Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.
Soep, en liefst kippensoep
Griep gaat vaak gepaard met verstopte neus en hoesten. Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat.
Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen.
Sowieso is fruit goed voor je als je ziek bent, maar vooral wanneer je misselijk bent of last hebt van diarree wordt het eten van een banaan aangeraden. Bananen zijn makkelijk te kauwen en vallen licht op de maag, maar zorgen er wel voor dat je een flinke hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt.
Om te herstellen na griep speelt je voeding een belangrijke rol. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet met voldoende groente, fruit en eiwit. Als je aan het herstellen bent van de griep, kan je lichaam daarnaast ook wel wat extra ondersteuning gebruiken.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Sterk afweersysteem
vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen. Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
Eet licht verteerbaar en voedingsrijk
Wanneer je iets eet kost het lichaam energie om je eten ook op te nomen. Zelfs ongeveer 10 tot 20 % van de energie gaat naar het verteren van je eten. Tijdens een verkoudheid of griep wil je zoveel mogelijk energie inzetten tegen het virus. Eet daarom licht verteerbaar eten.
Ananas. Ananas bevat het enzym bromelaïne. Dit enzym zorgt voor ondrukking van de hoest en maakt slijm in de keel los. Eet wat stukjes ananas of probeer een mengel van ananassap, honing, zout en peper.
Een van de belangrijkste redenen om ananas te eten; de vitaminen! Een portie ananas bevat ruim 130% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine C. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van het immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt.
Griep duur
Hoewel dit lang lijkt, ben je niet de volledige 5 dagen aan je bed gekluisterd. De symptomen nemen doorgaans na 2 tot 3 dagen af in ernst. Het kan wel tot 3 weken duren voor je je weer helemaal top voelt. Hoelang je thuis moet blijven wanneer je griep hebt, hangt dus af van hoe je je voelt.
Tip 1: Neem rust!
Rusten betekent vooral dat je lichamelijke inspanning vermijden. Neem dus lekker een keer de lift in plaats van de trap en zeg je sporttraining voor vanavond een keertje af.
Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12). Een verkoudheid is vooral besmettelijk in het begin, wanneer je last hebt van een loopneus en een zere keel(5). De griep is het meest besmettelijk in de eerste 24 uren na het verschijnen van de symptomen.
Crackers en geroosterd brood liggen niet zwaar op de maag en zijn daarom een goede lichte maaltijd als je ziek bent. Banaan eet makkelijk weg, geeft energie en zit vol kalium. Dit mineraal heb je met name nodig als je veel vocht hebt verloren of als je overgegeven hebt.
Door koorts transpireer je veel en verlies je veel vocht. Het is daarom belangrijk om veel water te drinken. Daarnaast reinigt water je lichaam van alle afvalstoffen die vrijkomen als je ziek bent. Drink groene thee, dit is rijk aan anti oxidanten.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
Adviezen eiwitrijke voeding
Neem bij de warme maaltijd vlees, vis of een vleesvervanger zoals ei of peulvruchten. Eet liever hartig broodbeleg in plaats van zoet: (smeer)kaas, vleeswaar, paté, vis, salades, pindakaas, notenpasta, humus of ei.
Kruisbloemige groenten, zoals kool, broccoli, boerenkool, en collard greens, zijn krachtige antioxidanten. Ze verminderen ontstekingen en bestrijden infecties. Als je geen zin hebt om te koken, kun je op deze groenten rauw snoepen of ze toevoegen aan een versgeperst sapje.