Katten kunnen namelijk veel emoties voelen, waaronder geluk, ongeluk, maar ook lol. Dus als ze spelen met ons, zijn ze oprecht blij en hebben ze heel veel lol. En het dichtste wat bij humor komt: hun baasjes bijvoorbeeld laten schrikken wanneer je om de hoek komt, daar kunnen zij heel veel lol uit halen.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat katten emoties als angst, blijdschap en woede kunnen ervaren, maar kunnen katten ook zogenaamde complexe emoties als jaloezie en schaamte ervaren?
Maar, tot nu toe is er geen bewijs dat dieren soortgelijke humor hebben zoals mensen dat kennen. Het lachen bij dieren komt enkel tot uiting bij het spelen. En daar zit een groot verschil met ons mensen. Zo kunnen wij ook lachen om zelfspot, om leedvermaak, of om de slechte grappen van onze ouders.
De kat kan zijn eetlust verliezen, geen belangstelling meer hebben voor zijn omgeving of alleen maar zitten staren. Het dier lijkt depressief. De achtergebleven kat gaat ineens dingen doen die voorheen kennelijk niet konden.
Net als wij voelen zij angst en woede, maar ook lust en plezier. Ook zij voelen zich soms verlaten. Katten geven om hun kittens en naasten. Zij hebben dan ook net als wij de behoefte aan veiligheid, aan het vermijden van negatieve emoties, aan gezelschap, aan mentale stimulans, aan voorspelbaarheid en plezier.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Kunnen katten huilen? Ja, hoor alleen niet zoals hoomans! We communiceren met onze soortgenoten door te janken. Een behoorlijk belabberd katten geluid.
Sommige katten laten wel degelijk gedragsveranderingen zien als een huisgenoot weg is. Ze kunnen overmatig gaan miauwen, meer aandacht vragen of zelfs tijdelijk onzindelijk worden. Het heeft er alles mee te maken dat haar routine verstoord is en mogelijk mist je kat haar maatje ook wel echt.
Kortom: kunnen katten liefde voor je voelen? Het onderzoek uit de VS toont duidelijk aan dat katten iets voor hun baasje voelen. Ook in een vreemde omgeving voelen ze zich veilig in de buurt van hun baas.
Extra spinnen en uitrekken als je thuiskomt, dit is een duidelijk teken dat je kat blij is om je te zien. Je kat volgt je door het huis. Soms wrijft hij daarbij tegen je benen. Opwinding, sommige katten lijken opgewonden als je terugkomt.
Een gelukkig dier is enthousiast over de dingen en gebeurtenissen waar hij van houdt. Dat kan jij of een ander mens of dier zijn, spelen, speeltjes, eten, naar buiten gaan. Een dier dat nergens voor te porren is, is niet gelukkig.
Wat we zeker weten is dat huisdieren, en honden, tranen maken om door hun hoornvlies heen te kunnen kijken, omdat het daardoor transparant blijft. Dat betekent niet dat huisdieren of honden geen emotie hebben. Ze kunnen kwispelen, piepen ze kunnen zelfs lachen. Het enige wat we niet zeker weten is of huisdieren huilen.
Zo bleken er onder herdershonden zoals border collies, gefokt om kuddes bij elkaar te houden, relatief de meeste hoogsensitieven te zijn. Het is hun taak om constant alert te zijn en snel te kunnen reageren op veranderingen.
Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen. Maar ze uiten liefde op hun eigen unieke en subtiele manier.
Katten hebben een zeer goed ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren associëren met bepaalde personen. Ze kunnen de geur van hun baasje herkennen en deze associëren met positieve ervaringen. Dit helpt hen om hun baasje te herinneren, zelfs als ze elkaar lange tijd niet hebben gezien.
Speels gedrag
Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet. Praat je weleens tegen je kat?
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Katten houden meer van mensen dan we ons realiseren. In tegenstelling tot honden, begroeten katten hun 'baasjes' niet met kwispelende staarten en natte kusjes, maar dat betekent niet dat ze geen echte affectie voor ons hebben. Ze tonen hun genegenheid gewoon op subtielere wijze.
Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Jazeker, katten kunnen hun baasjes missen als ze weg zijn van huis. Hoewel katten bekend staan als solitaire dieren die minder afhankelijk zijn van menselijke interactie dan honden, hebben ze nog steeds een sterke band met hun eigenaars en kunnen ze hun afwezigheid opmerken.
Ze knorren bij het spelen, aaien en soms vind je zelfs een spinnende kat bij het eten. Dit is één van de positieve poezen geluiden en het is zelfs één van de eerste geluiden die een kitten maakt. Een kat kan ook gaan spinnen als hij een andere kat tegenkomt. De kat maakt in dit geval een 'prrr' geluid.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Als uw kat miauwt als u net thuiskomt is hij/zij waarschijnlijk blij u te zien en wil geaaid of opgetild worden. De welkomstmiauw, vooral als het continue herhaald wordt, heeft ook te maken met de paring.