De meest voorkomende beroepsziekten onder werkenden zijn psychische aandoeningen, zoals burn-out en depressie, en aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals lage rugklachten en klachten aan armen, nek en schouders.
De arboregeling (artikel 1.11) spreekt van een beroepsziekte als een ziekte het gevolg is van 'een belasting die in hoofdzaak het gevolg is van het werk of de werkomstandigheden'. Was de onveilige of ongezonde werkbelasting er niet geweest, dan was de ziekte er niet geweest.
Burn-out is tot heden niet erkend als beroepsziekte of werkgerelateerde aandoening.
Er bestaan ook 'arbeidsgerelateerde' ziekten. Dat zijn ziekten die deels kunnen worden veroorzaakt of kunnen worden verergerd door het werk. Zulke aandoeningen kunnen te wijten zijn aan meerdere factoren. Voorbeelden: lumbalgie, depressie of professionele uitputting (burn-out).
Een werknemer die tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt is door een beroepsziekte, komt in aanmerking voor een schadevergoeding vanwege het Federaal agentschap voor beroepsrisico's (Fedris). Voorwaarde is dat Fedris de ziekte als een beroepsziekte erkent.
Als je volledig tijdelijk arbeidsongeschikt bent, kan je niet meer werken door je beroepsziekte. Als je werknemer bent in de privésector, dan heb je recht op 90% van je basisloon . Je krijgt een gemiddelde dagvergoeding (je basisloon gedeeld door 365) per kalenderdag dat je arbeidsongeschikt bent.
Volgens de arbeidsomstandighedenwet (artikel 9 lid 3) en de Arbeidsomstandighedenregeling (artikel 1.11 lid 1-3) is de bedrijfsarts of verzekeringsarts in de arborol verplicht om beroepsziekten te melden aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).
Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. Op deze factsheet staan de belangrijkste cijfers rondom werkstress in Nederland op een rij.
Maar liefst 27 procent van de volwassenen met een depressie blijft drie jaar arbeidsongeschikt. Voor zo'n 17 procent is dat zelfs vijf jaar. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Kan COVID-19 erkend worden als beroepsziekte? Ja. Werknemers uit de privésector en van de provinciale en lokale overheidsdiensten (inclusief leerlingen en studenten die stage lopen) die ziekte COVID-19 via hun werk hebben gekregen, kunnen een schadevergoeding voor een beroepsziekte aanvragen.
Beroepsziekte. Carpaletunnelsyndroom kan ook een beroepsziekte zijn. Repetitieve en krachtige bewegingen op je werk zijn een risicofactor om CTS te ontwikkelen.
In Nederland kan in principe elke ziekte, klacht of blessure een beroepsziekte zijn. Dit bepaalt de bedrijfsarts of Arbo arts.
Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die het gevolg is van invloeden of factoren op en rondom het werk. Bij een beroepsziekte kan aan verschillende soorten van ziekten worden gedacht. Zo kan een werknemer bijvoorbeeld ziek worden als hij heeft gewerkt met asbest of met bepaalde oplosmiddelen.
Als u als gevolg van een beroepsziekte blijvend arbeidsongeschikt bent, hebt u recht op de vergoeding van blijvende arbeidsongeschiktheid. Die rente is gelijk aan een percentage van uw jaarlijkse bezoldiging waarop u recht hebt op het moment dat de beroepsziekte wordt vastgesteld.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
De meeste mensen beginnen na een burn-out eerst voorzichtig met het opbouwen van uren. Denk bijvoorbeeld in in het begin aan twee dagen per week twee uur werken. Meestal worden de uren per twee tot drie weken uitgebreid.
1 op de 6 Werknemers heeft burn out klachten
Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn out klachten en symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn out gerelateerde klachten.
Wat is werkstress? Stress in, of door de werksituatie noemen we werkstress. Dat kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk, maar kan 'm ook zitten in hoe iemand werkdruk ervaart. Een werknemer die te perfectionistisch is, kan bijvoorbeeld het gevoel hebben tekort te schieten of de controle te verliezen.
De schildersziekte symptomen zijn algemeen van aard. U bent prikkelbaar en snel geïrriteerd, krijgt regelmatig last van hoofdpijn, bent lusteloos en wordt snel moe. U kunt zich moeilijk concentreren en raakt vergeetachtig en voelt zich regelmatig depressief. Schildersziekte is een ziekte waar u niet van kunt genezen.
Graad van blijvende arbeidsongeschiktheid vanaf 5 % en minder dan 10 % Uw vergoeding of rente is gelijk aan uw [(basisloon x graad van blijvende arbeidsongeschiktheid) x 75] / 100. Wie u betaalt en wanneer hangt af van wanneer uw arbeidsongeval is gebeurd en werd geregeld.
60 procent van het brutoloon, met een minimum en een maximum die variëren naargelang het tijdstip waarop men arbeidsongeschikt werd.
Fedris/werkgever PPO kan een voorgaande beslissing herzien en een definitieve werkverwijdering voorstellen. Beroepsziekten zijn ziekten die veroorzaakt zijn door het werk. Soms merk je de symptomen pas lang na de blootstelling aan het risico. Als je beroepsziekte erkend wordt, kun je hiervoor een vergoeding krijgen.