Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Het vaststellen van een zwangerschap wordt gedaan door een zwangerschapstest. Als de zwangerschapstest positief is kun je vanaf 5 weken de zwangerschap op een echo zien.
Je baby groeit als kool en wordt steeds sterker er beweeglijker. Hij trappelt met z'n beentjes en zwaait met z'n armpjes. Zijn blik wordt steeds gerichter en hij kan je al een beetje aankijken. Je baby komt nu echt tevoorschijn!
Miskraam 5 weken kans
De kans op een miskraam in de vijfde week van je zwangerschap is ongeveer 12%. Na week 6 wordt de kans steeds iets kleiner. De meeste miskramen komen namelijk voor in de weken 3, 4, 5 en 6. Toch hoeven niet alle symptomen te betekenen dat je een miskraam hebt.
Naast het blije gevoel dat je hebt van de positieve test en je zwangerschap, kunnen deze week de eerste zwangerschapskwaaltjes al opspelen. Misselijkheid en vermoeidheid zijn de meest voorkomende verschijnselen. Ook pijnlijke borsten horen hier bij.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Slapen baby 5 weken: hoeveel slaap overdag? Een baby van 5 weken slaapt overdag gemiddeld 5,25 tot 5,5 uur en kan ongeveer 1 uur en een kwartier of 1,5 uur wakker zijn tussen de dutjes door.
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Onderzoek. Met een uitwendige (via de buik) of inwendige (via de vagina) echo kunnen we duidelijke maken of de zwangerschap nog intact is. Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het vruchtje nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje klopt. Klopt het hartje dan is de kans op een miskraam kleiner, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een vruchtje zonder kloppend hart kan met echoscopie betrouwbaar worden opgespoord.
Het doen van isometrische oefeningen wordt in sommige richtlijnen ook sterk afgeraden. Met andere woorden: houd je adem niet in tijdens het sporten. Blijf altijd ademen. Denk bijvoorbeeld aan een plank of een hollow body hold of een zware squat.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag. Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag.
Je kan dit doorbreken door je baby slaperig, maar wakker in zijn bed te leggen. Blijf in de buurt en reageer snel wanneer hij begint te huilen. Gebruik bijvoorbeeld lieve woordjes of aai over zijn bol om hem te troosten. Een baby jonger dan 6 maanden kan je beter niet laten huilen.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
De veiligste slaapplek voor je baby is een eigen wiegje of ledikantje. Het wordt aangeraden deze de eerste 6 maanden bij je op de slaapkamer te zetten. Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft.
Jonge baby's kunnen nog niet zelfstandig in slaap vallen, dit moeten ze nog leren. Hierdoor kunnen ze onrustig worden of gaan huilen als het slapen niet lukt. Ze hebben nog jouw hulp nodig om in slaap te vallen. Zo kan het nodig zijn om je baby in slaap te wiegen of je baby valt in slaap tijdens de voeding.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.
Als een baby moe wordt begint hij meestal eerst met gapen, wegkijken, druk bewegen en jengelen. Pas daarna zal een baby pas gaan huilen (het late signaal). Wanneer een baby over zijn slaap heen gaat, zal hij ook steeds meer moeite hebben om goed in slaap te komen.
8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. Het begint meestal tussen de 4e en de 7e zwangerschapsweek. Veel vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Je kunt de hele dag misselijk zijn, of alleen in de ochtend, middag of avond.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.