De Hoge Raad is hier duidelijk over: als de opzegging 'per' de eerste dag van de maand is, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag die daarvoor gelegen is. Dit is dan de laatste werkdag. Met ingang van de eerste daaropvolgende dag bestaat de arbeidsovereenkomst dus niet meer.
Opzegtermijn met vast contract
Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.
Normaal gesproken eindigt een arbeidsovereenkomst dus aan het einde van de laatste dag van de looptijd daarvan. Dat is de laatste werkdag. Als gekozen is voor opzegging “tegen het einde van de maand”, dan eindigt de arbeidsovereenkomst aan het einde van de laatste dag van die kalendermaand.
Een tijdelijk arbeidscontract eindigt automatisch. Dit heet 'van rechtswege'. Soms is de precieze einddatum niet bekend maar stopt het contract na afloop van een project. In het tijdelijk contract staat dan dat u bent aangenomen voor de duur van de werkzaamheden.
Een medewerker zegt de arbeidsovereenkomst op, waarbij hij een opzeggingstermijn van één maand in acht neemt. De opzegging vindt plaats op 14 maart en de arbeidsovereenkomst eindigt op 30 april, dat is de dag waartegen de medewerker de overeenkomst mag opzeggen.
Per duidt oorspronkelijk namelijk het begin van een periode aan; het is te vervangen door met ingang van of vanaf. Maar een contract loopt niet af vanaf 31 december, maar óp die dag zelf. De volgende herschrijving is wel mogelijk: 'Janne is per/vanaf/met ingang van 1 januari aanstaande niet meer in dienst.
De opzeggingstermijn begint op de maandag die volgt op de week waarin de opzegging wordt meegedeeld. Voorbeeld: een werknemer overhandigt eigenhandig zijn ontslag aan zijn werkgever op de woensdag van de 7e week van het jaar. De opzegging gaat in op de maandag daarop of de maandag van de 8e week van het jaar.
Zowel u als uw werkgever kan de rechter vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De behandeling van een ontbindingsverzoek gebeurt in principe binnen 8 weken. U kunt bij uw ontslag een financiële vergoeding krijgen. Dit heet de transitievergoeding.
Het opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld mondeling, per brief, fax of e-mail. De opzeggende partij moet wel kunnen bewijzen dat de opzegging de andere partij ook echt bereikt heeft. Het is daarom gebruikelijk om de arbeidsovereenkomst schriftelijk op te zeggen.
Een einde van rechtswege van een arbeidsovereenkomst wil zeggen dat het einde van de arbeidsovereenkomst automatisch intreedt. Hiervoor is dus geen opzegging van de arbeidsovereenkomst of ontbinding van de arbeidsovereenkomst nodig. Evenmin hoeft een beëindigingsovereenkomst te worden overeengekomen.
Afgesproken einddatum
In de vaststellingsovereenkomst moet de einddatum van het dienstverband worden verwerkt. Na deze datum hebben de werkgever en u geen verplichtingen meer jegens elkaar.
Op hoeveel vakantiedagen je medewerker recht heeft aan het einde van het dienstverband is afhankelijk van het aantal uren dat hij of zij de voorgaande periode gemiddeld per week heeft gewerkt.Dit aantal uren vermenigvuldig je met vier.
Tijdens de eerste 5 jaar tewerkstelling: progressieve opbouw. Vanaf het 5de jaar anciënniteit: 3 weken per begonnen jaar anciënniteit. Vanaf 20 jaar anciënniteit: 2 weken per begonnen jaar anciënniteit (scharnierjaar) Vanaf 21 jaar anciënniteit: 1 week per begonnen jaar anciënniteit.
Einde arbeidsovereenkomst van rechtswege
Als je werkgever je tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt en dat tijdig aanzegt, zal je op de einddatum van je contract ontslagen worden. De volgende aanleiding kunnen ook tot ontslag van rechtswege leiden.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Aanzegtermijn. Als u een tijdelijk contract heeft van 6 maanden of langer, heeft uw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat uw werkgever minimaal een maand voordat het tijdelijke contract afloopt schriftelijk aan u moet melden of het tijdelijke contract verlengd wordt of niet.
Het vakantiegeld is een wettelijk recht en is in Nederland 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt dit in mei uitbetaald, maar bij ontslag wordt het opgebouwde bedrag meegenomen in de eindafrekening. Dus het bedrag dat iemand heeft opgebouwd, moet je betalen als deze medewerker uit dienst gaat.
Wilt u een oud medewerker met een vast contract terug in dienst nemen? Let dan op. Als u de ex-werknemer binnen zes maanden na beëindiging van het vaste contract weer in dienst neemt voor dezelfde functie, dan krijgt de betreffende werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract).
Jaarlijkse vakantie, ziekte, ongeval, economische werkloosheid, afwezigheden om dwingende redenen, … schorsen de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Sommige van deze schorsingen kunnen tevens leiden tot een opschorting van de aanvang van de opzegtermijn en/of de schorsing van haar verloop.
Je ziekmelden tijdens je opzegtermijn is dus gewoon mogelijk. Dat recht heb je. Maar nadat deze termijn is verlopen, zal de werkgever je niet meer doorbetalen. Je zult op zoek moeten gaan naar manieren om geld te verdienen, ook wanneer je je nog niet helemaal prettig voelt.
Kan een ontslag geweigerd worden? Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
Dit woord is een samenstelling (een woord dat uit meerdere bijvoeglijk en zelfstandig naamwoorden bestaat). Je schrijft samenstellingen zo veel mogelijk aan elkaar. Het eerste voorbeeld is correct: uitdiensttreding.