Je kunt gerust make-up aanbrengen als je in de zon gaat. Het gebruik van een anti-zonnebrandmiddel blijft het belangrijkste! Breng anti-zonnebrandmiddel onder je make-up, maar bovenop je dagcrème aan. Wacht voor het aanbrengen van de make-up een kwartiertje, zodat het anti-zonnebrandmiddel goed in de huid kan trekken.
De zon en make-up zijn niet de beste combinatie. Als je vol gaat liggen bakken met een flinke laag make-up op is er niet alleen kans op smeltgevaar, maar dit kan ook leiden tot pigmentvlekjes, verkleuringen en ontstekingen.
Zonnebrand en make-up samen dragen
Ga voor een product met minimaal SPF 30, maar hoger is nog beter. Het verschil tussen 30 en factor 50 is eigenlijk maar klein. Onthoud daarbij dat je, zeker als je de zon in gaat, meerdere keren (bij)smeert gedurende de dag. De werking van SPF neemt namelijk af.
Zonbescherming is altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Dit betekent dat je een product met SPF aanbrengt ná je serum of crème (mits de crème geen SPF bevat). Make-up komt natuurlijk als laatste, al raden we aan om je zonbescherming 3 tot 5 minuutjes te laten intrekken.
Maar kun je dan niet heel makkelijk je foundation mengen met zonnebrand, dan ben je zo klaar toch? Nee, zo werkt het dus niet. Ten eerste trekt de foundation je factor heel erg omlaag en ten tweede kunnen de chemische bestanddelen elkaar aantasten, waardoor de zonnebrand niet meer werkt. Gewoon twee lagen smeren dus.
Vervang je foundation voor dit product om bruin te worden
Smeer dit voortaan op je gezicht. We weten allemaal wel dat je met een laag foundation op je gezicht niet echt snel bruin wordt. Bovendien zit het niet echt lekker wanneer de zon fel op je neus schijnt. Het is te dik en beschermd je huid voor geen meter.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Deze zonnebrandcrème van Frans farmaciemerk La Roche-Posay biedt een goede bescherming, plakt niet, is niet vettig én waterbestendig. Verder is is deze speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en verdient het dus zeker een plekje op het lijstje met de beste zonnebrand voor je lichaam.
Vorig jaar was het nog het zonnebrandmiddel van de Action dat door de Consumentenbond tot Beste Koop werd uitgeroepen. Dit jaar is de zonnebrand van de Lidl volgens De Consumentenbond net iets beter met een 7,1.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Je wist al dat een SPF beschermt tegen schadelijke uv-stralen die tekenen van huidveroudering veroorzaken. Wat je misschien nog niet wist, is dat dagelijkse bescherming je huid ook de gelegenheid geeft om zich te herstellen van schade die eerder ontstaan is.
Huidarts.com adviseert een zonnebrandmiddel met een minerale filter omdat deze op de huid blijft zitten, niet door de huid heen dringt en geen inwendige gezondheidsproblemen geeft. Bovendien beschermt een minerale UV filter de huid direct zodra deze op de huid is aangebracht.
"Op een bewolkte dag verbrand je misschien niet, maar de UV-stralen verouderen wel je huid. Zonnecrème biedt daartegen de beste bescherming, beter dan dagcrèmes." Zon of geen zon, je gebruikt beter dagelijks zonnecrème als dagcrème om je huid tegen kanker én veroudering te beschermen.
Pigment. Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur. Deze bruine kleur is dus eigenlijk je natuurlijke zonnebrandcrème.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
De Nivea Sun Protect & Hydrate Zonnespray SPF is als beste uit de zonnebrandcrème test van 2022 gekomen. Geen enkele zonnebrand beschikt over zo'n goede prijs / kwaliteit en beschermt je huid zo goed tegen de zon als deze spray van Nivea. Deze spray plakt niet, trekt snel in en ruikt heerlijk.
Betrouwbare bescherming voor je gezicht
De Anti-Age Gezichtszonnecrème (SPF 30 en 50+, 50ml) met zijn natuurlijke antioxidanten en beschermende UVA- en UVB-filters biedt betrouwbare en waterproof bescherming tegen verbranden en vroegtijdige huidveroudering.
Voor een mooie huid is het essentieel om een goede SPF boordevol antioxidanten te gebruiken die je gezicht beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en vrije radicalen. Zo ga je niet alleen huidveroudering tegen, maar verminder je ook de kans op huidkanker.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Procentueel verschil tussen factor 30 en 50
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Het gaat om de gel-crème SPF 30 van het merk ISDIN en de lotion Clinique Mineral suncream SPF 30. Die laatste biedt bovendien ook niet de beloofde bescherming tegen uv-A-straling en dus huidveroudering. Test Aankoop raadt de aankoop van dit product ten sterkste af.