Wanneer wij enorm transpireren, zeggen wij vaak dat we zweten als een otter. Een otter zweet echter helemaal niet dus waarom deze uitdrukking? Simpel: de otter, een waterdier, heeft een vettige vacht en wanneer hij uit het water komt houdt zijn vacht water vast waardoor het lijkt alsof hij hevig zweet.
Als u enorm zweet, spreekt u over zweten als een rund of zegt u “ik zweet als een otter”. Maar een otter zweet helemaal niet! Wel heeft een otter een vettige vocht en als hij uit het water komt, wordt het vocht vastgehouden door zijn vacht waardoor het lijkt dat hij hevig zweet.
Ook ontstaan moderne spreekwoorden op basis van bewust bedachte persoonlijke wijsheden en uitingen over de beproevingen van het leven, zoals bepaalde lijfspreuken, motto's en stelregels. Bovendien komt het voor dat bestaande spreekwoorden expres worden aangepast, waardoor de betekenis anders wordt.
Peentjes zweten is volgens het WNT een verbastering van pintjes zweten, dat 'liters zweet verliezen' betekende. Misschien veranderde pintjes zweten in peentjes zweten toen de pint als maat ongebruikelijk werd. De rode gelaatskleur van iemand die het heel warm heeft, deed dan misschien denken aan een (oranje) peen.
Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) is op de bonnefooi mogelijk een vernederlandsing van de Franse uitdrukking de bonne foi ('te goeder trouw'), waarin foi 'geloof, vertrouwen' betekent.
In dit geval betekent Koekoek de duivel. In vroegere godvrezende tijden wilde men de naam van de duivel niet uitspreken. Zo kreeg hij andere namen zoals: Koekoek, Joost, De drommel, en ratsmodee. De koekoek is waarschijnlijk gekozen omdat deze vogel bij Thor hoorde, een Noorse god die de christenen als de duivel zagen.
Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze terug op een oud bijgeloof. Vroeger geloofde men dat tuinbonen (ook wel roomse of grote bonengenoemd) tijdens hun bloei een bedwelmende geur verspreidden, die zelfs tot krankzinnigheid kon leiden als men daarbij in slaap viel.
Zo glad als een aal (paling); hij is geslepen, uitgekookt.
Als je ziek bent en koorts krijgt, stijgt je lichaamstemperatuur mee. Dit is een reactie van ons immuunsysteem op de infectie. Tot een bepaalde temperatuur is koorts een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Door vervolgens te zweten, ook 's nachts, kan het lichaam zich ontdoen van de koorts warmte.
De Griekse schrijver Xenophon vertelt dat de Perzische jeugd niet transpirerend gezien wilde worden, dit lichaamsvocht zou bij voortdurende lichaamsinspanning, zware arbeid en een ingetogen leven (zo dacht men) immers zijn verdampt of ingedroogd. Uit deze redenering komt de uitdrukking "het luie zweet" voort.
'Slapen als een roos' is een gezegde, dat lang geleden is ontstaan. Het verwijst naar de rode blosjes die verschijnen op de wangetjes van kinderen, zodra zij in een diepe slaap zijn. Deze rode blosjes deed men denken aan rozen - en vandaar dus het gezegde: slapen als een roos.
Het betekent: 'dit is zwaar teleurstellend', 'dit is helemaal niets'. De herkomst van deze uitdrukking is helaas onduidelijk. De toevoeging met de pet op is een versterking, die mogelijk oorspronkelijk iets uitdrukte als 'overduidelijk', 'totaal, in alle opzichten'.
Wanneer wij enorm transpireren, zeggen wij vaak dat we zweten als een otter. Een otter zweet echter helemaal niet dus waarom deze uitdrukking? Simpel: de otter, een waterdier, heeft een vettige vacht en wanneer hij uit het water komt houdt zijn vacht water vast waardoor het lijkt alsof hij hevig zweet.
Hoe breder, hoe mooier. En zo komt de uitdrukking 'wie het breed heeft, laat het breed hangen' uit de klederdracht. Want een keuvel is de kap die vrouwen in klederdracht op het hoofd dragen. "De prijs van de keuvel werd bepaald door de breedte van de keuvel", zegt Corrie Kersten van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.
Zich snel verspreidend (van een bericht of nieuwtje).
'Zweten als een otter' is een veel gehoorde uitspraak. Opmerkelijk, want een otter zweet helemaal niet. Wel hebben otters een vettige huid die vocht vasthoudt. Hierdoor lijkt het net of het beest hevig zweet als het uit het water komt.
Nachtelijk zweten is een vroeg symptoom van sommige vormen van kanker. De meest voorkomende vorm van kanker die in verband wordt gebracht met nachtelijk zweten is lymfoom. Vaak hebben mensen met ongediagnosticeerde kanker ook andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en koorts.
Mesothelioom - Symptomen
Het mesothelioom is vaak asymptomatisch tijdens zijn eerste ontwikkelingsstadia. De symptomen kunnen opduiken naarmate de kanker oprukt. Niet-specifieke tekenen, die voor de meeste mesotheliomen dezelfde zijn, zijn nachtelijk zweten en gewichtsverlies.
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Het gevaar niet onder ogen willen zien. Zo grijs als een duif. Grijs haar hebben. Dat is een onnozele duif.
7. Haas / Hazen (Pacer) Een haas - ook wel pacer genoemd - is in de hardloopwereld geen pluizig huisdier met lange voortanden, maar is iemand die jou en andere lopers bij een evenement begeleidt om makkelijk een gelijkmatig tempo aan te kunnen aanhouden.
'Al te goed is buurmans gek' kun je gebruiken om uit te drukken dat je niet té aardig moet zijn, omdat er altijd mensen zijn die daar misbruik van maken. Tegenwoordig zouden we zeggen: 'Het is mooi om af en toe iets voor een ander te doen, maar bewaak je grenzen!
Het woord slag verwijst hier eigenlijk naar het slaan met een lange zweep bij de dressuur van paarden. Oorspronkelijk was de Franse (zweep)slag de aanduiding voor een bepaalde zwierige slag, maar later kreeg met de Franse slag de figuurlijke betekenis 'niet degelijk, slordig, zonder goed op te letten'.
De betekenis is 'door te veel op details (de bomen) te letten, het geheel (het bos) uit het oog verliezen'. Op het internet is zoveel informatie te vinden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
De bokkenpruik op hebben betekent 'uit je humeur zijn, chagrijnig zijn', 'niet willen meewerken'. Deze uitdrukking komt uit de tijd dat de mensen pruiken droegen: de achttiende eeuw.