Bij koudgeperste hondenbrokken worden alle voedingsstoffen bij elkaar geperst zonder dat de brokken op hogere temperaturen verhit worden. Hierdoor blijven veel essentiële vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke bouwstoffen, volledig behouden.
Doordat ze minder hoge temperaturen hoeven te doorstaan, is er minder oxidatie, en dus minder schadelijke stoffen. Daarnaast verloopt de oxidatie van vetten mogelijk langzamer in geperste brokken, omdat bij krokante brokken het vet als coating om de brok heen zit en daardoor meer contact heeft met licht en zuurstof.
Krokante brokken worden gemaakt bij een temperatuur van boven de 100°C. De vetten worden pas later toegevoegd, zodat deze geen hittebelasting hebben gehad en van hoge kwaliteit blijven. Geperste brokken worden gemaakt bij een temperatuur van rond de 75°C.
Goed kauwen
Omdat krokante brokken harder zijn, kauwen honden en katten er goed op. De keuze voor een geperste of krokante brok hangt vooral van je hond af. De ene hond kan beter overweg met een geperste brok, de andere juist weer met een krokante brok. Veel honden doen het ook goed op beide soorten.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
De geperste brok
Geperste hondenbrokken zijn compact en geconcentreerd. Alle voedingsstoffen worden bij elkaar geperst zonder dat er lucht in de brokken komt. Deze hondenbrokken nemen zowel in de verpakking als in de maag minder ruimte in. Je hoeft dus ook minder te voeren!
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Voor de meeste honden maakt het niet uit op welke manier je rauwvoer en brokken combineert. Voor de vertering is het waarschijnlijk beter om brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem.
Wanneer je jouw huisdier van een geperste brok over wil zetten op een krokante brok (of andersom) kun je dit het beste in één keer doen. Geperste brokken worden op een andere manier verteerd dan krokante brokken. Wanneer je de brokken met elkaar mengt kan dit resulteren in maag- en darmproblemen.
Krokante brokken zijn harder dan geperste brokken, zodat honden en katten er goed op moeten kauwen. De voedingen van Hill's zijn bijvoorbeeld krokante brokken.
Farmfood HE is een geperste brok die met zorg is samengesteld. De samenstelling is naar mijn mening niet ideaal, ik vind namelijk dat er vrij weinig vlees en erg veel koolhydraten inzit. De brok bestaat voor ongeveer de helft uit granen, dit geldt ook voor de andere geperste brokken van Farmfood.
Farm Food HE Classic
Farm Food HE is een zeer hoogwaardige 'High Energy' geperste voeding voor elke hond, ongeacht leeftijd, activiteit of ras. Dit noemen we het 'All Life Stages'-concept en is gebaseerd op het gegeven dat de spijsvertering bij honden nog steeds gelijk is aan die van hun voorouder, de wolf.
In principe zijn alle hondenbrokjes die drijven een goede keus maar Bonzo Vitafit Menubrokken worden door ons het meest gebruikt. Deze brokken drijven namelijk uitstekend en er zitten 9 soorten in de zak waarvan er 4 zonder aanpassingen goed met behulp van een baitband aan de haak te bevestigen zijn.
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
In veel gevallen zorgen hondenbrokken van de Aldi en Lidl voor slechtere ontlasting. Echter zien we ook recensies waarin men aangeeft dat het aanschaffen van duurdere hondenbrokken zonde van je geld is. Kortom, overweeg jij om je hond brokken van de Aldi of de Lidl te geven, kijk dan goed hoe je hond hierop reageert.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Goed hondenvoer bestaat voor ten minste 25% uit dierlijk eiwit. Denk daarbij aan vlees zoals kip, lam of rund. Ook vis bevat hoogwaardige eiwitten waar honden veel aan hebben. Naast dierlijk eiwit wordt er soms plantaardig eiwit zoals soja aan hondenvoer toegevoegd.
Circa 1 - 1,2% van het lichaamsgewicht (vuistregel), afhankelijk van de activiteit van de hond. Zoals bovenstaand schema al aangeeft mag je bij een pup de dagelijkse hoeveelheid verdubbelen, verdeeld over meerdere maaltijden per dag, een oudere minder actieve hond voer je minder dan de aangegeven hoeveelheid.
Geëxtrudeerde hondenbrokken worden op hoge temperatuur verhit, sowieso boven de 100 graden. De ingrediënten zetten juist uit, waardoor kauwen gestimuleerd wordt. Deze brokken zuigen zich vol in de maag. Geëxpandeerde hondenbrokken zitten hier tussenin.
Het is belangrijk om geleidelijk over te gaan op ander voer. Voor de overstap op ander voer wordt aangeraden om een gewenningstijd van zes dagen aan te houden. Wanneer je overstapt van een krokante brok naar een andere krokante (geëxtrudeerde) brok kun je het voer geleidelijk mengen.