De Vijgenboom heeft veel water nodig en mag niet uitdrogen. In de zomermaanden heeft deze boom elke dag wel een goede scheut water nodig. Het leuke aan de vijg is dat je goed kunt zien als hij te weinig water krijgt.
Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Hoewel vijgenbomen van zonlicht houden, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het is daarom belangrijk om een beschutte locatie te kiezen waar de boom wordt beschermd tegen sterke windvlagen. Plaats de vijgenboom bijvoorbeeld tegen een muur of hek om een natuurlijke barrière te creëren.
Zowel in een tuin als op een balkon komt de vijgenboom goed tot z'n recht. De boom houdt van een zonnige plek en houdt niet van tocht. Tegen een muur of in een hoek waar veel zon is, staat de boom het beste.
Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom diep water, zodat de wortels goed kunnen doordringen. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht te laten uitdrogen, om wortelrot te voorkomen.
Plant een vijg bij voorkeur in het voorjaar op een zonnige en warme plek. Bijvoorbeeld in de buurt van een zuidmuur. Een stenen muur is helemaal ideaal, deze straalt ook 's avonds nog warmte af. Heb je geen zuidmuur, zorg dan in elk geval voor een beschutte plek tegen koude wind.
De rijpe vruchten ontstaan in het jaar ervoor en overwinteren aan de boom als groene erwtjes. Als deze vrucht de kou overleeft, ontwikkelt hij zich tot een rijpe vijgenboom in september. De tweede oogst ontwikkelt zich in het groeiseizoen, maar de vruchten zijn in de herfst nog groen.
Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt.
Een vijgenboom (Ficus carica) is een wonderlijke kleine boom (of grote struik). Hij produceert namelijk niet één, niet twee, maar zelfs drie keer per jaar bloemen. En dat betekent ook dat hij maar liefst drie keer in een jaar vruchten kan produceren.
Vijgenboom stam snoeien
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Wil je veel vruchten? Plant de jonge vijgenboom dan op een beperkte ruimte.Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten. Zorg dat de vijgenboom in een arme, goed gedraineerde grond staat met pH-waarde tussen 5,5 en 6,5.
Het ontbreken van vruchten aan jouw vijgenboom kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met gebrek aan bestuiving, ongeschikte omgevingsomstandigheden, onvoldoende voedingsstoffen en verzorging, of onjuiste snoei.
Vallen de vruchten van je vijg? Te weinig water kan de vruchten van je vijgenboom doen afvallen, check dus of de grond te droog is. Bij jonge vijgen is het normaal dat een deel van de vruchten er afvalt, de plant moet eerst nog groeien om meer vijgen te laten rijpen.
De meest voorkomende oorzaken van bladverlies zijn te weinig water, teveel water of licht. Vijgenbomen hebben een lichte vochtbehoefte en moeten dus regelmatig worden gegoten. Zorg ervoor dat er in de winter niet te veel water wordt gegeven: dit kan leiden tot bladverlies.
De rupsjes leven onder een webje op vijgenbladeren. Hierdoor krullen de bladeren enigszins op. Ze eten enkel van de bovenzijde van het blad en laten de onderzijde en de nerven intact.
Hebben we een milde winter? Dan kan de vijgenboom gewoon buiten blijven staan. In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en de bodem voldoende waterdoorlatend is.
Dat kan van een aantal dingen afhangen. Te jong, te weinig zon, verkeerd type vijg voor Nederlands klimaat, verkeerde snoeimethode, noem maar op.
Oogsten en eten
Een van de meest opwindende dingen van het hebben van een vijgenboom is de mogelijkheid om je eigen vruchten te oogsten! Vijgen moeten worden geplukt wanneer ze rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door een zachte consistentie en een zoete geur.
Een vijg kan je het best snoeien wanneer de boom niet meer bloeit. Dit is in de wintermaanden, van circa december t/m februari. In de winter mag je de boom behoorlijk terugsnoeien om ervoor te zorgen dat je straks sappige vruchten en mooie, grote bladeren krijgt.
Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken voor een vijgenboom.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Ficus carica 'Brown Turkey' is een zelfbestuivende vijgenboom en staat bekend als de beste vijgensoort. De vruchten zijn vrij groot en zullen rijpen in augustus, waarna ze in september tot oktober geoogst kunnen worden. De vijgen zullen dan van groen naar roodbruin verkleurd zijn.
Groot voordeel van vijgen uit eigen tuin is dat je ze kunt plukken als ze precies goed zijn. Nadeel: het zijn er maar vier en je kunt ze niet lang bewaren. Eigenlijk moet je ze dezelfde dag opeten. Ik proef er eentje: heerlijk zacht, sappig en zoet.