Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Ongeopende Cheddar kaas kan nog enkele maanden tot zelfs een jaar of langer na de houdbaarheidsdatum bewaard worden in de koelkast.
Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn.
In de ergste gevallen kan bedorven kaas ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Het eten van bedorven kaas heeft vooral invloed op uw spijsverteringsstelsel, waardoor u last krijgt van maag-darmklachten en losse ontlasting. In ernstige gevallen kunnen deze symptomen gepaard gaan met koorts en koude rillingen.
Besmetting en preventie van listeria
Voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe, besmette ingrediënten. Voorbeelden zijn zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden voldoet, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ontzettend ziek kan maken.
Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven op die manier 2 weken goed. Plakken kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer 3 dagen houdbaar. Het kan zijn dat gedurende het bewaren schimmel ontstaat op de kaas.
Een aroma kan zurig, dierlijk, bloemig, geroosterd, kruidig,melkachtig, fruitig,gebrand, plantaardig of scherp zijn zoals bijvoorbeeld de Epoisses, waarvan men zegt dat deze een sterk dierlijke geur heeft. Eigenlijk hangt de geur van een kaas af van zijn variëteit , zijn rijping en de streek waar deze vandaan komt.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De geraspte kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken en proeven.
Ongeopend blijft de kaas ongeveer 1 tot 2 maanden goed.Wanneer de kaas aangesneden is, is de houdbaarheid nog ongeveer 2 weken.
Ingeblikte goederen en houdbare voedingsmiddelen zoals macaroni-en-kaas uit een doos hebben een grotere speelruimte dan hun bederfelijke soortgenoten. Ongeopend kunnen ze een jaar of twee na hun houdbaarheidsdatum worden gegeten, hoewel er extremere voorbeelden zijn geweest.
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Vacuümverpakkingen (VP) en verpakkingen onder gewijzigde atmosfeer (MAP) kunnen de houdbaarheid van gekoelde levensmiddelen verlengen door de groei van micro-organismen te beperken .
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Aan de andere kant, als het ongeopend in de achterkant van je kaaslade heeft gehangen, voorbij de houdbaarheidsdatum, zolang het geen tekenen van schimmel vertoont, is het waarschijnlijk nog steeds goed om te eten . Kaas wordt meestal onaangenaam voor je voordat het onveilig wordt.
Van oude kaas spreekt men als de kaas minimaal 12 maanden heeft gerijpt. Overjarige kaas gaat een stapje verder.Deze kaas krijgt minimaal 24 maanden de tijd om te rijpen.
Volgens Sarah Hill, Manager van Cheese Education and Training voor de Wisconsin Milk Marketing Board, kan kaas tot twee uur op kamertemperatuur worden bewaard , net als alle bederfelijke voedingsmiddelen.
Het eerste teken is meestal een zure geur . Dit komt waarschijnlijk doordat het vocht in de wrongel de groei van bacteriën bevordert.
Bevroren kaas kan veilig enkele maanden bewaard worden . Voor de beste kwaliteit is het echter aan te raden om het binnen drie maanden na het invriezen te consumeren. Na verloop van tijd kan bevroren kaas veranderingen in textuur en smaak ondergaan, dus het is het beste om het binnen een redelijk tijdsbestek te consumeren.