Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Groenten: Kook de groenten zacht en maal ze zo nodig fijn met een staafmixer of keukenmachine. Je kunt groentebouillon, crème fraîche of room toevoegen om de groenten smeuïger te maken. Aardappelen, rijst, pasta: Aardappelen kun je heel goed fijn maken.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Hoe maak je fruitpuree
Snij de gewenste fruitsoort in gelijke stukjes en doe in een pan. Zet de pan op het vuur en verwarm het al roerend totdat het kookt. De fruitsappen komen nu vrij, het fruit wordt zacht en het zal uiteenvallen in puree.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
De verhouding voor fruitpap: enkele eetlepels meel of 1/2 kinderkoek, 1/2 geraspte appel of 1/2 peer of 1/2 kiwi of 1/2 banaan of een stukje meloen ... Je mag ook fruitsoorten combineren. Voeg eventueel ook vers sap van 1/2 sinaasappel of 1/2 pompelmoes toe (het sap mag gezeefd zijn of eventueel verdund met water).
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Een gepureerde soep is een goede vloeibare, warme maaltijd. De vulling van de soep is belangrijk om voldoende calorieën en voedingstoffen te leveren. Denk aan vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli. Kook alles goed gaar.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Voldoende fruit eten vermindert daardoor de kans op hart- en vaatziekten en waarschijnlijk zelfs ook de kans op diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Genoeg redenen dus, om te voldoen aan het advies van 2 stuks fruit (of 200g) per dag.
Je kan komkommer raspen of pureren. In combinatie met ander groente en fruit is hij ook erg lekker. En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Als je baby ongeveer 6 maanden is, mag je hem ook paprika voeren.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Als je bovendien op vingereten overstapt de daaropvolgende maanden, is kiwi ideaal om in hapklare stukjes of reepjes te snijden1,2. Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn.
Deze pan breng je aan de kook en de druiven moeten allemaal stuk zijn voordat je aan de volgende stap kunt beginnen. Nu kun je de druiven pureren. Dit kun je onder andere doen met een blender. Zo maak je dus druivensap met blender!
Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby. Zelfs volwassenen ervaren deze reactie soms (niet de luieruitslag ;)). Ananas is dus niet geschikt als eerste babyhapje. Introduceer het pas later, bijvoorbeeld na 8 maanden en in kleine beetjes, goed gemengd door ander eten.
Die perfecte, zoete balancering tussen de smaak van appel, banaan en sinaasappel. De structuur van de geraspte appel, en van de geprakte banaan. Waarom zou je, eens je volwassen bent, stoppen met fruitpap? Het is gezond, en lekker, snel, en makkelijk!
Start met enkele koffielepels fruitpap.
Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram. Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje.
Geef het fruithapje na een melkvoeding of tussen twee voedingen in. Kies ook een moment waarop je kindje uitgeslapen is.