Maïs staat op de eerste plaats van het rijtje gewassen dat het minste aantal pesticiden of restanten van pesticiden bevatten. In dalende lijn gevolgd door avocado, ananas, kool, ui, erwten, papaya, asperge, mango, aubergine, honingmeloen, kiwi, cantaloupemeloen, bloemkool en pompelmoes.
Hier kun je dus beter voor de biologische variant gaan: Aardbeien. Appels. Blauwe Bessen.
Een belangrijk verschil tussen biologische teelt en de gangbare landbouw is de aard van de gewasbescherming. Biologisch fruit is namelijk ook bespoten. Hier worden enkel de natuurlijke middelen gebruikt zoals koper en zwavel.
Biologische groente en fruit bestel je online bij Gezondergroen.nl. ONBESPOTEN (geteeld zonder gebruik van chemie) fruit bij u op het werk? Ook dat is mogelijk. Laat uw wensen weten en we komen het bij u op de werkplek bezorgen.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Daar brengt de EWG – de Environmental Working Group – sinds 2004 jaarlijks een lijst uit met daarop de meest bespoten en de minst bespoten fruit- en groentensoorten. Bij de meest bespoten staan ook in 2022 de aardbeien op nummer één.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Broccoli staat, doordat hij nauwelijks bespoten hoeft te worden, hoog in de lijst van de 'Clean Fifteen'. Dit is een lijst van de minst bespoten groenten en fruit. Die groenten kun je dus rustig niet-biologisch kopen, in tegenstelling tot de 'Dirty Dozen', de lijst van de meest bespoten groenten en fruit.
Een van de aangetroffen stoffen op aardbeien is ethirimol. Dit bestrijdingsmiddel mag in Nederland en de Europese Unie niet gebruikt worden, volgens toxicoloog Scheepers. Maar de stof is ook het afbraakproduct van een ander bestrijdingsmiddel, dat wel is toegestaan.
Prei wordt bespoten. Het is beschikbaar onder biologische en milieukeur-teelt.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.
Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen.
Bij het fruit 'scoorden' blauwe bessen (51 procent), perziken (45 procent) en aardbeien (38 procent) het slechtst. Groenten met de meeste sporen van pesticiden zijn selderij (50 procent), knolselderij (45 procent) en bloemkool (31 procent).
Biologische groenten worden wel bespoten
Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.
“Appelbomen worden tot wel 30 keer toe bespoten per seizoen. Supermarkten hebben veel invloed op telers en kunnen die invloed gebruiken om de milieuvervuiling terug te dringen.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer 'giftiger' zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van een nieuwe risicoanalyse concludeert het RIVM dat het eten van aardbeien niet leidt tot een gezondheidsrisico.