Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat.Het 'microwave-safe' icoontje is te herkennen aan een magnetron of servies icoon met golflijntjes erin of erboven.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron.
Rijst opwarmen: veilig? Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Het enige nadeel van een magnetron is dat de warmte soms niet helemaal gelijk wordt verdeeld over het gerecht.
Verder mag je soms een lepel in de magnetron doen, mits je deze in een beker met vloeistof doet. Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Stop geen aluminiumfolie in de magnetron.
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
'Een lepel in een glas drank? Ja, dat is een goede manier om dat drankje op te warmen', zegt persvoorlichter Michael Prempert van de witgoedfabrikant Miele. 'De vloeistof warmt dan geleidelijker op. Ze zal minder snel overkoken.
Vlees kun je goed opwarmen in de magnetron. Je kunt vrijwel al het vlees opwarmen in een magnetron, maar houd er wel rekening mee dat soms de textuur en smaak aangetast kunnen worden. Vlees opwarmen in een magnetron is qua smaak en textuur dus niet altijd de beste optie.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Soep opwarmen in magnetron
Haal de folie van de soepbeker en giet de soep over in een soepkom. Stel de magnetron in op 800 - 1000 watt en verwarm de soep ongeveer 1-2 minuten.
Welke mok kan ik het beste gebruiken? Of een mok (of kopje) geschikt is voor de magnetron staat vaak aangegeven met een symbool aan de onderkant. Zo niet, dan kun je dit testen door wat water in de mok te doen en dit 30 seconden te verhitten in de magnetron. Als het water heter is dan de mok, dan is de mok geschikt!
Gebruik geen metaal, aluminium of andere geleidende materialen in je magnetron. Uitgezonderd zijn de combimagnetrons waarvan onderdelen zoals zijrekjes, het draaiplateau, of het grillrooster mogelijk van dit materiaal zijn. Deze onderdelen kun je gebruiken bij deze apparaten.
Gebruik daarom geen metalen servies of bestek in de magnetron. Ook aluminiumfolie en servies met randen van metaal(verf) kunnen vonken veroorzaken. Er zijn wel magnetrons met een metalen binnenkant of metalen accessoires. Maar deze zijn speciaal zo gemaakt dat er geen vonken ontstaan.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van gezonde kant-en-klaarmaaltijden in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven. '
Een magnetron is ideaal om eten op te warmen. De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik.
5/ Kip en eieren opwarmen
Heel bacterie-gevoelig, had je vast al bedacht. Kip opnieuw opwarmen kán, maar dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimiaal 75 graden zijn. Een cruciale tool is wat dat betreft de keukenthermometer, zónder kun je er beter niet aan beginnen.
Aardappelen koken in de microgolfoven of stoomoven
Let er vooral op dat je de aardappelen in kleine blokjes snijdt. Je microgolfoven doet de rest! Vul een microgolfbestending kommetje met een bodempje water, voeg de aardappelblokjes toe en kook ze gaar in een 7-tal minuten op 600 Watt.
De magnetron is verder geschikt voor vis, kipfilet, gehakt, aardappelen en groente. Het eten in de magnetron wordt niet gelijkmatig verwarmd. De kans op koude plekken bij grote hoeveelheden eten en kliekjes is dan ook groot.