Het peloton met wielrenners maakt een ronde door Frankrijk in verschillende ritten, ook wel etappes genoemd. In totaal duurt de Tour de France 3 weken, waarin de renners 21 keer op de fiets stappen. De overige dagen zijn rustdagen, waarin het peloton zichzelf weer even aan de batterij kan leggen.
Plassen vanaf de fiets
Als ze echt heel hard aan het fietsen zijn, stoppen ze niet en plassen ze soms gewoon van de fiets af in de bosjes. Ze laten zich dan door een ploeggenoot vooruit duwen. Maar ze mogen niet zomaar plassen als er publiek langs de kant staat, dan krijgen ze een boete.
Wie mag er meedoen? De Tour de France is niet toegankelijk voor iedereen. Om mee te mogen doen aan de Tour moet een fietser een contract hebben bij een wielerploeg. Het Team Lotto- Jumbo is een Nederlandse wielerploeg en wordt geleid door Nico Verhoeven.
Eindigen er renners met een zelfde aantal punten, dan zal de renner met de meeste overwinningen de groene trui winnen. Is dat ook gelijk dan zullen de punten behaald in de tussensprints de doorslag geven. Is ook dat gelijk, dan zal de stand in het algemeen klassement in Parijs bepalend zijn.
Voor die tijdritten is het simpel, daar ligt de tijdslimiet op 25%. Dat wil zeggen dat alle deelnemers maximaal 25% langzamer mogen zijn dan de winnaar. Doet de winnaar er precies een uur over, dan moet de rest binnen een uur en 15 minuten gefinisht zijn.
In totaal wordt er tijdens de Tour de France zo'n 2,3 miljoen euro verdeeld: aan de eindmeet op de Champs-Elysées, maar ook tijdens de verschillende etapes. Wat zijn enkele van je vaardigheden? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Elke ritwinnaar krijgt bijvoorbeeld 11.000 euro uitbetaald.
Bij een tijdrit vertrekken de rijders individueel met een vast interval ertussen en moeten zij een parcours zo snel mogelijk afleggen. Het is hierbij niet toegestaan te stayeren, dat wil zeggen dicht achter een andere renner rijden.
Sinds 1953 zijn er minimaal twee truien in omloop, en toen begon dus de mogelijkheid dat een renner twee klassementen aanvoerde. Sinds 1970 was de doorgeefregel in werking; als een renner twee klassementen aanvoerde schoof de minst prestigeuze door naar de volgende in dat klassement die nog geen trui droeg.
De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde.
Tour de France: De groene trui
De groene trui in de Tour de France is de trui voor de leider in het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Hoeveel dagen duurt de Vuelta? Alle drie grote rondes, Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta España duren drie weken. Van 19 augustus trekken de renners vanuit Utrecht in 21 etappes en drie rustdagen richting de finish in Madrid op 11 september.
Tien landgenoten verdeeld over negen ploegen; de Tour de France die vrijdag van start gaat in Kopenhagen herbergt slechts een bescheiden aantal Nederlanders. Een groot deel van hen aast op een dagsucces. Tien Nederlanders staan vrijdag aan de start van de Tour de France 2022.
Zorg ervoor dat uw plas een vloeiende straal is, onderbreek deze dus niet. Het kan helpen om tijdens het plassen licht naar voren en naar achteren te bewegen. Wiebel na het plassen heen en weer. Buig voorover en pers licht, om eventueel achtergebleven urine alsnog uit te plassen en nadruppelen te voorkomen.
Een Formule 1 coureur kan niet tijdens een race stoppen om te plassen. Omdat een coureur veel zweet, is zijn blaas ook minder vol. Als de coureur echt heel nodig moet, dan doet hij het in zijn broek.
In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
In de Tour de France krijgen renner die op een bepaald gebied excelleren een speciale trui om de schouders gehangen. De gele trui is voorbestemd voor de aanvoerder van het algemeen klassement, maar er is ook een groene en een bolletjestrui.
Blauwe, paarse en witte trui
De winnaar van de sprinttrui en de jongerentrui ontvangen elk 10.000 euro, de blauwe bergtrui levert slechts 5.000 euro op. Elke dag dat je in de paarse, blauwe of witte trui mag starten levert je nog eens 750 euro op.
De groene, bollen- én witte trui moeten zich tevreden stellen met elk 300 euro/dag.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe. Na de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk krijgt de winnaar van het bergklassement de laatste bergtrui uitgereikt.
Hoe lang moet ik op kop blijven rijden? Iedereen houdt ervan om de grote man of vrouw te zijn, maar als je jezelf te veel uitput door vaak en lang op kop te rijden, kan het zijn dat je later zonder pardon moet lossen. Zorg dat je met je groep in een ritme komt waarbij iedereen maximaal twee minuten op kop rijdt.
Tijdslimieten worden berekend aan de hand van de soort etappe en de tijd van de etappewinnaar. Hoe sneller de etappe, hoe korter de tijdslimiet. De tijdslimiet wordt vanaf halverwege de etappe getoond in het profiel van de koers.
De tijdslimiet is afhankelijk van de categorie en van de gemiddelde snelheid van een etappe en bedraagt een percentage van de winnende tijd. Als deze door een of meer renners wordt overschreden, wordt/worden deze renner(s) gediskwalificeerd en mogen ze niet meer deelnemen aan de overige etappes.