Salie heeft regelmatig water nodig. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen in de grond. Wanneer de tuinplant in een pot staat moet je iets vaker water geven. Zorg er altijd voor dat wanneer salie plant in een pot staat, er onderin de pot gaten zitten zodat het overtollige water goed weg kan lopen.
Salvia (salie), knip na de eerste bloei alle uitgebloeide aren weg. Daaronder zie je het mooie groene nieuwe blad alweer zitten, maar dat knip je natuurlijk niet weg. Coreopsis soorten (meisjesogen) snoei je na de bloei 1/3 terug om zo weer een tweede bloei te krijgen.
Verzorging salie
Salie houdt van zon en is niet gesteld op regen en kou. Salie gaat eerder dood door te veel water dan te veel kou, dus houd je plantjes in de winter goed in de gaten en zorg voor een prima afwatering en een beschutte plek.
Veel tuinliefhebbers hebben een haat-liefdeverhouding met Salvia of salie. De tuinplanten bloeien lang en uitbundig en zorgen daarmee tot diep in het najaar voor kleur in de border. Veel soorten salie zijn echter ook vorstgevoelig en daarmee niet winterhard; ze verdwijnen in onze koude of natte winters.
Standplaats, verzorgen en snoeien van salie (Salvia)
De meeste soorten groeien het beste in de volle zon in goed doorlatende grond, vrij droog en eventueel kalkhoudend. Een goede tijd om salie in uw tuin te planten is het voorjaar. De goed winterharde soorten kunt u ook in het najaar planten.
Hij houdt van zonnige, warme plaatsen met bescherming tegen koude, drogende wind. Een losse, minerale bodem, weinig humus en een goede doorlatendheid zijn haar bekende eisen. Salie heeft geen bezwaar tegen een licht kalkgehalte. Verharde of natte leemachtige grond of zure grond zijn geen goede omstandigheden.
SALIE, Salvia officinalis Meerjarig: Salie wordt meestal als eenjarige geteeld hoewel het een halfheestertje is met grijsgroen blad. Het is een aromatisch kruid dat zeer veel wordt gekweekt voor uiteenlopende doeleinden.
Salie is meerjarig en kan – met goede behandeling – 6-10 jaar of zelfs langer een goede opbrengst geven.
De nederlandse naam is Salie, familie van de Lamiaceae. De bloemkleur is paarsblauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus.
Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren. Knippen is ook de manier om uitgebloeide bloemen te verwijderen en zo de bloei van plant te bevorderen.
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar.Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Takken zagen
Voor dikkere takken kunt u met een handzaagje werken. Zaag de tak eerst aan de onderzijde een stukje in om scheuren van de bast te voorkomen. Zaag dan de bovenkant in tot de tak helemaal loskomt. Nu er geen druk meer op de tak zit kunt u wat dichter bij de stam een nette zaagwond maken.
De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Inmiddels is Salie een zeer bekende verschijning in de keuken. Deze soort bloeit met blauwe bloemen en is zeer geliefd door bijen. De planten geuren heerlijk, het jonge blad en de bloemen kun je rauw eten: heerlijk in salades.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters.
De grijswitte blaadjes van de Salvia Apiana hebben volgens hen namelijk spirituele krachten. Met salie je huis reinigen zou ruimtes kunnen ontdoen van geesten en andere negatieve energie. Tijdens een ceremonie lieten de natives de salie daarom zachtjes smeulen onder begeleiding van zuiverende Mantra's.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
Eenmaal volwassen is deze plant zo'n 90 cm hoog. De Salie is winterhard en kan temperaturen tot -25 graden Celsius goed aan. Wij adviseren een plantafstand van 30 cm, per 1 m2 zijn dit 8-11 planten. De Salie is erg geschikt voor de tuin op het zuiden, hij verlangt veel zon en een warme plek.
Salie behoort tot de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. Dit sierlijke tuinplantje wordt, afhankelijk van de soort, zo'n 40 tot 100 cm hoog. De prachtige paarse pluimen laten zich van mei tot en met in augustus zien.
Het is efficiënter om salie te vermeerderen met stekken. Ze worden in de vroege zomer gesnoeid, voordat ze bloeien. Gewortelde scheuten op de grond worden in de lente of, indien nodig, in de herfst weggenomen en verplant.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken. In saliethee zit namelijk plantengifstof genaamd thujon, wat ervoor zorgt dat je verslaafd raakt aan de thee.
Als Kleverige Salie niet genoeg zonlicht krijgt, kan hij lang en slungelig worden, met weinig blad. De bladeren kunnen ook geel of lichtgroen worden, wat aangeeft dat de plant niet genoeg chlorofyl produceert door gebrek aan zonlicht.
Salie heeft een geneeskrachtige werking op je luchtwegen
De werking van salie staat goed bekend om zijn geneeskrachten op de luchtwegen. De blaadjes van de salieplant werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een pijnlijke, droge of ontstoken keel. Ook werkt salie goed bij andere luchtwegaandoeningen.