Conclusie. Tijdens de eliminatiefase van het FODMAP dieet kun je dus kiezen uit zuurdesembrood, tarwebrood in kleine hoeveelheden en glutenvrij brood. Ik raad altijd aan om verschillende opties uit te proberen en te kiezen wat voor jou het beste werkt.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge.
Als u glutenvrij bent gaan eten om uw prikkelbaredarmsyndroom beter onder controle te krijgen en u geen brood meer eet, kunt u zuurdesem proberen.
Speltbrood bevat ongeveer evenveel koolhydraten en vezels als tarwebrood. Sommige mensen hebben bij het eten van speltbrood minder last van een opgeblazen gevoel. Voor hen kan volkoren speltbrood een goede keuze zijn.
Geschikte broodsoorten zijn 100% (zuurdesem) speltbrood (kan je ook zelf bakken volgens het recept van Kelly) en glutenvrij brood, brood op basis van haver, rijstbloem of boekweit (let op voor verboden ingrediënten zoals inuline, amarant, honing …).
Schar biedt in de Verenigde Staten breed beschikbare gecertificeerde low FODMAP broodopties. U kunt Schar vinden in veel Amerikaanse supermarkten, meestal in de sectie 'natuurlijke', 'gezondheid' of glutenvrije voedingsmiddelen, en ook online.
Voor de meeste low fodmappers is speltbrood ook geen probleem, zolang we er niet teveel (2 sneden) van eten. Een andere optie is het gebruik van zuurdesemspeltbrood. Tijdens het fermentatieproces worden de fructanen afgebroken, wat zuurdesemspeltbrood nog meer geschikt maakt voor het laag FODMAP-dieet.
Maagvriendelijke broden
Sommige mensen met een tarwe-intolerantie ondervinden geen problemen als ze toast eten (gekookte tarwe is doorgaans gemakkelijker te verteren), zuurdesembrood, brood gebakken met meel van Franse tarwe of brood van een gespecialiseerde bakkerij in plaats van brood uit de supermarkt .
Gekookte eieren, een (groente!)omelet of gebakken eieren. Met eieren zit je altijd goed! Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt.
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Als u kiest voor low-FODMAP of glutenvrij brood en het belegt met PDS-vriendelijke opties, kunt u misschien van toast genieten zonder uw symptomen te verergeren . Deze aanpak helpt ervoor te zorgen dat uw ontbijt zowel bevredigend als mild is voor uw spijsverteringsstelsel.
Er bestaan geen voedingsmiddelen die bij alle mensen met pds klachten geven. Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Zuurdesembrood wordt vaak beter verdragen door PDS. Het fermentatieproces waardoor het rijst, helpt bij het afbreken van gluten en FODMAPS. Als u gevoelig bent voor constipatie, kunnen ingrediënten als haver of gemalen lijnzaad helpen.
Kaas (koe, geit, schaap): Goudse kaas, Parmezaanse kaas, Jong, belegen, oud: het kan allemaal! De 'harde' varianten zijn lactosevrij/arm en dus geschikt tijdens het FODMAP-dieet. Alleen als je een koemelk allergie hebt kun je dit niet eten of kies je voor geiten- of schapenkaas.
Dieettriggers voor PDS-constipatie
Sommige voedingsmiddelen kunnen IBS-gerelateerde constipatie verergeren, waaronder: Brood en granen gemaakt met geraffineerde (niet hele) granen . Bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en koekjes. Koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Een opgeblazen gevoel na het eten van brood komt vaak voor. Het kan betekenen dat u gevoelig bent voor gluten of een van de verschillende stoffen in tarwe . Het kan ook betekenen dat uw spijsvertering niet goed werkt. Probeer eerst uw spijsvertering te optimaliseren en experimenteer vervolgens met het eten van verschillende soorten brood om te zien of het verschil maakt.
Er zijn aanwijzingen dat mensen die stoppen met het eten van geraffineerd brood minder buikvet hebben en minder snel aankomen. Het meeste supermarktbrood is arm aan voedingsvezels en rijk aan geraffineerde granen en kan daardoor het risico op diabetes type 2 verhogen.
Als u het prikkelbare darmsyndroom hebt en speltzuurdesem wilt eten, moet u het etiket lezen om er zeker van te zijn dat het brood alleen 100% speltmeel bevat . U kunt ook uw porties beperken om mogelijke problemen te voorkomen.
Spelt is niet gezonder dan tarwe. Wel kan het voor mensen met PDS een verlichting van de klachten geven. Let er wel op dat een product dan 100% (volkoren)speltmeel bevat en eet ook hiervan niet te veel. Ons advies is om vooral voor volkoren graanproducten te kiezen.
Maisbrood: 1 sneetje van 35 gram is low FODMAP .