moet je altijd een komma zetten.
Als afsluiting van de brief schrijf je een groet, gevolgd door jouw naam. Enkele voorbeelden: “Tschüs!” (=doei), “Mach's gut!” (=het ga je goed), “Viele Grüße” (=groetjes), “Alles Gute!” (=het ga je goed). Iets formeler, maar nog steeds persoonlijk, zijn bijvoorbeld “Mit besten Grüßen” of “Herzliche Grüßen”.
Wiktionary: vriend → Freund. vriend → Boyfriend, Freund, Kumpel, Freundin, Kamerad, Kameradin, Kumpelin, Liebster, Liebste, Freier, Liebhaber, Liebender.
Vrouwen spreek je aan met “liebe“, mannen met “lieber“. Meerdere personen worden één voor één genoemd: “Liebe Frau Professor Doktor Kunz, lieber Herr Doktor Hinz, liebe Kollegen, …”
Hoe heet jij? - Wie heißt du? Ik heet …. – Ich heiße ….
Je begint rechts bovenaan met het vermelden van jouw eigen adres . Hierbij geef je jouw naam, op de volgende regel de straatnaam en het huisnummer, op de regel erna de postcode en de plaats en daaronder het land. Daarna volgt aan de linkerkant, onder het eigen adres, het adres van de geadresseerde .
Schrijf de datum in dag-maand-jaar-formaat.
Duitsland gebruikt net als wij de Gregoriaanse kalender, met 12 maanden. Als je bijvoorbeeld in het Duits de datum 01.04.2019 ziet staan, dan betekent dit net zoals in het Nederlands 1 april 2019 - niet 4 januari zoals in het Engels.
Een Kraftfahrzeugbrief (afgekort Kfz-Brief) is een duurzame Duitse registratie. Het is eigenlijk het 'normale' Duitse kenteken, vergelijkbaar met een normaal Nederlands kenteken hier. Een Kfz-Brief wordt ook wel een 'Duitse Brief' genoemd.
De formele aanhef van een brief (geachte) is in het Duits 'sehr geehrte(r)'. Als je een man aanspreekt, schrijf je 'Sehr geehrter Herr Meier'. Bij een vrouw is het 'Sehr geehrte Frau Schneider'. Is er helemaal geen naam, dan schrijf je 'Sehr geehrte Damen und Herren'.
Je begint het gesprek altijd met een begroeting. In het Duits is dat 'Guten Morgen' (goedemorgen), 'Guten Nachmittag' (goedemiddag), 'Guten Abend' (goedenavond). Daarna zeg je de naam van je organisatie en vervolgens zeg je je eigennaam.
Hoe begin je? Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Telefoongesprek afronden in het Duits
Bedankt voor het bellen. Vielen Dank für Ihren Anruf. Als antwoord daarop: graag gedaan. Gern geschehen.
Begroeting en afscheid.
Vaak wordt er ook gewoon met ´Hallo´ gegroet. ´Hallo`´Tschüss´, ´Tschö´ of ´Tschüssi´ zijn de minder formele begroetingen. In Noord Duitsland, aan de kust en Noord- en Ostfriesland begroet men elkaar met ´Moin´ of ´Moin, Moin´.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
één: ein of eins? eins, zwei, drei enz. Het is kwart over een. – Es ist Viertel nach eins.