Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft. Raki is in Turkije een populaire dank maar ook in Albania, de Griekse eilanden en Balkan landen wordt hij gedronken als een aperitief. Raki wordt traditioneel gemaakt met druivenmout en met anijszaad smaak geven.
De verschillende soorten Yeni Rakı
Werelds meest geproduceerde en populaire rakı, waarbij zorgvuldig geselecteerde verse én gedroogde druiven uit Turkije worden gedistilleerd, waarna het zijn perfectie bereikt bij het toevoegen van anijszaad van hoge kwaliteit aan de tweede distillatie.
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Conclusie. Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Tsikoudia, in het Grieks τσικουδιά, is een sterke drank geproduceerd op Kreta. Net zoals Tsipouro wordt Tsikoudia gemaakt van de resten van druiven waarvan wijn is gemaakt. Tsikoudia staat ook bekend als Raki en is wat sterker van smaak en in alcoholpercentage dan Tsipouro.
Ouzo wordt veel in Griekenland gedronken en mag alleen ouzo heten als deze alcoholische drank in Griekenland gemaakt wordt. De naam ouzo is vanaf 1989 geclaimd door Griekenland en mag alleen onder die naam in Griekenland geproduceerd worden. Het is te vergelijken met de Franse Pernot.
Bekende raki merken
Op het gebied van deze dranksoort zijn er twee merken die ertussen uitspringen: Yeni Raki en Tekirdag. Beide merken zijn afkomstig van dezelfde producent, maar verschillen van elkaar op gebied van smaak.
Yeni Raki 70 cl | €19.99 | DirckIII.
De Turkse arts Anastas (Anastasios) Bey zou tijdens een bezoekje aan Tyrnavos gevraagd hebben om een glaasje lokale tsipouro. Toen hij een slok had genomen, riep hij: “Dit is uso Marsilia mijn vrienden!” Hij verwees hiermee naar de hoge kwaliteit. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het drankje de naam uso / ouzo kreeg.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Raki wordt vaak gedronken met een glas water of Salgam ernaast, Ouzo daarin tegen wordt gedronken als een mix met water, ijs of puur in een shotglaasje. Ouzo mag alleen ouzo heten als het in Griekenland wordt gemaakt terwijl raki niet uitsluitend Turks is.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Raki (Turks: rakı, uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank met anijssmaak. Het heeft veel weg van Pernod, Ricard of Pastis uit Zuid-Frankrijk. De drank heeft een alcoholpercentage van 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Ouzo (Grieks: ούζο) is wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank en heeft een alcoholpercentage van tussen de 37,5 en 44 procent. Sinds 25 oktober 2006 heeft ouzo binnen de Europese Unie de status van beschermde oorsprongsbenaming, wat bescherming biedt tegen namaak.
De oorsprong van sambuca
De geschiedenis van sambuca is verbonden met de stad Civitavecchia, die dicht bij Rome in de regio Lazio ligt. De oorspronkelijke drank is waarschijnlijk vele eeuwen geleden ontstaan: al in de 9e eeuw importeerde de haven van Civitavecchia anijs uit het oosten.
Traditioneel wordt een sambuca geserveerd met drie koffiebonen in het glas. Deze koffiebonen staan voor gezondheid, rijkdom en geluk. Een sambuca kan even aangestoken worden om een mooie ronde, dikke smaak te krijgen en om warm en koud tegelijk in de mond te krijgen.
De smaak wordt dan nog zachter. Deze ouzo komt zoals de naam al zegt uit het stadje Plomari op het eiland Lesbos. Door vele ouzo genieters is deze variant zelf de beste of meest gewilde Ouzo ter wereld.
1. Tequila Ley . 925 – €2.940.000. Daar is ze dan, de duurste drank ter wereld.
De eerste Griekse raki werd in de veertiende eeuw gemaakt door monniken in de provincie Macedonia in het noorden van Griekenland. Van daaruit werd de drank bekend door heel Griekenland. Vooral in arme regio's begon men destijds de drank te produceren.
Raki is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki, die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Lekkere dipsaus bij vlees, vis, op toast, chips en brood.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Ouzo wordt in de koelkast of in de diepvries bewaart. Wij adviseren om de ouzo in de diepvries te bewaren, zodat u hem zo koud als mogelijk kan drinken. Ouzo kan puur gedronken, het wordt in een shotglaasje geserveerd en kan ook met water worden aangelegd.