Je draagt de elastiekjes altijd, dag en nacht, dus je slaapt er ook mee. Je mag ze met eten inhouden maar lukt dat niet dan doe je ze met eten uit; leg ze op de rand van je bord of in je broodbakje en doe ze na het eten weer in. Doe ze ook uit met tandenpoetsen, je kunt er anders niet goed bij met je tandenborstel.
Elastieken draag je 24 uur per dag. Als je ze minder draagt, werken ze niet en geven elastieken alleen maar pijn! In het begin kan het soms moeilijk zijn om de elastieken in en uit te doen. Dit duurt een paar dagen (flink oefenen) en dan lukt het je met je ogen dicht!
Al als je de elastieken te weinig draagt zal de behandeling vertraging op gaan lopen en langer duren dan noodzakelijk!
Elastieken moet dag en nacht gedragen worden behalve bij het tandenpoetsen en bij het eten tenzij iets anders… Bij de vaste beugel is het vaak nodig dat er elastieken van de onder- naar de bovenkaak worden gedragen om de overbeet te corrigeren. Je moet deze zelf aan de beugel vastmaken.
Zolang de elastiekjes aanwezig zijn, is het verstandig om geen kleverige snoepjes en/of andere kleverige etenswaar te gebruiken. Poets je tanden zoals gewoonlijk, maar vermijd tijdelijk het gebruik van tandenstokers en/of tandfloss.
Wanneer de elastiekjes zijn geplaatst kan er een drukkend gevoel ontstaan. Doordat de kiezen gaan verplaatsen kunnen de tanden wat gevoelig worden. Dit duurt ongeveer 3 à 4 dagen. Wanneer de pijn te hevig wordt kan er een paracetamol ingenomen worden.
Je elastieken kunnen in het begin moeilijk misschien aan te brengen zijn, maar dit wordt als je wat ervaring krijgt. Je mag ze alleen verwijderen bij het eten of tandenpoetsen.
Die elastiekjes zijn nodig om de positie van de tanden en/of de twee kaakhelften ten opzichte van elkaar te corrigeren. Hoe vaak moet ik mijn elastiekjes vervangen? De elastiekjes moeten 2x per dag vervangen worden (dus 's ochtends en 's avonds).
Wat doen elastiekjes bij een beugel? De elastiekjes worden geplaatst, zodat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak beter op elkaar gaan passen. Hoe dit precies werkt, zie je in onderstaande video.
Een beugelbehandeling met slotjes bestaat uit een aantal fasen, waaronder: de tanden op rij zetten, bewegingen in de tandboog en finishing (eindfase).
Je kunt gewoon eten, drinken en poetsen.Let er wel op dat het veertje of elastiekje op zijn plaats blijft zitten.
Als je ze verkeerd draagt, zullen je tanden de verkeerde kant op schuiven. Dit kan de behandeling ernstig vertragen. Je moet twee keer per 24 uur de oude elastiekjes weggooien en nieuwe in doen. Elastieken worden vrij snel slap en werken dan niet meer goed.
Een uitneembare beugel brengt de boven- en onderkaak in de juiste positie. Daarna worden de tanden en kiezen rechtgezet met een vaste slotjesbeugel. Zo'n vaste beugel duwt of trekt de tanden en kiezen in ongeveer 1 à 2 jaar in de juiste positie.
Als je tanden perfect zijn uitgelijnd, valt de bovenste rij iets over de onderste rij heen. Als je voortanden echter ver uitsteken, of als je onderkaak verder naar voren ligt, heb je mogelijk een overbeet, onderbeet of kruisbeet.
Tijdens een beugelbehandeling zul je geregeld in de praktijk op controle moeten komen. Gemiddeld zo eens in de 4 à 6 weken, afhankelijk van het type beugel. Tijdens een controle wordt allereerst gekeken of je je tanden goed poetst. Is dit niet het geval, dan krijg je hiervoor extra tips en instructie.
Gedurende de behandeling zijn ook elastiekjes nodig. Deze moeten elke 8 uur vervangen worden, dus driemaal daags.
Traditionele beugels zijn onder te verdelen in vaste en uitneembare beugels. Volwassenen met scheve tanden krijgen bijna altijd een vaste beugel, omdat tanden en kiezen daarmee makkelijker in beweging kunnen worden gezet dan met uitneembare beugels. Een van de bekendste vaste beugels is de slotjesbeugel.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
Alle voedsel en activiteiten, waardoor delen van de apparatuur zouden kunnen worden vervormd of zou kunnen losraken dienen te worden vermeden om inslikken of inademen te voorkomen.
Zolang de kaken in de groei zijn, is het mogelijk de stand ervan te veranderen middels een beugel. Wanneer je alleen scheve tanden hebt, en de wisseling voltooid is, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een slotjesbeugel mogelijk, op elke leeftijd.
Vragen over mondverzorging na het dragen van een beugel. Hoe lang duurt het om mijn beugel eruit te krijgen? Ongeveer een uur.
Flossen met een beugel
Flos één keer per dag: Gebruik flosdraad met wax (flosdraad zonder wax kan sneller vast komen te zitten tussen je beugel en vervolgens scheuren), flostape of een ander product dat speciaal ontworpen is om rond je beugel te reinigen.
Kruisbeet. Een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval.
Na een kaakcorrectie (osteotomie) zullen in de meeste gevallen na de operatie gedurende 6 weken elastieken tussen de onder- en bovenbeugel geplaatst worden. Dit geeft de kaken de rust die nodig is voor herstel van het kaakbot.