PVC vloeren leggen, moeilijk of goed te doen? Dikwijls stellen mensen de vraag of het leggen van een PVC vloer moeilijk is. Uiteraard is dit volkomen afhankelijk van jouw eigen creativiteit, kennis en fysieke gesteldheid. Wel kunnen we stellen dat de meeste mensen zeer capabel zijn om zelf een PVC vloer te leggen.
Een PVC vloer leggen moet namelijk nauwkeurig gebeuren. De moeilijkheidsgraad verschilt per soort vloer. Zo is een klik-vloer iets eenvoudiger te leggen dan een verlijmde PVC vloer. Ook kunt u bijvoorbeeld PVC op een houten vloer leggen en het is zelfs mogelijk om PVC te leggen met vloerverwarming.
Een klikverbinding maakt het leggen van een PVC-vloer heel eenvoudig. Je kunt de stroken PVC eenvoudig in elkaar klikken. De stroken haken met een hoek van 90 graden in elkaar. De planken PVC zijn gemakkelijk op maat te maken met een stanleymes.
Afhankelijk van de omstandigheden duurt dit tussen de 24 en 36 uur.
Een plak PVC vloer kan zo gelegd worden en is niet gebonden aan een vast patroon, zoals bij een klik PVC vloer. Hierdoor is het mogelijk om zelf te experimenteren met patronen en zo tot een mooi eindresultaat te komen dat volledig voldoet aan uw wensen.
Het leggen van de pvc vloer
De volgende stap is het egaliseren van de vloer, na het egaliseren mag er 5 uur niet gelopen worden op de vloer. Als de egaline goed droog en hard is, wordt de vloer geschuurd met een schuurmachine, hierna word nogmaals stof gezogen en geveegd.
Als de pvc vloer er helemaal in ligt, mag je er vrijwel direct op lopen en kunnen de meubelen ook op de pvc vloer worden geplaatst. De pvc vloer kan over het algemeen direct na oplevering in gebruik worden genomen.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Laminaat is één van de gemakkelijkste vloeren om zelf te leggen. Overal online vind je eenvoudige stappenplannen hoe je dit zelf eenvoudig en vrij snel kan doen. Zo ook onze handleiding voor het leggen van laminaat.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten.
Kan een PVC vloer uitzetten of krimpen? PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.
HET LEGGEN VAN DE VLOER
Moeten de PVC pakken acclimatiseren en zo ja, hoe lang? Antwoord: Ja. Ons advies is om de pakken met PVC 48 uur voordat u begint met leggen geopend in de te leggen ruimte te plaatsen.
In nieuwbouwhuizen vind je vaak dekvloeren met vloerverwarming. Deze egale vloer is geschikt als giet- of cementvloer of voor het plaatsen van toplagen, zoals hout, laminaat of PVC-vloeren. Bij thermische veranderingen kunnen hierin scheuren ontstaan. Het opstookprotocol helpt om scheuren in jouw vloer te voorkomen.
Voor een dikte tot en met 4 cm reken je best een droogtijd van één week per centimeter. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, reken je best 2 weken extra droogtijd. Voor elke bijkomende centimeter boven 6cm wacht je best 4 weken extra.