Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Een andere gezonde zoetstof is erythritol. Erythritol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in fruit en gefermenteerde voedingsmiddelen.
Samenvatting: Gezonde, natuurlijke zoetstoffen hebben een lage glycemische index en bevatten vitamines, mineralen en enzymen. Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Stevia is een stuk zoeter dan Sukrin waardoor je er minder van nodig hebt om je product smaak te geven. Sukrin daarentegen lijkt qua smaak en structuur veel meer op gewone suiker en is daarom makkelijker te gebruiken in baksels of tijdens het koken.
Stevia is een prima zoetstof alleen heeft het van zichzelf een wat bittere nasmaak, dit is vaak niet lekker in baksels. Erythritol is de meest toegankelijke zoetstof, die je veilig kunt gebruiken in een koolhydraatarm/keto dieet. Het geeft geen buikklachten, en zorgt ervoor dat je bloedsuikers niet stijgen.
Erythritol wordt veelvuldig gebruikt als caloriearme suikervervanger. Een recente studie toonde aan dat als je veel erythritol opneemt, je risico op een hartaanval, beroerte en overlijden verhoogt. De zoetstof zou bloedstolling veroorzaken, met soms dodelijke gevolgen.
Ja, Canderel gebruiken in plaats van suiker is een stap in de goede richting om iets aan je gewicht te doen. Dat blijkt zowel uit de praktijk als uit wetenschappelijke studies. Canderel bevredigt namelijk je behoefte aan zoetigheid en bevat nauwelijks calorieën.
De beste zoetstoffen zijn natuurlijke zoetstoffen als kokosbloesemsuiker, palmsuiker en stevia. Vooral stevia is erg populair als zoetstof. Het bevat namelijk nagenoeg geen calorieën. Andere natuurlijke zoetstoffen die je als suikervervanger kunt gebruiken, zijn onder meer honing, ahornsiroop en agavesiroop.
Stevia mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden. Het is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Het is niet omdat stevia uit planten gehaald wordt en dus 'natuurlijk' is, dat het onbeperkt kan gebruikt worden.
Erythritol is de enige polyol die 0 calorieën per gram levert. De zoetstof beïnvloedt de bloedsuiker t.o.v. van suiker nauwelijks en zijn zeer geschikt voor mensen met diabetes.
Zùsto vervangt suiker met een 1-op-1-verhouding, dus u hoeft uw recepten niet aan te passen. Als je recept 100 gram suiker zegt, vervang je gewoon 100 gram Zùsto. Zo simpel is het!
Als je wilt afvallen raden we aan om het gebruik van kokosbloesemsuiker en palmsuiker tot een minimum te beperken, aangezien het koolhydraatrijke zoetstoffen zijn. Samenvatting: Pure stevia, honing, kaneel, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde alternatieven voor aspartaam.
Londen - Kankeronderzoekers verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie melden dat de zoetstof aspartaam mogelijk kankerverwekkend is, zo schrijft Reuters op basis van meerdere bronnen.
Anders dan suiker zou aspartaam geen effect hebben op onze suikerspiegel.Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die aspartaam gebruiken een hogere bloedsuikerspiegel hebben en minder goed reageren op het hormoon insuline [9,10].
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
De aanvaardbare dagelijkse inname van aspartaam is 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Voor een kind van 30 kilo komt dat neer op een veilige hoeveelheid aspartaam van 1.200 milligram per dag, en voor een volwassene van 70 kilo op 2.800 milligram.
Canderel Green is een uniek recept op basis van het natuurlijke extract* afkomstig uit de Stevia-plant. Stevia is een van nature zoete plant die geen calorieën of koolhydraten bevat. Tevens is het Stevia-extract* 200x zoeter dan suiker. Canderel Green is verkrijgbaar in zoetjes, klontjes, poeder en rietsuiker & stevia.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Het negatief effect van Cola Zero is dat door de kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel mogelijk een nog grotere piek krijgt dan met gewone suiker. Het verschil is niet groot, maar wel aanwezig.
Stevia staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
Nee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat kunstmatige zoetstoffen, in de mate waarin wij die binnen kunnen krijgen via onze voeding, het risico op kanker verhogen.
Stevia heeft een zoetkracht van 200-300x zoeter dan suiker. Stevia is op zichzelf veel zoeter dan erythritol. Sommige mensen ervaren bij stevia een bittere nasmaak, ook kan het een samentrekkend mondgevoel geven. Hierdoor is pure stevia niet geschikt om mee te bakken.