De rieten dakbedekking moet aangebracht worden op een stevige onderconstructie bestaande uit een sporen (of gordingen) kap. Op de sporen worden de rietlatten bevestigd. Allereerst komt bij de traditioneel open constructie op de rietlatten een laag spreiriet van 2 a 3 cm. of rietmatten.
Met het onderschoten rietdak blijven ontworpen of door zetting ontstane glooiingen inde dakhuid intact en ook de aansluiting op gevels, kapellen en schoorstenen blijft zoals die bij het traditioneel gedekte rietdak was.
Kosten: Een villa bouwen kan op zich al prijzig zijn; een rieten dak is extra duur om te installeren en is ook relatief prijzig in onderhoud. Brandbaarheid: Riet is een brandbaar materiaal, waardoor het risico op brand hoger is dan bijvoorbeeld bij een dakbedekking van dakpannen.
Voor rieten dak isolatie is het belangrijk om te kiezen voor isolatiefolie met een perfecte dampdichtheid. Zo beschermt u het rieten dak optimaal en blijft het in goede conditie. De isolatiefolie van SuperFOIL is zeer robuust, dampdicht en heeft een perfect isolerende werking.
Het riet wordt op rietlatten gebonden. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het rietpakket doet hier in de praktijk NIET mee als isolerend pakket. In de praktijk wordt het rieten dak boven een isolatiepaneel aangebracht.
Uit onderzoek van Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) eind juni 2022 komt naar voren dat bij een rietpakket van 30 centimeter dik de RC-waarde 4,2 m²K/W is. Daarmee is de isolatiewaarde van een rieten dak veel hoger dan de 1,5 m²K/W waar eerder mee werd gerekend.
Zonnepanelen en uw rieten dakconstructie
In theorie kunt u op ieder rieten dak zonnepanelen plaatsen.
Dankzij de hoge weerstand tegen zuren, basen, zouten en temperatuurverschillen, gaat DPC folie in principe levenslang mee.
De functie van een dampscherm op een plat dak
In de eerste plaats dient een dampscherm – dat je altijd aan de warme kant van het platte dak aanbrengt – om condensatie in het daksysteem te vermijden. Die condensatie kan het gevolg zijn van convectie van vochtige binnenlucht en/of diffusie van waterdamp of bouwvocht.
Door de algen te doden, blijft uw rieten dak droger (en dus schoner) waardoor schimmels eerder zullen wegblijven. Ook heeft u een strook fijnmazig (koper)gaas nodig dat over het riet wordt gespannen. Op die manier zorgt u ervoor dat vogels het riet dat langs de nok ligt niet lostrekken.
Een rieten dak, mits goed ontworpen, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur zou minimaal 25 jaar moeten zijn. Maar 40 jaar of langer is geen uitzondering. Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven.
Kosten rieten dak versus pannen
Als u zich afvraagt of u beter een pannendak of een rieten dak kunt kiezen, dan zijn de kosten daarbij een overweging waard. Simpel gesteld is een dak met pannen goedkoper om aan te leggen dan een rieten dak, en ook het onderhoud is minder intensief.
Hoe hoog is de isolatiewaarde van riet? De isolatiewaarde bij een rieten dak is vele malen hoger dan bij een pannendak. Wij kunnen bij het vervangen van de kap extra aandacht besteden aan de isolatie.
De brandveiligheid van het moderne rieten dak kan voor meer dan 95% worden toegeschreven aan het schroefdak en voor minder dan 5% aan een additionele behandeling met een brandvertragende coating. Het schroefdak is ook na een uur smeulen nog binnen 5 minuten met de tuinslang te blussen.
Een onderdak is bij een rieten dak niet per se vereist voor de waterdichtheid. Het rietpakket is gemiddeld 30cm dik en in combinatie met de dakhelling is het daarmee waterdicht. Het riet is bij een traditionele open constructie van binnenuit zichtbaar.
Hoe steiler het rieten dak, hoe sneller het dak water afvoert en weer opdroogt. Dit is een absolute voorwaarde om te garanderen dat het dak niet gaat lekken en rotten. Rietdekken is zeer specialistisch werk en daarom is het inschakelen van een vakman noodzakelijk als je een degelijk rietdak op je huis wilt hebben.
Voordat je je dak kunt isoleren, moet je eerst weten wat er nu onder je dakpannen ligt. Open een zolderraam en til voorzichtig een dakpan op. Ligt er geen folie en bestaat je dak alleen uit pannen, panlatten en een houten dakbeschot?Dan heb je een damp-open dak.
Heeft de buitenzijde van je dak een dampremmende laag (zoals bijvoorbeeld bitumen of een laagje PUR tussen de dakpannen en het dakbeschot) dan moet je aan de binnenzijde van het dak voor een klimaatfolie kiezen. Bekijk klimaatfolie in de webshop en bestel direct.
Door dampremmende folie toe te passen voorkom je dauwpunten. Deze folie is niet altijd de beste keuze, want in sommige gevallen wordt het vocht door de folie ingesloten.Dit heeft als gevolg dat er vocht en schimmel kan ontstaan.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
EPDM is wellicht iets duurder dan roofing en PVC. Hierdoor betaal je meer voor EPDM als je het laat leggen door een dakwerker die ook zijn eigen werkuren aanrekent.
Dakfolie is waterdicht en houdt het water van buitenaf tegen. Hierdoor komt de regen niet terecht in de houten constructie van jouw huis. De dakfolie is wel dampdoorlatend, dit zodat de condens vanaf binnen welk door de folie heen naar buiten kan, wat schimmelen en houtrot tegenhoudt.
Subsidie voor het rieten dak. Voor nieuwbouw huizen met een rieten dak zijn er geen subsidie mogelijkheden. Voor bestaande rietgedekte panden en hooibergen zijn er wel regelingen bijvoorbeeld wanneer het rieten dak door een erkende rietdekker opnieuw gedekt moet worden.
Omdat bij het rietendak het water beter verspreid van het dak komt druppelen dan bij een pannendak(in tijd en plaats), wordt bij riet de waterafvoer van oudsher op maaiveldniveau geregeld. Dit is vaak een simpeler en goedkoper systeem dan het aanleggen van regengoten direct onder het dak.
Veelgestelde vragen over geschikte daken voor zonnepanelen
Zonneplan installeert zonnepanelen op platte daken en op schuine daken met dakpannen. Deze soorten daken zijn vrijwel altijd geschikt voor zonnepanelen. Op schuine daken met leisteen en bitumen, rieten daken en daken met asbest installeren wij niet.