Symptomen van een lekkende hartklep zijn: Hartruis, te horen door de huisarts. Kortademigheid, vooral na inspanning of wanneer je net opstaat. Moeheid.
De klep kan vernauwd raken of gaan lekken. De meeste klepafwijkingen komen voor in de linker harthelft. Bij een niet goed werkende hartklep kan er in de loop der tijd schade aan het hart ontstaan doordat het hart harder moet pompen. Na verloop van tijd kan hartfalen ontstaan.
In het geval van ernstige hartklepinsufficiëntie moet u denken aan de volgende klachten: Kortademigheid, met name na inspanning of in liggende houding. Gevoel van zwakte en vermoeidheid, vooral bij verhoogde activiteit (bijv. traplopen)
Een lekkende hartklep kan leiden tot ernstig zuurstofgebrek in het lichaam en als klachten ontstaan kan de levensverwachting snel dalen.
Als de klep meer gaat lekken of vernauwen kun je klachten krijgen, zoals: kortademigheid. opgezette voeten. pijn op de borst.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Naast het risico op hartklepziekten versterkt een hoge bloeddruk ook de kans op hartaanvallen, beroerten en andere cardiovasculaire aandoeningen. Patiënten met een hartklepaandoening kunnen symptomen hebben zoals een onregelmatige hartslag, kortademigheid, vermoeidheid, flauwvallen en duizeligheid.
Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
Bloeddrukregulerende medicijnen (bijv. ACE-remmers of AT1-blokkers) worden toegepast om uw hart in staat te stellen met minder weerstand te pompen. Uw hart wordt daardoor ontlast en er stroomt minder bloed terug.
Een hartklepvervanging door middel van een grotere operatie vergt een langer herstel. Bij deze ingrepen kunnen soms complicaties optreden waardoor een nieuwe operatie nodig is of waardoor een patiënt zelfs overlijdt.
Tussen de dag van opname en een maand na de operatie overlijdt één tot vijf procent van de patiënten. De kans op complicaties (nabloeding, infectie, nier- of longfunctiestoornissen, hartinfarct, herseninfarct, hartritmestoornissen is tussen de twee en vijf procent.
Slijtage en verkalking hartklep
Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening. De kleppen kunnen met de jaren gaan verkalken (sclerose). Ze worden dan harder en stugger waardoor er vernauwing of lekkage ontstaat. Als een hartklep niet goed werkt, moet het hart harder pompen.
Bij hartkloppingen voelt u uw eigen hart in uw borstkas of keel kloppen. Uw hart bonst hevig, de hartslag is snel of onregelmatig (het hart klopt ineens sneller en dan ineens weer langzamer). Meestal kunnen hartkloppingen geen kwaad.
Voor je hart vermijd je het best voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter en worst of spek. Ook andere vleeswaren, sterk bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn nefast voor je hart.
Let op met fanatiek sporten
met angina pectoris. met een lekkende of vernauwde hartklep. met een aneurysma. die kort geleden een hartinfarct, bypassoperatie of dotter- en stentbehandeling hebben gehad.
Een mechanische hartklep kost tussen de 2000 en 2500 euro. Een biologische klep tussen de 3000 en 3500 euro. De nieuwe klep is gemiddeld 500 a 1000 euro duurder dan de al langer bestaande varianten.
De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep. Tijdens de operatie neemt de hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de zuurstofvoorziening van het bloed over. Hierdoor kan de hartchirurg de operatie aan een onbeweeglijk hart uitvoeren.
Bij de verdenking op een hartinfarct, wordt er een buisje bloed afgenomen. Hierin wordt de waarde van het troponine bepaald. Troponine is een eiwit dat er normaal voor zorgt dat de hartspier kan samentrekken. Als het hart en hartweefsel gezond zijn, is de hoeveelheid troponine in het bloed laag.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden. Het plots optreden van felle benauwdheid wijst op een ernstige achteruitgang van de toestand ( 'longoedeem' of 'water op de longen' ).
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is. Dit moet dan het geval zijn bij meerdere meetmomenten.
Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.