Spulleke war, in deze zegswijze betekent war 'nietwaar'.
goedemorgen , gounmörgen , gounmör'n, gommörgen, g'nmörgen, gommör'n, gemörge , goeden morgen! goedemorgen , goeiemèrrige , goede morgen.
Ik ben afgewerkt - Je bent klaar met werken. Wa zedde nou? - Dat meen je niet! Houdoe! - Doei!
Op straat is het vooral hallo en hoi wat de toon slaat, en uiteraard mag daarbij de hand worden opgestoken. Nemen mensen afscheid van elkaar, dan is het bekende houdoe (eventueel gevolgd door hè of war) de standaard uitdrukking.
Houdoe (met klemtoon op de eerste lettergreep) is een Brabants woord dat in grote delen van Noord-Brabant, het zuiden van Gelderland, Limburg en in delen van noord Antwerpen gebruikt wordt als afscheidsgroet.
Ondanks dat 'houdoe' een samentrekking is van 'houd' en 'je' betekent het wel echt houd je eigen goed. "Dit werd vroeger gezegd en had twee betekenissen, pas op jezelf en laat god over je waken."
In Limburg zeggen ze 'Haje'. Dan heb je nog doei, doeg, dag enz.
Een Brabander wordt meteen herkend door de zachte g en de afscheidsgroet houdoe. Deze kenmerken in de taal die wijzen op iemands herkomst heten sjibbolets. Ook binnen onze provincie, dus op kleinere schaal, kennen we sjibbolets. Denk jij dat je een sjibbolet uit je eigen regio kan uitspreken als geen ander?
Als je in een hockey team zit, zit je niet op hockey, maar er onder… Mijn vader, mijn moeder, mijn opa hoor je in Brabant niet veel. Ze zeggen daar: 'ons mam of ons oma'. Aangereden betekent in Brabant dat je bent vertrokken en onderweg bent naar de plaats van je bestemming.
Ik ben afgewerkt, wil zeggen: ik ben net klaar met werken. Dit betekent niks anders!
Iemand uit Brabant is een Brabander.
durske , durske , zelfstandig naamwoord , deerntje, meidje. Algemeen bekend woord, dat in onze contreien echter heel weinig wordt gebruikt. Bij ons is mèdje gebruikelijk. durske , dùrske , meisje.
De worstenbroodjes, Bossche Bollen en eierkoeken kennen we allemaal wel.
"Keigezellig"
“Kei is geen woord, een kei is een steen”, aldus iedereen boven de rivieren. Kei is voor Brabanders echter wat 'vet' is voor de rest van Nederland.
In veel Brabantse dialecten wordt 'kul' (of 'kulleke') gebruikt in de zin van "jongeman" dan wel "ventje". Dat is kul, dat is onzin. Afkorting voor Katholieke Universiteit Leuven (officieel afgekort als KU Leuven).
Heuen, soms ook op-heuen, betekent opdrijven, opjagen of (zich) haasten.
Doei was oorspronkelijk een dialectwoord, maar had toen nog de vorm doeg en in die vorm komt het voor in het Zaans dialect. En ik zeg dat met liefde en nadruk, want ik kom zelf uit de Zaanstreek. Doeg is dus van Zaanse oorsprong en het woord is opgestegen.
Dan kan het goed zijn dat je vervolgens 't nus onder'n boom hebt liggen. Want ja, je wilt niet bij iemand blijven die vreemdgaat. Schreeuw jij de hele buurt al bij elkaar als je een klein spinnetje ziet? Dan ben jij een echte drietebuul.
Afscheid nemen in het Vlaams
Als u het gesprek wilt verlaten, zegt u als afscheidsgroet Salut, dat “dag” betekent. Ook kunt u zeggen Tjeu, Jo, Tjo of Mazzel. Ook kunt u Tot ziens gebruiken.
Als je vrienden je 'prc' sturen, betekent dat waarschijnlijk 'precies'. Bijvoorbeeld: 'hij is prc geïnteresseerd' kan betekenen: 'hij is precies geïnteresseerd.
Wan(adjectief) = echt Nederlandsche handelswoorden (1914):niet geheel gevuld; wanneer klaarblijkelijk aan den inhoud van de balen wat ontbreekt, spreekt men van wanne, en is `t verschil gering, van slappe balen.