Kenmerkend aan de retro meubels zijn de opvallende kleuren zoals okergeel, blauw, oudroze en bruin, typerende ronde smalle pootjes en knopen op de zitting. De slanke poten die zo typerend zijn voor de retro woonstijl uit bijvoorbeeld de jaren '60, zien we ook veel terugkomen in het moderne retro interieur.
Retro staat voor het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden bij het ontwerpen of lanceren van een nieuw product. Hierbij is de vormgeving van nieuwe producten niet zozeer een kopie van een eerder product, maar is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug.
Retro meubels kunnen dus gezien worden als replica meubels waarbij de stijl is overgenomen van oude meubels (uit de jaren 20 tot en met 80). In tegenstelling tot vintage meubels zijn retro meubels geen oude meubels maar hooguit meubels van een paar jaar oud.
De Retro woonstijl, die zijn oorsprong vindt in de jaren '50, '60 en '70, heeft de afgelopen jaren een enorme comeback gemaakt. Het is een speelse en kleurrijke stijl die zich kenmerkt door het gebruik van felle kleuren, opvallende patronen, meubels en accessoires.
Vintage kleuren zijn kleuren zoals vergrijsd geel, olijfgroen, loodgrijs, authentieke blauwe tinten en uiteraard pasteltinten die komen uit de tijd van de kunststof meubeltjes.
Veelgebruikte kleuren voor een 50ste verjaardag zijn goud, zilver en zwart. Goud en zilver symboliseren de jubileumviering van de 50ste verjaardag, terwijl zwart een klassieke en elegante keuze is die past bij de volwassen leeftijd.
De kleur voor een 60 jarige is lila of paars Deze kleur vertegenwoordigt wijsheid, betrokkenheid, kracht en spiritualiteit, eigenschappen die je beslist terug herkend in je jarige.
De meest gezochte stijl
Ja, de industriële woonstijl is nog steeds niet weg te denken uit de Nederlandse interieurs. De stijl pakt al jaren de eerste plaats als meest gezochte woonstijl in Nederland en is daarmee de terechte winnaar.
Retro stijl
De ontwerpen en materialen van retro producten zijn gebaseerd op de stijl van spullen uit de jaren '20 tot en met '80. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat deze producten een soort kopie zijn van oude producten of dat daar de inspiratie vandaan is gehaald.
Het is eigenlijk vrij simpel: We gebruiken de term 'vintage' voor kleding die minstens 25 jaar oud is. Dat wil zeggen dat we kleding van voor 1995 vandaag de dag vintage mogen noemen. Kleding die ouder is dan 100 jaar (dus van voor het jaar 1920), noemen we 'antiek'.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zijn en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Allereerst is vintage te herkennen aan de algemene stijl van een bepaalde periode, zoals een lage taille voor de jaren 20, pofmouwen voor de late jaren 30 en 40 en aangeknipte mouwen en wijde langere rokken voor de jaren 50. Modeplaten en foto's uit verschillende periodes zijn goed vergelijkingsmateriaal.
Steeds meer mensen kiezen voor een vintage look omdat het er stijlvol uitziet, omdat het past in de tijd van nu en omdat het goed is voor het milieu. Steeds meer mensen worden milieubewust en vinden het belangrijk om duurzame kleding te kopen.
[Let op: Spelling en uitleg uit 1890] (Latijn), terug, achterwaarts.
Onder vintage kleding verstaan we kwalitatief goede, maar oude kleren en schoenen die opnieuw gedragen worden. Vaak zijn dit kleren uit de jaren 90 of ouder. Er zijn een aantal winkels die de jaren 90 te laat vinden om onder vintage mee te rekenen, maar wij vinden dat ook 90s kleding vintage kan zijn!
Brocante meubelen kunnen omschreven worden als “light” antiek. Je weet en ziet dat de voorwerpen al even meegaan en gebruikt zijn, maar ze zijn nog geen antiek. Ook zijn er minder strikte voorwaarden of het item al dan niet handgemaakt moet zijn.
Je mag je meubelstuk vintage noemen als het meer dan dertig jaar oud is. Is je meubelstuk ouder, dan valt het onder antiek. En meubels die na 1990 zijn gemaakt, noemen we modern. Als je op zoek bent naar vintage voor in je woonkamer, dan ben je bij kringloopwinkels vaak aan het juiste adres.
1 [wijn] voortreffelijk , kwaliteitswijn, wijn van een goed jaar; 2 retro, nostalgisch, toentijds, omatijds; eertijds; tweedehands.
Het woord retro staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Woontrend 2023: Natuurlijk en duurzaam
Duurzaam design, de natuur naar binnen halen en een mix van natuurlijke kleuren als groen, beige en warme rood- en bruintinten. Dat is één van de kleurtrends, maar ook een van de woontrends, die we in 2023 zeker terug gaan zien.
Moderne huizen worden vooral gekenmerkt door individualiteit, een strakke vormgeving, transparantie en technologie. Moderne huizen bestaan uit strakke lijnen, minimalistische detaillering, vernieuwde materialen en een open indeling met ruimtes die in elkaar overlopen.
Denk hierbij aan de stralende kleuren van juwelen zoals smaragdgroen, topaas en robijnrood. Dit zijn allemaal kleuren die je huid direct een boost geven en waardoor je jaren jonger lijkt.
Om jonger te lijken kun je soms juist beter een haarkleur kiezen die contrasteert met je huidskleur. Contrasten maken jonger! Heb je bijvoorbeeld een bleke huid, kies dan voor een lichtbruine haarkleur. Heb je een olijfkleurige huid, dan is een bruinrode haarkleur zeer geschikt.
De meeste vrouwen lijken ouder in zwarte kleding. Draag kleuren die jouw mooier, stralender en jonger maken. Probeer eens een marineblauw of antracietgrijs als basis in plaats van zwart.