Tomaten zijn botanisch geclassificeerd als bessen, maar zijn gewoon hartstikke gezond: de vrucht bestaat voor 95 procent uit water en bevat daarom weinig calorieën (18 kcal per 100 gram). Ook bevat de tomaat een aantal vitamines en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium en andere sporenelementen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Ontgiften van het lichaam
Tomaten bevatten natuurlijk chloor en zwavel. Deze stoffen helpen je nieren en lever om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Verder draagt een gezonde lever bij aan een natuurlijke stoelgang.
Wat doen snacktomaatjes met je gezondheid? De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium.Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken.Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Tomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. De tomaat helpt tegen obesitas en werkt het als preventief middel tegen de ziekte van Alzheimer.
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Tomatensoep is een indrukwekkende bron van antioxidanten, waaronder vitamine C en E, maar ook diverse mineralen zoals koper en mangaan. Hoewel pure biologische tomatensoep op zich al rijk is aan antioxidanten, hebben wij er voor ons eigen tomatensoepje voor gekozen om de antioxidantwaarde nog verder te verhogen.
Voor het effect op je gezondheid maakt het niet veel uit. De voedingsstoffen in de schil zijn heel gelijkend aan die in de vrucht en een stuk fruit of groente zit sowieso al boordevol vitamines en mineralen. Er zitten vaak wel net iets meer vezels in de schil.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.