De blauwvintonijn eet vooral vissen maar daarnaast worden andere dieren buitgemaakt, zelden worden plantendelen gegeten. De tonijn heeft ook verschillende vijanden, met als belangrijkste de grote rovende zoogdieren zoals de orka.
Bijvangst. Jaarlijks worden naar schatting 300.000 zeevogels het slachtoffer van de visserij op tonijn en zwaardvis. Ook haaien en zeeschildpadden zijn het slachtoffer van bijvangst.
Doordat tonijn zo zwaar wordt bevist, gaan jaarlijks miljoenen zeevogels dood van de honger. Daar komt bij dat vis helemaal niet zo gezond is als we denken. Er zit zo veel gif in dat je al gezondheidsklachten kunt krijgen als je twee keer per week sushi eet.
De tonijn, een grote vis die snel kan zwemmen
De tonijn is een roofvis, dat wil zeggen dat hij andere dieren eet, zoals bijvoorbeeld sardienen, pijlinktvissen, krill, kleine vissen, schaaldieren, octopussen, haringen, … Tonijnen zijn echte veelvraten: ze kunnen per dag tot bijna een derde van hun eigen gewicht eten!
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
VIDEOEen blauwvintonijn van 278 kilo is zaterdag op de nieuwjaarsveiling op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 333,6 miljoen yen, omgerekend zo'n 2,7 miljoen euro.
Vorig jaar werd op een Japanse veiling een tonijn van 222 kilogram voor 1,09 miljoen dollar verkocht. Dat zou betekenen dat de tonijn van Donna een waarde van 2,02 miljoen dollar (ruim 1,47 miljoen euro) zou hebben. Helaas kan ze de tonijn niet verkopen omdat het niet op een commerciële vissersboot is gevangen.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Wanneer de vis gaat bederven zetten bacteriën die histidine om in histamine. Histamine veroorzaakt binnen twee uur allergische reacties. Die variëren van bonzende hoofdpijn, het heel warm hebben, misselijkheid, jeuk in de mond, tot braken, buikpijn, diarree en hardkloppingen. Dit kan ongeveer twaalf uur lang duren.
Met ongeveer één gram per 100 gram valt het qua vetgehalte reuze mee. Behalve bij tonijn in olie. Ondanks uitlekken blijft er al snel zo'n 10 gram vet achter op de tonijn. Kijk je naar calorieën, dan is tonijn in water een gezonder alternatief.
In tonijn zit namelijk kwik, of methylkwik. Deze kwik komt in vrijwel alle vis voor door milieuverontreiniging. Omdat tonijn een van de laatste vissen in de voedselketen is en erg veel eet om in leven te blijven, krijgt deze ook meer kwik binnen. Kwik is vooral ongezond voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.
Over de hele wereld zorgt tonijn voor werkgelegenheid en voedsel. De internationale tonijnmarkt was in 2018 ongeveer 12 miljard dollar waard (EN) – en de jaarlijkse verkoopwaarde van tonijnproducten bedraagt maar liefst 42 miljard dollar. Dat is bijna 30% van de totale wereldhandel in visserijproducten (EN).
Goed nieuws over de tonijn
Die komt met goed nieuws over de al jaren bedreigde tonijn. De blauwvintonijn, geliefd als ingrediënt in sushi, is de afgelopen veertig jaar in aantal met 22 procent toegenomen. Hij wordt niet meer met uitsterven bedreigd. Ook met de witte tonijn en geelvintonijn gaat het beter.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Er bestaan veel verschillende tonijnsoorten en die zijn niet allemaal bedreigd. De kans dat u de meest bedreigde soort, de blauwvintonijn, op uw bord krijgt is trouwens zeer klein. Die tonijnsoort is peperduur en wordt bijna volledig opgekocht voor de Japanse markt.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi. En wat dacht je van tonijn uit blik? Dat komt in zoveel gerechten van pas! Laat je verrassen door deze veelzijdige vis.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
Een portie van 100 gram tonijn bevat 29 microgram kwik. Een portie van 100 gram kreeft bevat 30 microgram kwik. Een portie van 100 gram zwaardvis bevat echter al 121 microgram kwik. Dat is meer dan de maximale dosis voor een volwassen persoon.
De blauwvintonijn is na een halve eeuw weer terug in de Noordzee. De indrukwekkende vis stond door overbevissing op het punt van uitsterven. Het Wereld Natuur Fonds gaat met sportvissers 40 tonijnen vangen. De vissen worden dan van een zendertje voorzien en zijn zo te volgen via satellieten.
De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Dagelijks om 3 uur 's morgens wordt er geveild. Slechts 120 bezoekers kunnen toekijken. De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).