De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart.
En natuurlijk de koningin onder de truffels: de witte truffel. Dit is de meest kostbare en zeldzame truffel. Deze truffel wordt gevonden in Piëmonte en ten Noord-Oosten van Rome en heeft een sterke knoflookachtige geur. Het seizoen voor de witte truffel loopt van september tot en met januari.
Grotere formaten witte truffels zijn zeldzaam en nog veel duurder, zegt hij. De prijzen van witte truffels liggen nu rond de 4.500 dollar per kilo. Vorig jaar lag dat bedrag nog rond de 2.500 dollar per kilo.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes. De zwarte Périgord-truffels worden gezien als één van de meest gewilde soorten.
Waarom is de zwarte truffel goed voor je gezondheid:
De truffel is een goede bron van folaat (vitamine B11), bevat volop mineralen en is opvallend rijk aan vezels. 100 gram van deze delicatesse levert je al 8,5 gram vezels! Mineralen die je veel in de zwarte truffel kunt vinden zijn kalium, ijzer en zink.
Truffels kunnen niet verbouwd worden en zijn om die reden zo kostbaar. “Truffels hebben heel specifieke eisen wat betreft de grond en het klimaat, dat kan de mens niet nabootsen.” Dat de truffels dus gezocht moeten worden, drijft de prijs omhoog. Daarnaast is het zoeken van truffels erg arbeidsintensief.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
De zwarte truffel herken je aan de aardse smaak en geur, welke nog beter tot uiting om komt bij verhitting. De geur doet denken aan muskus of jeneverbes. Witte truffels zijn veel zeldzamer, complexer, delicater én sterker van smaak. Als je de geur niet gewend bent, zal je eerst denken aan knoflook of gare kool.
Gebruik 5 tot 9 gram voor een milde tot standaard dosis. Neem 10 tot 15 gram voor een sterke dosis. Neem tot 25 gram voor een zeer sterke dosis.
Maar ook binnen de categorie duur heb je nog duurder! Almas is de meest exclusieve en duurste kaviaar ter wereld. Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld!
In het luxueuze Las Vegas kookt de Franse chef Hubert Keller in restaurant Fleur. Zeker niet de duurste eetgelegenheid op aarde, maar The Fleur Burger 5000 steekt er met kop en schouders bovenuit. De burger heeft een prijskaartje van maar liefst 5000 dollar, maar wat maakt hem zo bijzonder?
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Saffraan. Deze roodgekleurde specerij is de stamper van een krokus uit Azië. Elke bloem heeft drie stampers en die worden met de hand geplukt. Voor één gram saffraan zijn (hou je vast...)
De Bourgondische truffel is in heel Europa aanwezig, net als de zwarte zomertruffel. Witte truffels worden meestal gevonden in de Langhe en Montferrat regio's van Noord-Italië, rond de Piemonte regio.
Je kan de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruine schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Haar inkepingen zijn bruin. Wanneer het fruit te wit is, is de truffel nog niet rijp genoeg.
Truffels zijn zo aromatisch dat je maar een klein beetje nodig hebt om een gerecht veel smaak te kunnen geven en die smaak is dan ook echt ongeëvenaard. Ze zijn enorm lekker bij pasta's, pizza's, vlees en aardappelen en worden vaak verwerkt in Italiaanse gerechten.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
Clusterhoofdpijn, een hoofdpijn die bijnamen krijgt zoals: Suicidal Headache en The Beast. Aanvallen van vijftien minuten tot drie uur. 17.000 mensen in Nederland lijden hieraan.
- Het heeft geen zin om twee dagen achter elkaar truffels te gebruiken. Je lichaam ontwikkelt namelijk onmiddellijk tolerantie op. - Wacht minstens 3-4 dagen voordat je weer truffels gebruikt. Dan is er kans op hetzelfde effect.
Waarom moet ik een lege maag hebben als ik truffels ga gebruiken? Als je net zwaar hebt gegeten kan het langer duren voor de psilocybine gaat werken, hierdoor bestaat de kans dat er te veel psilocybine wordt ingenomen omdat de effecten niet worden ervaren.
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Een truffel (Tuber) is een zwam die onder de grond, op de wortels van verschillende boomsoorten in (mutualistische) symbiose groeit. De truffel is kostbaar, wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere gastronomie en wordt beschouwd als een delicatesse.
Paddo's en truffels zijn onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Die stof wekt bij mensen een trip op. Ze ervaren de werkelijkheid dan op een andere manier. Paddo's worden al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt in verschillende culturen.