Sagozetmeel is verkrijgbaar als poeder, maar ook in de vorm van parels. Het poedervormige zetmeel kan worden gebruikt om producten te binden. De parels worden vaak gebruikt in puddingen, waar het na het weken en koken zijn vorm behoudt.
Sago of Palmmeel is een zetmeelproduct dat wordt gewonnen door het merg van verschillende soorten palmen en palmvarens, vnl. soorten uit de geslachten: Metroxylon en Zamia, (alle Sagopalm genoemd), uit de stam te persen.
Als de boom omgehakt is wordt de stam gespleten en het zetmeelrijke binnenste verwijderd, waarna dat tot poeder wordt gemalen. Hierna wordt dit poeder gekneed, gewassen en gezeefd zodat het verstijfseld, na nogmaals gewassen te zijn geschikt is voor consumptie. Een enkele boom levert 150 tot 300 kilo zetmeel.
Wat is het? De op tempex balletjes lijkende tapioca parels worden gemaakt van het zetmeel dat wordt gewonnen uit de cassave wortelknol. Ze zijn er in verschillende maten en kleuren. De kleinere pareltjes worden vaker gebruikt in desserts, de grotere vaker in drankjes zoals bubble tea.
Deze balletjes bestaan uit zetmeel uit de cassave, een wortelknol met een wat nootachtige smaak. Door de balletjes te koken in suikerwater, krijgen ze een taaie, gelatineachtige structuur.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Doe de tapioca parels in een kom. Voeg ongeveer 2 eetlepels bruine basterdsuiker, een scheut water en ongeveer een halve eetlepel speculaaskruiden toe. Roer goed door. Bewaar de tapiocaparels in een goed afgesloten pot in de koelkast.
De Cycas revoluta is een langzaam groeiende plant met aantrekkelijke groene bladeren. Hij houdt van koelere klimaten en gedijt goed als kamerplant dankzij zijn voorliefde voor koelere temperaturen. De sagopalm komt van nature voor in warme delen van Japan en is een zeer langzaam groeiende plant.
Cycas revoluta is niet winterhard, wij adviseren om de plant als kuipplant te gebruiken. als kuipplant is de Cycaspalm makkelijk verplaatsbaar wanneer de vorst intreedt. Vorstvrij overwinteren.
De Cycas groeit langzaam en heeft daarom ook weinig voeding nodig. Bemest de binnenplant met vloeibare voeding in de lente en zomer. Doe dit absoluut niet in de winter. Gebruik 1/4 van de dosering welke staat aangegeven op de verpakking van de vloeibare voeding.
De cycas ook wel palmvaren genoemd groeit in ons klimaat bijzonder goed, ondanks dat de cycas een langzame groeier is. De maximale hoogte die de Cycas kan bereiken is wel 3 meter. Dit duurt echter zeer lang, tot wel 100 jaar en dus zal de palm u zeer waarschijnlijk overleven.
De Cycas groeit erg langzaam en was lange tijd behoorlijk kostbaar in de aanschaf. Goedkoop zijn ze nog steeds niet, maar ze staan inmiddels in veel meer Nederlandse huiskamers. Het mooie is dat de Cycas bij een goede verzorging heel oud kan worden. Zo oud zelfs dat hij meerdere generaties kan overleven.
Kan een Cycas revoluta buiten? In de zomer kun je de Cycas revoluta gerust buiten zetten. Zorg er wel voor dat de plant ook buiten de juiste hoeveelheid water en licht ontvangt, zoals beschreven in de verzorgingstips op deze pagina. De Cycas is echter niet winterhard.
Grond: De grond waarin een Cycas gekweekt wordt en ook het beste in gehouden kan worden is humusrijk, d.w.z. aarde met een hoog gehalte aan organisch materiaal. Veel gebruikt en een echte aanrader is Kokos aarde.
Hij heeft een hekel aan natte voeten, dus geef hem niet te veel water. Pas wanneer de grond droog is, geef je water. In de winter mag de grond gerust 4 tot 6 weken droog staan. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant, het aantal scheuten, de temperatuur en de lichtintensiteit.
De standplaats van de Varenpalm
De varenpalm heeft vier uur direct zonlicht per dag nodig. Het is goed om de plant daarom in de buurt van het raam te zetten. Het is belangrijk om de grotere en te lange bladeren bij te snoeien. In de lente kun je de varenpalm ook naar buiten zetten.
Wat is Zeoponic eigenlijk
Zeoponic is een kwalitatief hoogwaardig substraat wat veel door interieurbeplanters wordt gebruikt als alternatief voor potgrond. Oneerbiedig gezegd heeft het wat weg van kattenkorrels, omdat het heel goed in staat is om veel vocht op te nemen.
De Strelitzia vraagt veel water en heeft dan ook minimaal één keer per week water nodig. De grond mag er een week over doen om weer op te drogen om vervolgens weer opnieuw water te krijgen. In de zomer heeft de Strelitzia meer water nodig dan in de winter, houdt hier dus rekening mee.
De meest bekende winterharde palmbomen in Nederland zijn de Trachycarpus Fortunei, Trachycarpus Wagnerianus en de Chamaerops Humilis (Europese Dwergpalm). Dit komt doordat ze erg vorstbestendig zijn, en makkelijk 10-13 graden onder nul kunnen verdragen.