Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest. We weten nog niet precies hoe lang je in welke mate je beschermd bent tegen verschillende varianten van het virus.
Bij ruim 90% van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2 in het bloed zitten, zijn ruim 6 maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig. In deze 6 maanden zijn de antistoffen bovendien sterker geworden.
Serologische test, of antistoftest
De serologische test toont aan of er specifieke antistoffen tegen het SARS-CoV-2 virus (coronavirus) in je bloed zitten. Antistoffen zijn onderdeel van je afweer, het immuunsysteem en geven aan dat je bescherming tegen de infectie hebt opgebouwd.
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Het is namelijk gekend dat PCR testen nog lange tijd na de besmettelijke periode positief kunnen blijven. Wel kan men eventueel een zelftest uitvoeren na dag 7. Indien die positief zou zijn is dit een teken dat men meer dan waarschijnlijk nog besmettelijk is.
Bij een specifieke antistofdeficiëntie (SADNI) is het afweersysteem niet goed in staat om specifieke antistoffen te maken. Het reageert na contact met een bacterie dan niet door voldoende antistoffen aan te maken. Deze mensen zijn gevoeliger voor infecties en hebben antibiotica nodig om hen te beschermen tegen ziektes.
De serologische test is een bloedtest waarmee aangetoond kan worden of er antistoffen Corona (lgG) in het bloed aanwezig zijn. Antistoffen worden aangemaakt als reactie op een virusbesmetting of vaccinatie. Deze informatie kan meer rust en zekerheid geven.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Het afweersysteem speelt een opvallende dubbelrol bij COVID-19. Een effectieve afweerrespons zorgt dat het virus aangevallen en opgeruimd wordt, maar als dat niet goed lukt, lijkt een hyper-activatie van het afweersysteem te ontstaan dat juist tot ernstige problemen leidt.
Er is nog geen behandeling die u snel kan genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen. Wel kunt u medicijnen nemen tegen uw klachten: Tegen pijn en koorts kunt u het beste paracetamol nemen.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan chronische stress, een operatie, burn-out, depressie, medicatie, menstruatie of zwangerschap. Maar ook aan te weinig slaap, beweging en gezonde voedingsstoffen. Je afweersysteem krijgt dan niet wat het nodig heeft om te herstellen en zal niet optimaal functioneren.
De kosten voor een antistoffentest bedraagt € 45,-.
Een CT-scan van de longen is de meest nauwkeurige methode om een pneumonie met COVID-19 in beeld te brengen. Een bloedonderzoek kan wel de ernst van de infectie in kaart brengen. Hoe hoger de CRP, hoe ernstiger de infectie.
Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen. Bijvoorbeeld als u een herstelbewijs nodig heeft of in een instelling met mensen met een kwetsbare gezondheid woont. Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis doet.
'Volgens de Nederlandse behandelrichtlijn kun je alleen kunstmatige antistoffen krijgen als je zelf geen antistoffen blijkt aan te maken na een coronabesmetting en je een verhoogd risico hebt om ernstig ziek te worden van corona.
Antistoffen worden in het algemeen binnen enkele dagen tot 2 weken na het moment van infectie aantoonbaar. Er zijn verschillende soorten antistoffen, de belangrijkste zijn IgM, IgG en IgA. Normaal gesproken wordt IgM als eerst gemaakt door het lichaam. IgG blijft het langst detecteerbaar.
Heb je bijvoorbeeld twee coronavaccinaties van Pfizer gekregen, dan ben je voor 95% beschermd tegen ziek worden van corona. Er is dus minder kans op ernstig ziek worden, ziekenhuisopname of overlijden door corona. Zo'n twee weken na de laatste vaccinatie ben je helemaal beschermd.
Een zelftest is minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er een kans dat uw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is dan mag u uit isolatie. Dit betekent dat u waarschijnlijk geen corona heeft.
De incubatietijd ligt bij de omikron variant op 2 tot 4 dagen. 3 dagen komt het meest voor (bron). De incubatietijd ligt een stuk lager dan bij de deltavariant, omdat het virus zich sneller vermenigvuldigt.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.