Wombats zijn de enige dieren ter wereld die kubusvormige keutels hebben.
De Australische wombat zet de wetenschap al tijden voor een raadsel. Het is namelijk het enige dier dat vierkante keutels poept. Onderzoekers Patricia Yang en haar team van Georgia Institute of Technology onderzochten hoe dit kan. Buiten vormen die door mensen gemaakt zijn, komen er amper kubussen voor in de natuur.
Een wombat ziet eruit als een kruising tussen een beertje en een das, ze zijn heel koddig. Het zijn grote stevige buideldieren met korte poten, en grote voorpoten om goed te kunnen graven, ze hebben een piepklein staartje van amper 2,5 cm lang. Hun vacht is grijsbruin tot zwart .
Je raadt het al... hij poept het bijna allemaal weer uit! Nu komt 'ie: een olifant poept wel 100 kilo per dag!
Wombats zijn gravende dieren die van origine voorkomen in Australië en misschien wel het meest bekend zijn om hun bolle, schattige voorkomen. Maar er is iets wat je wellicht nog niet wist over deze snoezige buideldieren: wombats zijn de enige dieren ter wereld met kubusvormige poep.
Het grootste dier wat ooit geleefd heeft, de blauwe vinvis. Alles is enorm aan deze kolos en als hij een grote boodschap moet doen, doet hij dat… nou ja, ook groots.
De onderzoekers vroegen zich af hoe de wombat het voor elkaar krijgt een zachte drol in een vorm met scherpe hoeken te produceren. Dat blijkt te maken te hebben met de opbouw van de darmen van het dier. Die bestaan uit zachtere en stevigere delen. De zachte stukken darm knijpen de drol langzaam in een kubusvorm.
De wombat (Vombatus ursinus) is een buideldier uit de familie wombats (Vombatidae) dat in 1800 door George Shaw voor het eerst werd beschreven onder de naam: Didelphis ursina (Type localiteit: Cape Barren Island, Bass Strait, Tasmanië, Australië).
Wombats zijn wilde dieren, dus absoluut geen huisdieren en ze zouden in het wild gelaten moeten worden. In Australië is het een beschermde diersoort en het is er illegaal om ze als huisdier te houden.
De vijand van de wombat zijn de vos, de Tasmaanse duivel, roofvogels of de dingo (een wilde hond). Maar hij bijt goed van zich af! Dankzij zijn lange klauwen kan hij zichzelf goed verdedigen!
Doordat zijn spijsvertering niet efficiënt werkt, poept de panda heel veel. De drollen bestaan voornamelijk uit onverteerde stukken bamboe. De voorpoten van een reuzenpanda zijn aangepast op zijn bamboe-dieet. Naast vijf vingers met stevige nagels, heeft de reuzenpanda aan beide voorpoten een extra 'duim'.
De wombat is een buideldier en leeft in Australië en Tasmanië. Hier leven ze in bossen en bergachtige gebieden. De opening van de buidel van een wombat zit aan de achterkant. Omdat het een gravend dier is, is dit noodzakelijk om te voorkomen dat het jong tijdens het graven bedolven raakt.
Spinnen en insecten zoals: vliegen, muggen en wespen laten poepvlekjes achter op de kozijnen en meubels. Deze vlekken zijn vaak lastig te verwijderen, zeker als ze al zijn ingedroogd. Maar met wat preventieve maatregelen kun je de hoeveelheid poep zoveel mogelijk beperken.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Blobvis. De blobvis wordt door veel mensen gezien als het lelijkste dier ter wereld. Zijn naam dankt hij aan het feit dat het letterlijk een klodder roze slijm lijkt. De blobvis leeft rond de kust van Australië en Tasmanië.
Sommige wombats kunnen wel zwemmen, maar dit dier zat zo'n 250 meter van de oever, wat wel heel ver is.
De Tasmaanse duivel komt van nature alleen nog voor op het eiland Tasmanië. Daar leefden in de jaren negentig 150.000 Tasmaanse duivels, maar veel van deze dieren stierven door een zeldzame ziekte. Op het eiland ten zuiden van Melbourne leven er momenteel circa 25.000 in het wild.
Hoewel de panda een stukje vlees op zijn tijd niet afslaat, eet hij voornamelijk bamboe. Dat is opmerkelijk, want de voorouders van de panda waren vleeseters. Het spijsverteringsstelsel van het dier is dus gebouwd om vlees te verwerken en kan eigenlijk maar weinig met een gras als bamboe.
De panda was vroeger een echte vleeseter, maar eet nu alleen maar bamboe. Waarom de panda alleen maar bamboe eet kan zo zijn, omdat bamboe het hele jaar door te vinden is. De panda kauwt de hele dag door op bamboe.
Panda's eten dagelijks wel tien tot veertig kilo bamboe en daarom poepen ze ook zoveel: zo'n honderd keutels per dag.
Het vogelbekdier leeft in Oost-Australië en Tasmanië. Vogelbekdieren zijn uitstekende zwemmers en we vinden ze dan ook op de oevers van rivieren en meren. Daar vangen ze rivierkreeftjes, zoetwatergarnalen, kleine visjes om op te eten.
Er zijn drie soorten Wombat: De Zuidelijke Harige Neus-wombat, de Noordelijke Harige Neus-wombat, en de Gewone of Ruwharige wombat. Deze buideldieren leven enkel in Australië.