De diameterkeuze is afhankelijk van welk soort water je moet afvoeren: 32mm – 40mm > Lekwaterafvoer van verwarmingsketel.40mm – 50mm > Afvoerwater van wastafel, bidet, bad, wasmachine, douche, gootsteen.90mm – 110mm > Toilet.
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Voor de waterafvoer wordt altijd pvc-buis gebruikt. Deze zijn er in de diameters 32, 40, 50, 75, 110 en 125mm en zijn 3-laags dik. In de winkel liggen ook pvc-buizen met de maten 70, 80 en 100mm, maar deze buizen zijn voor hemelwater afvoer (regenwater) en zijn dunner.
Voor binnenriolering binnenshuis voldoen doorgaans 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 40mm, 50mm, 75mm en 110mm. Voor grotere (bedrijfs)panden zijn diameters 125mm tot 200mm beschikbaar. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt met 110mm aangesloten op de hoofdleiding.
Wilt u weten wat de maat is van de binnenzijde van de PVC buis? Dan neemt u de buitenmaat - 2x de wanddikte. Dus u heeft bijvoorbeeld een maat PVC buis van 32 mm diameter met een wanddikte van 3,0 mm. Dan is de diameter van de binnenkant 32-2x3= 26 mm.
SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorstroming van ongeveer 10m3 per uur. Voor een rustige laminaire stroming (minimaal energieverlies) wil je niet hoger gaan dan 1 meter per seconde. Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorvoer van maximaal 30m3 per uur.
Zonder (kloppende) tekening moet je helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen. De aansluitleidingen liggen ongeveer 80 tot 100 centimeter diep.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Plaats de afvoerbuizen in een gelijkmatige helling om verstoppingen te vermijden. De helling norm is 1 centimeter per meter. Voor regenwater mag dit 0,5 tot 1 cm zijn. De afvoerleidingen of buizen moeten in volle grond altijd worden gestabiliseerd.
Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Een te groot afschot is niet gunstig, omdat daardoor te grote stroomsnelheden kunnen optreden.
Enkele richtlijnen voor de diameter van de buis: diameter voor de kraan en wastafel: 50 mm. diameter voor het bad en de douche: 90 mm. diameter voor het wc en de bijbehorende riolering, afvoer regenwater: 110 mm.
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
PVC: de veelzijdige oplossing voor de afvoer van regenwater!
Zo heeft u keuze uit een vierkante PVC buis voor een nette wegwerking in de gevel, of ronde buizen in donkerbruin, ISO-kleur of grijs. Voor de ronde PVC buizen zijn ook slagvaste ondereinden in polyethyleen leverbaar.
Voorbeeld: Het duurt 15 seconden om een emmer van 10 liter volledig te vullen. De capaciteit is dan 10 gedeeld door 15 is 0,67 liter per seconde. Vermenigvuldig dit getal met 3,6 om de capaciteit in m³/u te berekenen: 0,67 x 3,6 = 2,4 m³/u.
In de sanitair winkel raden ze toch een diameter aan van 20 mm als het een grote regendouche is.
Er is een vuistregel voor woningbouw waarmee snel de afvoercapaciteit kan worden bepaald: voor iedere vierkante meter dakoppervlak moet 1 cm² regenpijpdoorsnede worden geïnstalleerd. Een regenpijp heeft een diameter van 70 tot 100 mm, wat overeenkomt met ongeveer 40–80 cm².
1 Afvoer per 100 m2 is voldoende. Meer dan 100 m2 dan ziet men er liever eentje bij. Het oppervlak van het dak hoger zal je er toch bij op moeten tellen. Dan is het beter dat je er 2 aanbrengt.
HWA afvoer in de grond
Onder de grond gaat deze verder in een PVC afvoerbuis met een diameter van 110 mm of 125 mm. U kunt deze. Door uw HWA afvoer in de grond door te laten lopen, zorgt u ervoor dat regenwater goed wordt weggeleid en niet in uw tuin blijft staan.
p×(binnendiameter/2)2×lengte. Trek deze twee van elkaar af en je weet het volume. Dit vermenigvuldig je met de soortelijke massa. Let daarbij goed op de eenheden en klaar is kees.
De CV ketel zal in een 15mm leiding bijvoorbeeld 10 liter per seconde met 1 bar erin stoppen, terwijl bij een 12mm dit 5 liter seconde met 2 bar kan zijn (getallen/verhouding is volledig uit mijn dikke duim gezogen alleen maar om de getalletjes makkelijk te maken).
Hoofdleiding = diameter 22 mm. Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm. Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm. Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm.