MSC en ASC zijn keurmerken voor visvangst. Het MSC label staat voor duurzaam gevangen vis en het ASC label voor verantwoord gekweekte vis. MSC-vis en ASC-vis mag alleen door het bedrijf worden verkocht als het gecertificeerd is. Een bedrijf moet dus aan extra voorwaarden voldoen om zo'n keurmerk te mogen dragen.
MSC, een afkorting van het Marine Stewardship Council, is wereldwijd het grootste keurmerk voor wilde vis. Het Voedingscentrum en de Viswijzer prijzen het keurmerk aan. Milieu Centraal noemt het een 'topkeurmerk' met 'de meest strenge eisen op duurzaamheid, transparantie en controle.
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen en bij te dragen aan een verantwoorde visproductie.
ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.
Zo kies je duurzaam
Ook vis zonder keurmerk kan trouwens duurzaam zijn: van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis.
Vis of visproducten met het internationale ASC-keurmerk heeft een lagere impact op het milieu. De vissen krijgen minder antibiotica, het voer is duurzamer en arbeidsomstandigheden voor het personeel zijn beter. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council.
Het MSC-keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid. Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen: Geen overbevissing op het visbestand. Behoud van het ecosysteem.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
De Nederlandse vloot bestaat voornamelijk uit kotters en treilers, die de voedingsrijke kustwateren van de Noordzee bevissen. Er wordt een groot aantal soorten gevangen, waarvan platte soorten als platvis en slibtong het populairst zijn. Er wordt ook haring, makreel, kabeljauw en schelvis gevangen.
In Nederland worden soorten als paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong gekweekt. Het kweken van vis gebeurt op twee verschillende manieren. Er bestaan open kweeksystemen en gesloten kweeksystemen.
MSC heeft als doel verantwoordelijk beheer van de voorraden vis, schaal- en schelpdieren te bevorderen en te belonen. MSC heeft een onafhankelijke norm voor duurzame en goed beheerde visserij ontwikkeld. MSC-keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid.
MSC is het enige certificerings- en keurmerkprogramma voor wild gevangen vis dat voldoet aan de best practice-eisen van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN (de FAO) én ISEAL, de wereldwijde koepel voor duurzaamheidsstandaarden.
Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn uit de duurzame visserij. Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam gevangen, met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. MSC-vis wordt niet overbevist, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd.
Veel kweekvis is nu niet duurzaam. Grootschalige viskwekerijen produceren bijvoorbeeld veel mest die het lokale milieu ernstig kan vervuilen. 'Inderdaad, als je langs de kust – in een baai of een fjord – op grote schaal vissen kweekt, kan er onnatuurlijk veel ontlasting vrijkomen waardoor het omliggende water vervuilt.
Om maar een paar van de vereisten te noemen: een biologische vis leeft in schoon water, heeft voldoende ruimte om te zwemmen, eet in hoofdzaak biologisch visvoer en mag geen kunstmatige hormonen krijgen om kuit te schieten.
Bij biologische tonijn gaat het altijd om kweekvis. Het gaat er in dit geval om dat de tonijn biologisch voer krijgt. Bovendien wordt er geen antibiotica gebruikt. Ook worden er minder vissen gekweekt per kubieke meter.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Hierbij dienen de gedragsregels voor het meenemen van aasvisjes te worden nageleefd. * Voor aasvis groter dan 15 cm geldt een maximum van 10 stuks.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Biologisch gekweekte zalm wordt gezien als topkwaliteit omdat veel van de mogelijke nadelen van andere gekweekte vis hier niet van toepassing zijn: de zalm heeft meer ruimte (de dichtheid is minder dan de helft van reguliere kweek), er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt, de netten worden niet ...
Zij zijn overwegend van mening dat het hengelen geen diervriendelijke bezigheid is en geen geschikt middel is om kinderen respect voor dieren bij te brengen. Slechts 10% van de ondervraagden meent dat vissen vanwege het hengelen geen angst, pijn en stress ervaren en geen verwondingen oplopen.
Wat is het verschil tussen kweekvis en wilde vis? De naam zegt het eigenlijk al, maar wilde vis wordt gevangen in oceanen, meren en rivieren, dus in het 'wild'. Kweekvis daarentegen wordt gekweekt in een speciale, afgebakende omgeving.