Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop.
Grond hergebruiken
Dit is een goede manier om kosten te besparen. Het belangrijkste is dat je nieuwe voedingsstoffen toevoegt aan de aarde. Door dat je plant er een hele kweek in heeft gestaan is de grond vrij leeg, zeker als je geflusht hebt. Schep de gebruikte grond door elkaar en maak er een hoop van.
Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld. Bovendien zijn de wortels de hele pot doorgegroeid.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Voor bijna alle kamerplanten kan je universele potgrond gebruiken, maar je kan ook specifieke grond aankopen. Zorg dat deze laag zo dik is, dat wanneer je de kluit erop zet die ongeveer 5 cm tot onder de potrand blijft.
Grond is geen afvalstof, daarom kan je er niet mee terecht op het recyclagepark. Grote hoeveelheden grond of aarde kan je alleen verwerken in je eigen tuin of contacteer een privé-firma waar je de grond heen kan brengen of die een container plaatst.
Zelf Potgrond Maken
Het basisrecept is heel eenvoudig: 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Je kan natuurlijk eigen compost gebruiken, maar compost van het tuincenter of container- of milieupark werkt ook goed.
Kokospotgrond is 100% biologisch en daarom een stuk beter voor het milieu dan normale potgrond. Hier zit namelijk regelmatig turf in verwerkt. Bij het opgraven van turf komt veel CO2 vrij wat natuurlijk niet goed is voor het milieu. Kokospotgrond is dus een betere en duurzamere keuze.
Tuingrond verbeteren: wel doen!
Dat helpt de grond om vocht vast te houden en onderdrukt onkruid. Gebruik organische mest in plaats van kunstmest. Organische mest is namelijk beter voor het bodemleven en bovendien duurzaam. Overweeg om groenbemesters in de moestuin te zaaien om de bodem te verrijken.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Zelf grond wegbrengen
In veel gemeenten kunt u als particulier uw grond afvoeren naar de milieustraat. Dit is gratis of tegen een kleine vergoeding. Wanneer het gaat om grote hoeveelheden grond, is dit wel een tijdrovende klus.
Zand en tuinaarde is geen tuinafval en halen we niet op. Het mag ook niet bij het gft of restafval.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Om ervoor te zorgen dat je potgrond niet helemaal dichtslibt maar luchtig blijft, voeg je iets toe wat de afwatering bevordert. Idealiter gebruik je daarvoor perliet (dat je vindt in sommige tuincentra of online), maar ook scherp rivierzand of grind maken je potgrondmengsel beter bestand tegen overtollig water.
Hoe maak je potgrond luchtig? Voor luchtige potgrond heb je Perliet en normale potgrond nodig, de verhouding is 1 deel perliet op 3 a 4 delen potgrond. Hierdoor wordt de mix al snel luchtig. Dit betekent dat de waterafvoer een stuk beter is en de wortels verder kunnen groeien.
Voor de afvoer of aanvoer van verontreinigde aarde moet u een beroep doen op een erkende ophaler. Sommige containerparken aanvaarden (samen met het bouw- en sloopafval of groenafval) wel beperkte hoeveelheden niet-verontreinigde aarde of teelaarde.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Vaste planten kunt u het hele jaar door verplanten, mits het niet vriest. Het beste resultaat is echter te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt u daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november).
Soms zie je kleine vliegjes die uit potgrond komen. Dit is een bekend fenomeen, het zijn varenrouwmuggen. Ze zijn niet schadelijk. Vliegjes en andere beestjes vinden potgrond een goede plek om eitjes in te leggen omdat de larfjes in een vochtige omgeving met veel organische stof goed gedijen.
Je kunt compost erg goed gebruiken om oude potgrond nieuw leven te geven. Over de tijd nemen je planten alle voedingsstoffen op. Door een goede dosis compost door je oude potgrond te nemen, zorg je ervoor dat er nieuwe voedingsstoffen in komen en dat de grond weer voldoende vocht vast kan houden.