Het pentagram is een belangrijk symbool binnen de wicca en is het teken voor geloof, maar ook van de vijf elementen; Aarde, Water, Vuur en Lucht en de Geest.
Wicca is een natuurreligie waar het voornamelijk om gaat dat je de natuur eert en behoudt. Plant, mens, dier en alles daar omheen. Een kruidenvrouwtje mag zich al een wiccan noemen. Verder zit er bij de natuur een groot aantal die verschillende energieën aan sturen om de natuur te laten bestaan.
Geloof in magie en hekserij bestaat al vele duizenden jaren. Al voor de grote heksenvervolgingen in de Middeleeuwen was het beeld van de heks in Europa al gevormd. Een heks was volgens velen een kwaadaardige magiër die een pact met de duivel had gesloten en hem vereerde.
Het eerste verschil is dat Wicca een religie is, er worden een God en een Godin vereerd (die beide met meerdere namen aangesproken kunnen worden). Hekserij is een levenswijze, in die levenswijze is ruimte om te geloven in die God en die Godin, maar het hoeft niet.
Wicca is een religie die gebruik maakt van magie. De volgelingen van Wicca proberen terug te keren naar hun ware zelf, hun hogere zelf, het goddelijke. Magie wordt bij Wicca niet gezien als iets bovennatuurlijks, maar als de beweging van de energieën die we overal in de natuur en in onszelf vinden.
Een witte heks is een man of een vrouw die eigenlijk meer moois op deze wereld kan doen dan de meeste anderen denken. Het is iemand die met behulp van de natuur, energie en dingen als kruiden en edelstenen waanzinnige dingen kan bewerkstelligen. Natuurlijk wel met de meest liefdevolle en goede intentie.
Mensen die zwarte magie beoefenen, gebruiken magie om zichzelf te helpen. Hierbij houden ze geen rekening voor wat dit betekent voor andere mensen, de natuur en dieren. Ze maken zelf misbruik van deze elementen zodat ze er zelf beter van worden.
Binnen het volksgeloof worden aan heksen meerdere gaven toegeschreven: geneeskundige krachten; voorspellingen te kunnen doen; magische krachten te hebben (positieve krachten= witte magie en negatieve krachten = zwarte magie);
Embed. Heksen bestaan echt, maar ze hebben geen bovennatuurlijke krachten en zijn niet gevaarlijk. Een echte heks doet niemand kwaad, leeft volgens de regels van de natuur en zorgt goed voor mens en dier. Margaritha, de heks van Appelscha, laat een wensenritueel en haar brouwsels, drankjes, zalfjes en oliën zien.
Een heks is volgens het volksgeloof iemand, meestal een vrouw, van wie men denkt dat ze over toverkrachten beschikt. Als ze die gebruikt voor iets goeds is het een witte heks, en anders is het een zwarte heks. In sprookjes is het meestal een valse vrouw die anderen kwaad doet.
3 De kenmerken van een heks
(in beide gevallen) Ook is een heks zo kaal als een ei en draagt ze een pruik dat net echt haar lijkt. In die tijd (1400/1600) waren pruiken heel ruw aan de onderkant (nu nog steeds maar niet zo erg) en kreeg men pruikuitslag. Dan krijg je allemaal builtjes en pukkels op je huid.
Wicca is een neoheidense natuurreligie die in 1954 werd gepopulariseerd door Gerald Gardner. Hij noemde het 'hekserij' of 'heksencultus' en de aanhangers wiccans. Wicca is een min of meer georganiseerde vorm van hekserij. Dit betekent echter niet dat de begrippen wicca en hekserij synoniem zijn.
Moderne heksen doen wel aan magie en soms ziet dat er inderdaad precies uit zoals je denkt: kaarsen, wierook, kruiden en spreuken. Maar stiekem draait het allemaal om energieën en visualisatie, en daar kunnen we wat mee in ons dagelijks leven. Hekserij of wicca wordt nog steeds gezien als een beetje griezelig.
Een heks is in het volksgeloof een vrouw die begiftigd is met demonische krachten die meestal schade veroorzaken. Ook kan zij via rituelen magische krachten oproepen. Men stelde zich de heks vaak lelijk voor, maar ook mooie vrouwen werden als heks verdacht.
Hier kom je alles te weten over hedendaagse erfheksen. Het woord heksen heeft een vrij negatieve stigma over zich heen, maar een erf heks houdt zich alleen bezig met alles wat goed is in wicca. Vandaag de dag vind je veel coven's en paganistische organisaties in de Benelux en de rest van noord Europa.
Soms werd er een waterproef uitgevoerd. De beschuldigde werd met gebonden handen en voeten in een waterplas gegooid. Als de persoon bleef drijven was het een heks en werd ze gemarteld of gedood. Als ze zonk was ze onschuldig.
"De Heksenacademie": Heksen kunnen uit zichzelf niet toveren, dat leren ze op de Heksen Academie. Ga eens een kamp lang bij de Heksen Academie op bezoek, leer toveren, vliegen op een bezemsteel en het maken van vieze drankjes.
Vroeger geloofden mensen in het bestaan van heksen. Ze waren er bang voor en daarom verzonnen ze iets om ze te verjagen. Ze groeven cirkels in de grond omdat heksen bang zijn voor cirkels. Deze cirkels vulden ze met een mengsel van knoflook, uien en champignons omdat ze wisten dat heksen een hekel hebben aan die lucht.
Wat is een vervloeking? Een vervloeking is niet anders dan een veroordeling of ingeving (suggestie) van binnen of van buiten die volledig overgenomen is door het onderbewuste - en daarna zijn eigen leven begint te leiden -. De ingeving is door alle kritische barrières geslopen en als waar geaccepteerd.
De term Zwarte magie is etymologisch ontstaan uit nekromantia (Grieks: necromancie, letterlijk: "doodswichelarij") dat abusievelijk als negromantia (letterlijk: "zwarte wichelarij") geschreven werd. Personen die magie bedrijven worden gewoonlijk magiërs, heksen of tovenaars genoemd.
Magie beoefenen kun je leren, maar daar is oefening voor nodig. Vereisten om magie te kunnen beoefenen zijn noodzaak, emotie en kennis: De noodzaak is geen wens maar een diepgevoelde, belangrijke toestand. Zonder emotie en emotionele betrokkenheid bij je doel zal er geen gevoel in je magie zitten.
feeks, gemenerik, heks, helleveeg, karonje, kat, loeder, mispunt, rotwijf, rotzak, secreet, serpent, tang. feeks (zn) : duivelin, haaibaai, harpij, heks, helleveeg, karonje, megera, serpent, tang, wijf, xantippe.