Ingrediënten: Suiker, volle MELKpoeder, cacaoboter, cacaomassa, emulgator: SOJAlecithine.KAN PINDA BEVATTEN EN SPOREN VAN EI, GLUTEN EN NOTEN.
geschikt voor vegetariërs, geschikt voor vegans.
Beter van niet. Tony's Chocolonely is voorstander van een suikertaks, dat heeft het merk zelf bekendgemaakt op hun website. We zijn dol op de chocoladerepen van Tony's, maar echt gezond zijn ze natuurlijk niet. Dat geven ze zelf ook toe: “Tony's is onderdeel van het suikerprobleem”, stellen ze.
Tony's Chocolonely kan nog altijd niet aantonen dat de producten van het bedrijf 100% slaafvrij zijn geproduceerd. Wel is de cacaomassa sinds 2013, en de cacaoboter sinds 2016 volledig traceerbaar.
Tony's Chocolonely grote repen (180 gram) in de smaken met de lotnummers: melk 32% hazelnoot, lotnummer 18122. puur 70%, lotnummer 18115. puur 51% amandel zeezout, lotnummer 18116, 18117.
Onderzoekers claimen dat pure chocolade met 70 procent of meer cacao bijna vier keer zoveel flavonoïden (antioxidanten) bevat dan de gezonde geachte pruim of een handvol spruitjes. Daarmee helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen.
Het heeft allemaal te maken met het doel van Tony's Chocolonely, namelijk dat slavernij uit de chocoladewereld wordt verbannen. Als in 2005 dan de eerste reep van de band rolt, wordt er gekozen voor een rode verpakking, omdat deze het beste past bij de alarmerende boodschap.
Volgens de organisatie Slave Free Chocolate voldoet Tony's Chocolonely niet meer aan de voorwaarden om bestempeld te worden als chocolade die zonder illegale arbeid is geproduceerd. Sinds een paar maanden staat het Nederlandse merk niet meer op de lijst van de Amerikaanse NGO.
Bedrijven als Alter Eco en Divine maken geen gebruik van kinderarbeid, betalen eerlijke prijzen aan cacaoboeren, nemen maatregelen om ontbossing tegen te gaan en doneren aan goede doelen. Ook het Nederlandse Chocolonely behoort tot de top als het gaat om duurzaamheid.
Maar… wat is de meest populaire reep geworden: Tony's Chocolonely Melk Popcorn Discodip, een variant van de exclusives, die worden omschreven als buitengewoon lekker, je eet er nog net niet je vingers bij op.
So hee, da's nogal een uitspraak voor een chocoladebedrijf. Jep. Sinds het begin van de pandemie is persoonlijke 'gezondheid' belangrijker dan ooit. En laten we eerlijk zijn, onze chocolade dankt een groot deel van zijn kraak en smaak aan suiker (tussen de 27 en 54,5 procent, afhankelijk van de reep).
Tony's Chocolonely website: “De 70% pure chocoladereep, puur amandel zeezout en puur pecan kokos zijn in principe vegan, maar d'r is 'n minimale kans dat 'r melk of eiwitten in de repen zitten.”
Vegan Tony's Chocolonely repen
De meeste pure varianten van Tony's zijn gelukkig wel vegan, maar deze nieuwe reep komt in de plaats voor een vegan oudje: de puur pecan kokos.
Tony's Chocolonely koopt zijn cacaobonen bij boerencoöperaties in verschillende West-Afrikaanse landen. De bonen worden vervolgens verscheept naar Antwerpen.
Jep, 1,56 miljoen kinderen werken illegaal op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Wij zijn opgericht om hier 'n einde aan te maken. Hoe we dat doen? Via onze 5 samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao en door proactief te zoeken naar kinderarbeid in onze keten.
12 extra grote paaseitjes in de smaken melk, puur, melk noga, melk hazelnoot, melk karamel zeezout en puur pecan kokos! De chocolade van Tony's ziet er altijd op z'n paasbest uit, maar deze eitjes in een leuk eierdoosje zijn helemaal om op te (vr)eten!
Tony's Chocolonely staat niet meer op de lijst van bedrijven die slaafvrije chocolade maken. De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate heeft de Nederlandse chocolademaker verwijderd omdat ze samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.
Tony repen zijn Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor de cacao, aan allerlei voorwaarden moeten voldoen om duurzaam te boeren, zorg te dragen voor arbeidsrechten, en moeten zorgen voor een democratische werkwijze binnen de cooperaties.
Met de oneerlijke verdeling van onze 180 grams repen willen we alle chocofans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn. Misschien is het je opgevallen dat de onderkant van onze reep de evenaar voor moet stellen. De stukjes daarboven vormen de Golf van Guinee.
of neem Tony's FAIR-reep!
Kijk 'm shinen met zijn roodblauwe wikkel, de enige echte Tony's FAIR-reep met melk en pure chocolade, coffee crunch, sticky toffee en kaneelsuiker.
Puur Meringue Kers Blauwe Wikkel.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.