Thiamine helpt je bij een tekort aan vitamine B1, een veelvoorkomend probleem bij alcoholverslaving. Als je te veel alcohol drinkt, loop je grote kans op een tekort aan vitamine B1 (ook Thiamine genoemd).
Veel mensen drinken echter dagelijks te veel alcohol waardoor er een grote kans (tot 80 %) is op het ontstaan van een tekort aan vitamine B1, ook wel Thiamine genoemd. Een tekort aan B1/ Thiamine kan ernstige gevolgen hebben zoals depressie, angst en geheugenverlies.
Door de alcohol wordt de opname van vitamine B1 geremd in je lichaam en daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine. Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd is belangrijk voor hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het geheugen en de concentratie.
Regelmatig alcoholgebruik is van invloed op de vitamine B6 status. Naast het verminderen of stoppen van alcoholgebruik, is een vitamine B-complex als aanvulling wenselijk om de voorraad vitamines aan te vullen.
Door de grote hoeveelheid alcohol kan je lichaam z'n werk minder goed doen, waardoor meer vitamine B12 verloren gaat. Ook kunnen de nieren meer vitamine B12 afscheiden in je urine als je veel alcohol drinkt, wat ook bijdraagt aan het mogelijke tekort.
Vitamine- en mineralengebrek
Een ernstig gebrek aan vitamine B1 wordt beri-beri genoemd. Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn onder andere gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in armen en benen, spierzwakte, neerslachtigheid, concentratieproblemen en geheugenstoornissen.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
De symptomen van een vitamine B6 tekort zijn aandoeningen van het zenuwstelsel, bloedarmoede, gebrek aan eetlust, diarree, depressie, huidproblemen, verwardheid, verminderde weerstand en glossitis. Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot neurologische klachten zoals tintelingen.
Etos Vitamine B1 Tabletten 120 stuks 29 GR | Etos.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht.
Er zijn weinig tot geen nadelige effecten bekend over een te hoge vitamine B1-inname. Daarom is er geen veilige bovengrens vastgesteld. Wij hanteren daarom een richtlijn van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag.
Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram.
Volwassenen. Volgens de GGZ-richtlijn 'Multidisciplinaire richtlijn stoornissen in het gebruik van alcohol' (2008): oraal: 50 mg 2×/dag, in combinatie met vitamine B-complex.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.
Officieel spreekt men alleen van pernicieuze anemie als het vitamine B12 tekort veroorzaakt wordt door een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies (auto-immuun gastritis). In alle andere gevallen spreekt met van 'vitamine B12 tekort'.
Vooral mensen met een deficiënt voedingspatroon (zoals bij veganisme), alcoholgebruik en dementie lopen het risico op een vitamine B12-deficiëntie. Bij ouderen is malabsorptie van vitamine B12 door atrofische gastritis (met als gevolg pernicieuze anemie) de belangrijkste oorzaak.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.